Întorcându-ne din vacanţă, am găsit casa prădată. Hoții ne-au furat tot ce aveam de preţ, ce am agonisit cu greu. Poliţia a deschis un dosar penal şi, după câteva acţiuni întreprinse, de mai mult timp nu s-a întâmplat nimic. Recent, am fost anunţaţi că au fost identificate persoanele care ne-au furat din casă, însă bunurile noastre nu le mai deţin, dar putem înainta o solicitare prin care să cerem să fie încasat prejudiciul prin compensarea costului bunurilor de care am fost deposedaţi.
Cum se face acest lucru, nu ni s-a spus. Vă rog să ne explicaţi, în ce mod se depun astfel de cereri şi ce trebuie să conţină?
V. Pruteanu, or. Străşeni
Din momentul pornirii dosarului penal la plângerea dvs., aţi fost recunoscut prin ordonanţa organului de urmărire penală în calitate de parte vătămată. La etapa dată, trebuia să vi se explice toate drepturile procesuale pe care le deţineţi în această calitate, inclusiv dreptul de a înainta acţiune de recuperare a prejudiciului.
Urmează să depuneţi o cerere la poliţie ca să fiţi recunoscut parte civilă în cadrul cauzei penale. Potrivit legii, drept parte civilă este recunoscută persoana fizică sau juridică în privinţa căreia există suficiente temeiuri de a considera că în urma infracţiunii i-a fost cauzat un prejudiciu material sau moral, care a depus la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată o cerere de chemare în judecată a bănuitului, învinuitului, inculpatului sau a persoanelor care poartă răspundere patrimonială pentru faptele acestuia. În această calitate, aveţi un şir de drepturi prevăzute de art. 62 din Codul de procedură penală. Urmează să faceţi un calcul şi să indicaţi suma prejudiciului.
După emiterea ordonanţei prin care v-a fost recunoscută calitatea procesuală de parte civilă, puteţi întocmi şi înainta cerere de chemare în judecată în modul şi forma prevăzută de lege. Fiind înaintate anumite cerinţe obligatorii pentru admiterea spre examinare a cererii date, este rezonabil să apelaţi la serviciile unui avocat. În cazul în care nu aveţi mijloace financiare pentru achitarea serviciilor avocatului, puteţi cere să vă fie desemnat un avocat pe cheltuiala statului din oficiul teritorial al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat. Prin cererea de chemare în judecată, puteţi solicita încasarea prejudiciului material şi moral.
În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, acţiunea civilă se
judecă de către instanţă în cadrul procesului penal, dacă volumul prejudiciului este incon-
testabil. Acţiunea civilă în procesul penal se intentează prin depunerea unei cereri adresate procurorului sau instanței de judecată de către persoanele fizice sau juridice cărora le-au fost cauzate prejudicii materiale sau morale nemijlocit prin fapta (acţiunea sau inacţiunea) interzisă de legea penală sau în legătură cu săvârşirea acesteia.
Persoanele fizice şi juridice cărora le-a fost cauzat prejudiciu nemijlocit prin acţiunile interzise de legea penală pot intenta o acţiune civilă privitor la despăgubire prin: restituirea în natură a obiectelor sau a contravalorii bunurilor pierdute ori nimicite în urma săvârşirii faptei interzise de legea penală, compensarea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor pierdute ori nimicite sau restabilirea calităţii, a aspectului comercial, precum şi repararea bunurilor deteriorate, compensarea venitului ratat în urma acţiunilor interzise de legea penală, repararea prejudiciului moral sau, după caz, a daunei aduse reputaţiei profesionale.
La evaluarea cuantumului despăgubirilor materiale ale prejudiciului moral, instanţa de judecată ia în considerare suferinţele fizice ale victimei, prejudiciul de agrement sau estetic, pierderea speranţei de viaţă, pierderea onoarei prin defăimare etc. Trebuie să cunoaşteţi că pretenţiile persoanelor fizice şi juridice prejudiciate nemijlocit prin fapta interzisă de legea penală au prioritate în raport cu pretenţiile statului faţă de făptuitor, dacă şi statului i-a fost cauzat prejudiciu prin aceeaşi infracţiune.
Acţiunea civilă în procesul penal se soluţionează în conformitate cu prevederile Co-
dului de procedură penală. Normele procedurii civile şi normele procesului de mediere a litigiilor civile se aplică dacă ele nu contravin principiilor
procesului penal şi dacă normele procesului penal nu prevăd asemenea reglementări.
Liubomir DUDULICA,
avocatmd@gmail.com