3 December 2024
Chisinau
Social

Șefii unor direcții de învățământ din raioane vor fi demiși

Loading
Social Șefii unor direcții de învățământ din raioane vor fi demiși
Șefii unor direcții de învățământ din raioane vor fi demiși
Vocea poporului

Ministerul Educației și Cercetării a emis o circulară prin care solici­tă consiliilor raionale și municipale să înceteze raporturile de serviciu cu șefii organelor locale de speci­alitate în domeniul învățământului (direcțiile educație) care se află în funcție contrar prevederilor Codu­lui educației.

Mai exact, urmează să fie disponibilizați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de patru ani, nu au fost desemnați în baza unui concurs, au fost numiți pe o perioadă nedeterminată, asi­gură interimatul sau care exer­cită funcția de șef al organului local de specialitate în domeniul învățământului prin exercitarea temporară a funcției de șef al re­spectivei structuri de către ad­junctul titularului funcției publice. Astfel, 80 la sută dintre șefii de direcții ale educației din raioane vor rămâne în curând fără funcții.

Funcționarii sunt revoltați și spun că astfel li se încalcă dreptul la muncă, pentru că sunt demiși înainte de încheierea mandatu­lui. Anterior, Ministerul Educației declara că sunt dați afară doar cei care nu au fost angajați prin con­curs. Termenul legal, după ce Cur­tea Constituțională s-a pronunțat asupra modificărilor operate la Codul educației, expiră la sfârșitul lunii ianuarie.

 

Sindicatele sunt în așteptarea unui regulament final, într-o situație de natură dublă

 

Astfel, până atunci, 28 de consilii raiona­le urmează să-i elibereze din funcții pe șefii de la educație. Ministerul de resort își mo­tivează decizia prin faptul că funcționarii au fost numiți fără concurs, asupra unora planând suspiciuni de conflict de interese. Printre cei care vor rămâne fără fotoliu se numără și Viorel Dandara. Șeful Direcției învățământ, tineret și sport din raionul Râșcani spune că se va conforma deciziei, dar nu este de acord cu modificările, mai ales că a fost angajat în urma concursului organizat de Consiliul raional. Dandara este în funcție de 20 de ani.

„Mi se lezează un drept, în principiu. Exercitându-mi funcția în mod legal, iar legea nefiind retroactivă. Cu atât mai mult cu cât legea respectivă vine în contradicție cu alte legi. Dar, mă rog. Noi suntem funcționari publici. Suntem ostași, respec­tăm legile. Nu știu dacă voi mai participa la concurs. Depinde de circumstanțe. Dar dacă mi se oferă acest drept, să particip la concurs, cred că voi participa”, ni s-a destăi­nuit Viorel Dandara.

 

Nu pot deține mai multe mandate

Noul Cod al educației prevede că persoa­na poate deține nu mai mult de două man­date, adică maximum opt ani. Totuși, pen­tru că circa 80 la sută dintre ei vor fi demiși din funcții, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a negociat ca cei destituiți să poată participa la concursul care va fi organizat în acest an. Funcționarii vizați spun că li se încalcă dreptul la muncă și că se putea de așteptat până li se încheie man­datele. Unii afirmă că își vor apăra drepturi­le în instanța de judecată.

„Mi se încalcă drepturile mele. Eu am fost angajată prin promovare în anul 2020. Și, respectiv, conform Legii nr.158-XVI din 4 iulie 2008, am fost angajată corect, ca și funcționar public”, ne spune revoltată Ma­riana Odobescu, șefa Direcției educație din raionul Edineț.

„Am mici rezerve. Parcă s-ar grăbi niște lucruri. Cu atât mai mult cu cât noi cunoaștem că au fost discuții multe pe marginea legalității acțiunilor în cauză. Și încă se mai poartă aceste discuții”, adaugă Valentina Tonu, șefa Direcției învățământ din raionul Hâncești.

 

Sindicatele, în așteptarea unui regulament final

Între timp, sindicatele sunt în așteptarea unui regulament final în baza căruia vor fi organizate concursurile.

„La ora actuală, nu există certitudinea că Ministerul Educației și Cercetării este angajatorul acestor persoane. Pentru mo­ment, avem o situație de natură dublă, în care există oarecum dualitate, când anga­jatorii acestor directori sunt consiliile raio­nale, însă ele, aceste persoane, se subordonează Ministerului Educației și Cercetă­rii. Noi atunci am cerut în avizele noastre ca aceste contradicții să fie înlăturate”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.

Ministerul Educației și Cercetării esti­mează că competiția pentru cele 28 de fo­tolii vacante va dura în jur de jumătate de an. Așa că, până atunci, în locul celor demiși vor fi numiți șefi interimari.

„Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de patru ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul educației. În prezent, MEC nu face altceva de­cât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”, susține Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.

Solicitarea vine în contextul în care la 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023. Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor mo­dificări și a declarat inadmisibile sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.

Prin urmare, emiterea actelor de încetare a raporturilor de muncă de către autoritățile vizate trebuie să se facă până la 11 ianuarie 2024, cu informarea ulterioară a MEC despre acțiunile întreprinse. În ca­zul ne emiterii actului administrativ de că­tre reprezentanții autorității administrației publice locale de nivelul doi, constatarea în­cetării de drept a raporturilor de serviciu o va face MEC și va desemna interimari până la organizarea concursurilor și numirea noilor conducători, precizează ministrul Dan Perciun.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand