După 25 de ani de practică în domeniul pediatriei şi după o comunicare cu mii de copii, pediatrul american Stephen Cowan a observat că anumite probleme în relaţia dintre părinţi şi copii şi care îi afectează pe adulţi apar din nou şi din nou. Vă prezentăm lucruri care nasc conflicte în relaţiile părinţi-copii, pentru că, ştiind de ele, să le transformaţi în avantaje şi să le gestionaţi cu succes.
Creşterea şi dezvoltarea copilului nu este o competiţie
În această perioada, cu toţii ne grăbim să creştem mari. În lumea noastră post-industrială a vitezei şi eficienţei, am uitat că viaţa este un proces asemănător cu coacerea unui fruct. Pentru a obţine un fruct bun, trebuie să alimentezi nişte rădăcini puternice.
Acordă mai multă atenţie pământului, terenului care susţine viaţa copilului tău: fă o plimbare cu copilul, mănâncă împreună cu el, jucaţi-va împreună, povesteşte-i o experienţă din copilăria ta.
Tradiţiile de familie încurajează rădăcinile puternice şi o viaţă sănătoasă
Este adevărat că, pentru a crea tradiţii familiale, este nevoie de timp şi de perseverenţă. Dar rezultatul este pe măsură. Tradiţiile personale sunt sacre, deoarece ele creează mediul necesar comunicării care întăreşte legăturile de iubire şi intimitate în familie şi construiesc acea încredere care îţi va proteja copilul pe drumul sau prin viaţă.
Oamenii cresc în cicluri
Fiecare viaţă de copil are un ritm şi un puls proprii – uneori rapid şi intens, iar alteori lent şi liniştit. Şi, la fel cum fiecare primăvară ne aduce un sentiment reînnoit de apreciere a vieţii, fiecare nouă etapă a vieţii copilului reprezintă o nouă perioadă de descoperiri şi minuni.
În definitiv, învăţarea nu înseamnă numai acumulare de informaţii. Este totodată un proces de transformare a ideilor şi, uneori, pentru acest lucru trebuie să uiţi anumite lucruri pentru a reuşi să vezi realitatea cu o privire proaspătă. Unii copii vor face un pas înapoi înainte de a face un salt uriaş înainte.
A creşte în cicluri înseamnă şi faptul că nu avem doar o singură şansă de a învaţă ceva. Aceeaşi lecţie va apărea în faţa noastră din nou şi din nou pe măsură ce trecem prin anotimpurile vieţii noastre. Acest mod de a înţelege copilăria implică o iertare profundă, care îi eliberează pe părinţii care vor „să facă lucrurile bine” din prima încercare, spune pediatrul american.
Încurajarea, nu acelaşi lucru cu permisivitatea
Nu ne-am propus să creştem mici regi şi regine. De regulă, regii nu o duc foarte bine în societatea noastră. Potrivit doctorului Cowan, studiile recente au arătat că indulgenţa, permisivitatea îi slăbesc de fapt forţele copilului care îl ajută să supravieţuiască, diminuându-i motivarea şi sentimentul succesului.