22 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Sfatul avocatului: Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracţiune

Loading
Cetăţeanul şi legea Sfatul avocatului: Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracţiune
Sfatul avocatului: Recuperarea prejudiciului cauzat prin infracţiune

lege

 

Întorcându-ne din vacanţă, am găsit casa prădată. Hoții ne-au furat tot ce aveam de preţ, ce am agonisit cu greu. Poliţia a deschis un dosar penal şi, după câteva acţiuni întreprinse, de mai mult timp nu s-a întâmplat nimic. Recent, am fost anunţaţi că au fost identificate persoanele care ne-au furat din casă, însă bunurile noas­tre nu le mai deţin, dar putem înainta o solicitare prin care să cerem să fie încasat prejudiciul prin compensarea costului bunurilor de care am fost deposedaţi.

Cum se face acest lucru, nu ni s-a spus. Vă rog să ne explicaţi, în ce mod se depun astfel de cereri şi ce trebuie să conţină?

 

V. Pruteanu, or. Străşeni

 

Din momentul pornirii do­sarului penal la plângerea dvs., aţi fost recunoscut prin ordonanţa organului de ur­mărire penală în calitate de parte vătămată. La etapa dată, trebuia să vi se explice toate drepturile procesuale pe care le deţineţi în această calitate, inclusiv dreptul de a înainta acţiune de recuperare a pre­judiciului.

Urmează să depuneţi o ce­rere la poliţie ca să fiţi recunos­cut parte civilă în cadrul cau­zei penale. Potrivit legii, drept parte civilă este recunoscută persoana fizică sau juridică în privinţa căreia există suficiente temeiuri de a considera că în urma infracţiunii i-a fost cau­zat un prejudiciu material sau moral, care a depus la organul de urmărire penală sau la in­stanţa de judecată o cerere de chemare în judecată a bănui­tului, învinuitului, inculpatului sau a persoanelor care poartă răspundere patrimonială pen­tru faptele acestuia. În această calitate, aveţi un şir de drep­turi prevăzute de art. 62 din Codul de procedură penală. Urmează să faceţi un calcul şi să indicaţi suma prejudiciului.

După emiterea ordonanţei prin care v-a fost recunos­cută calitatea procesuală de parte civilă, puteţi întocmi şi înainta cerere de chemare în judecată în modul şi forma  prevăzută de lege. Fiind îna­intate anumite cerinţe obli­gatorii pentru admiterea spre examinare a cererii date, este rezonabil să apelaţi la servi­ciile unui avocat. În cazul în care nu aveţi mijloace finan­ciare pentru achitarea servici­ilor avocatului, puteţi cere să vă fie desemnat un avocat pe cheltuiala statului din oficiul teritorial al Consiliului Naţio­nal pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat. Prin cererea de chemare în judecată, puteţi solicita încasarea prejudiciului material şi moral.

În conformitate cu preve­derile Codului de procedură penală, acţiunea civilă se 

jude­că de către instanţă în cadrul procesului penal, dacă volu­mul prejudiciului este incon-

testabil. Acţiunea civilă în pro­cesul penal se intentează prin depunerea unei cereri adresa­te procurorului sau instanței de judecată de către persoanele fizice sau juridice cărora le-au fost cauzate prejudicii materi­ale sau morale nemijlocit prin fapta (acţiunea sau inacţiunea) interzisă de legea penală sau în legătură cu săvârşirea aces­teia.

Persoanele fizice şi juridice cărora le-a fost cauzat preju­diciu nemijlocit prin acţiunile interzise de legea penală pot intenta o acţiune civilă privitor la despăgubire prin: restituirea în natură a obiectelor sau a contravalorii bunurilor pierdu­te ori nimicite în urma săvârşirii faptei interzise de legea pena­lă, compensarea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor pierdute ori nimicite sau re­stabilirea calităţii, a aspectului comercial, precum şi repararea bunurilor deteriorate, compen­sarea venitului ratat în urma acţiunilor interzise de legea penală, repararea prejudiciului moral sau, după caz, a daunei aduse reputaţiei profesionale.

La evaluarea cuantumului despăgubirilor materiale ale prejudiciului moral, instanţa de judecată ia în considerare sufe­rinţele fizice ale victimei, preju­diciul de agrement sau estetic, pierderea speranţei de viaţă, pierderea onoarei prin defăi­mare etc. Trebuie să cunoaş­teţi că pretenţiile persoanelor fizice şi juridice prejudiciate nemijlocit prin fapta interzisă de legea penală au prioritate în raport cu pretenţiile statului faţă de făptuitor, dacă şi sta­tului i-a fost cauzat prejudiciu prin aceeaşi infracţiune.

Acţiunea civilă în procesul penal se soluţionează în con­formitate cu prevederile Co-

dului de procedură penală. Normele procedurii civile şi normele procesului de mediere a litigiilor civile se aplică dacă ele nu contravin principiilor

procesului penal şi dacă nor­mele procesului penal nu pre­văd asemenea reglementări.

 

Liubomir DUDULICA,

avocatmd@gmail.com

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand