Care sunt salariații, asupra cărora se răsfrâng prevederile art. 9 din Convenția colectivă (nivel național) nr. 2 din 2004? Care este modalitatea acordării concediilor suplimentare plătite după criteriul „efort psihoemoțional sporit”? Funcționarii publici beneficiază de acest concediu?
Irina M., Hîncești
Ana MOLDOVANU
consultant superior
în Departamentul protecție social-economică al CNSM
În temeiul art. 9 din Convenția colectivă (nivel național) nr. 2 din 09.07.2004 „Timpul de muncă și timpul de odihnă”, personalului de conducere și de specialitate, a cărui muncă implică eforturi psihoemoționale sporite, i se poate acorda un concediu suplimentar plătit, cu durata de până la șapte zile calendaristice. Condițiile de acordare a concediului suplimentar se stabilesc în contractul colectiv sau individual de muncă.
Sub incidența Convenției colective respective cad toate unitățile, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică. Prin urmare, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova consideră că aceste prevederi ale Convenției se răsfrâng și asupra funcționarilor publici din unitățile bugetare.
Drept argument în susținerea poziției date cităm și dispozițiile art. 11 (2) din Codul muncii, care prevăd că contractele individuale de muncă, convenţiile și contractele colective de muncă pot stabili pentru salariaţi drepturi şi garanţii de muncă suplimentare la cele prevăzute de cod şi de alte acte normative.