Guvernul şi-a asumat un şir de angajamente legate de crearea unor servicii accesibile şi incluzive, care să răspundă necesităţilor reale ale persoanelor cu diferite tipuri de dizabilităţi. În acest scop, membrii Cabinetului de miniştri au aprobat recent un program naţional de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi pentru anii 2017-2022 şi un plan de acţiuni privind implementarea acestuia.
Astfel, autorităţile statului îşi propun să îmbunătățească accesul persoanelor cu nevoi speciale la măsurile de protecţie socială, să facă unele ajustări legate de infrastructură, să faciliteze accesul la transport, informaţie şi comunicaţii pentru persoanele cu nevoi speciale.
Printre obiectivele stabilite în acest program se numără şi crearea pentru persoanele cu dizabilităţi a unui mai mare acces la serviciile medicale, promovarea educației incluzive, precum și creșterea ratei de angajare a celor cu necesități speciale în câmpul muncii.
Acțiunile incluse în document se referă şi la asigurarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv a copiilor, cu fotolii rulante și alte mijloace tehnice ajutătoare, includerea în pachetul compensat, în cazul îngrijirilor medicale la domiciliu, a seringilor, stomelor și a altor materiale necesare pentru bolnavi. Alte măsuri ce ar urma să fie realizate ţin de: extinderea listei de medicamente compensate pentru maladiile ce duc la dizabilitate, dotarea instituțiilor de învățământ cu echipamente necesare pentru facilitarea procesului educațional, precum și evaluarea de către fiecare instituție publică în parte a gradului de accesibilitate a infrastructurii.
Costul estimativ pentru şase ani de implementare a programului este de aproximativ
nouă milioane de lei.
Conform datelor statistice, în ţara noastră sunt 181 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 12 mii sunt copii.
Potrivit autorilor documentului, implementarea eficientă a acestui program va asigura un nivel mai înalt de respectare a drepturilor și de participare a persoanelor cu dizabilități în procesele ce au loc în societate. Totodată, vor fi create mai bune oportunități de incluziune socială, ceea ce va contribui la onorarea de către ţara noastră a angajamentelor naţionale şi internaţionale asumate în contextul obiectivelor strategice legate de asigurarea drepturilor omului.