Un serviciu de plasament în familie al persoanelor care au atins vârsta de pensionare şi care, din motive întemeiate, nu pot locui împreună cu familia biologică, dar nici singure, va fi creat în ţara noastră. O decizie în acest sens a fost luată, recent, de Guvern.
Potrivit Biroului de comunicare și relații cu presa al Executivului, acest tip de asistenţă, care constă în găzduirea categoriilor respective de persoane, va fi instituit prin intermediul diversificării serviciilor sociale existente.
Cei care vor dori să devină asistenţi în cadrul acestui serviciu vor trebui să participe la un concurs şi să nu fie rude de gradul întâi cu solicitanţii, să nu dispună de antecedente penale și să nu consume alcool. Ulterior, autoritatea publică locală îi va asigura asistentului urmarea unor cursuri de pregătire profesională. Totodată, persoanele care vor să beneficieze de asistenţă familială trebuie să depună cereri în acest sens la Primăria din localitate, iar plasamentul de probă va dura o perioadă de la şapte până la 30 de zile.
Asistentul familial va primi o alocaţie unică la plasarea unei persoane, dar şi indemnizaţii lunare pentru îngrijirea beneficiarului. Primăriile vor supraveghea persoana care se află în plasament. Cheltuielile pentru crearea serviciului vor fi suportate de către primării. Pentru întreţinerea unui beneficiar vor fi alocate, anual, peste 52 de mii de lei din bugetul local.