18 November 2024
Chisinau
Social

Securitatea și sănătatea în muncă, printre obiectivele de bază ale sindicatelor

Loading
Social Securitatea și sănătatea în muncă, printre obiectivele de bază ale sindicatelor
Securitatea și sănătatea în muncă, printre obiectivele de bază ale sindicatelor
Vocea poporului

La ora actuală, în lumea muncii, pe lângă dorința de a avea un sala­riu decent, pe potriva eforturilor, în toate țările, o problemă cu care se confruntă societățile industriale și în care eforturile converg, indiferent de nivelul de dezvoltare, constituie se­curitatea și sănătatea în muncă.

Fiindcă nu există nimic mai de preț decât viața și sănătatea omu­lui. Iar de faptul că omul merge la serviciu sănătos și trebuie să se în­toarcă în sânul familiei după o zi de muncă nevătămat depinde nu numai bunăstarea familiei, ci și stabilitatea și prosperitatea întregii societăți, în ultimă instanță.

În contextul Zilei Mondiale pen­tru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă, consemnată anual în în­treaga lume la 28 aprilie, pe 26 apri­lie, la Institutul Muncii a avut loc o masă rotundă cu genericul „Munca în condiții sigure și sănătoase – priorități actuale pentru partenerii sociali”, organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Importanța evenimentului o de­notă și faptul că printre invitați au fost personalități cunoscute în so­cietate, în lumea muncii și în parte­neriatul cu sindicatele: Corina Ajder, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului (CNPM), Ala Lipciu, coordonatoare națională a OIM, Că­tălin Țacu, director al Inspectoratului de Stat al Muncii, Vladislav Camin­schi, director executiv al CNPM ș. a.

În discursul său, Igor Zubcu, președintele CNSM, a menționat că această zi constituie o ocazie supli­mentară de a sensibiliza publicul larg despre importanța și rolul pe care îl au părțile raporturilor de muncă în securizarea vieții la locul de muncă. El a adăugat că, în această zi, în fie­care an, pentru membrii de sindicat decedați la locul de muncă, CNSM acordă un suport material urmașilor acestora pentru a-i susține.

 

Sloganul activităților se axează pe impactul schimbărilor climatice asupra condițiilor de muncă

 

Potrivit OIM, în urma accidentelor de muncă anual în lume își pierd viața circa 2,3 milioane de oameni. În Republica Mol­dova, situația este la fel de alarmantă. Anu­al, la Inspectoratul de Stat al Muncii sunt raportate circa 500-600 de cazuri de acci­dente de muncă, dintre care circa 70-75 de cazuri soldate cu deces. Nemijlocit, o treime din accidente sunt legate de condițiile și de locul de muncă. În medie, pe parcursul ulti­milor ani, decedează din cauza accidentelor la locul de muncă 3-4 salariați din 100 de mii de angajați.

Igor Zubcu a relevat că în fiecare an, la nivel internațional, Confederația Internațională a Sindicatelor îndeamnă membrii săi să pună accent pe anumite aspecte ce vizează domeniul securității și sănătății în muncă. Pornind de la problemele globale ce se accentuează la etapa actuală, anul acesta, sloganul activităților desfășurate de sindicate se axează pe impactul schimbări­lor climatice asupra condițiilor de muncă.

„Sindicatele au plasat în permanență securitatea și sănătatea în muncă prin­tre obiectivele de bază ale activității lor. Sunt necesare abordări noi la acest capitol, pentru a ne racorda la schimbările ce au loc la nivel global. Aceeași abordare trebuie să o avem și în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În urmă­torii ani vom fi obligați să transpunem în legislația națională tot aqiusul comunitar, nemijlocit și cel ce se referă la domeniul securității și sănătății în muncă”, a precizat președintele CNSM.

 

Obiective ale CNSM în domeniul SSM

Igor Zubcu a dezvăluit o serie de obiec­tive ale CNSM în domeniul SSM: promo­varea racordării cât mai urgente a cadrului normativ național privind inspecția muncii la prevederile Convențiilor OIM nr. 81 și nr. 129 (scoaterea Inspectoratului de Stat al Muncii de sub incidența Legii nr. 131 pri­vind controlul de stat asupra activității de întreprinzător); implementarea Programului în domeniul securității și sănătății în muncă; promovarea elaborării și aprobării actelor normative necesare pentru implementa­rea prevederilor Convenției OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională; promovarea și implementarea unei cul­turi în domeniul securității și sănătății în muncă; crearea unui sistem statistic mai eficient în domeniul securității și sănătății în muncă.

„Consider necesar să atrag atenția dvs. asupra faptului că, în calitate de membru al Confederației Europene a Sindicatelor, CNSM se alătură campaniei „Zero decese la locul de muncă” promovate de sindica­tele europene. Prin aceasta se promovează creșterea instruirii în domeniul securității și sănătății la locul de muncă, a inspecțiilor și a sancțiunilor pentru a pune capăt decese­lor la locul de muncă până în 2030”, a con­chis președintele CNSM.

În discursul său, Corina Ajder a spus că a revenit recent de la Bruxelles, de la Aduna­rea Parlamentară a UE, și a subliniat că este foarte important să implementăm directi­vele UE în domeniul securității și sănătății în muncă. Iar situația în R. Moldova este una din cele mai triste în Europa. „Speranța de viață la noi este de 67 de ani, în timp ce în UE este de 80 de ani. Este nevoie de un parteneriat mult mai eficient în domeniu, de schimbarea mentalității, să facem un salt calitativ, fără de care perspectiva aderării la UE este destul de incertă”.

Leonid Cerescu, președintele CNPM, a menționat că patronii sunt la fel de interesați ca și angajații să fie respectate normele securității muncii. „În ultima vreme, agenții economici conștientizează responsabilita­tea pentru crearea condițiilor normale de muncă, și este nevoie de eforturi comune pentru a crea un mediu propice pentru o activitate eficientă și fără pericol pentru să­nătate”.

 

Dreptul la condiții sigure și sănătoase de muncă constituie un drept fundamental

 

Cătălin Țacu a afirmat în context că une­ori oamenii nu înțeleg care e rostul regle­mentărilor în domeniul muncii. „Eu cred că atunci când oamenii vor fi convinși că aceste reglementări sunt elaborate cu sco­pul protejării vieții și sănătății lor, sunt sigur că le vor și respecta. Rolul angajatorilor de a preveni accidentele de muncă este unul foarte important, fiindcă Inspectoratul de Stat al Muncii nu poate efectua controale la toți agenții economici și nici nu este în inte­resul nostru. Important este să facem astfel încât să nu existe cauze care să provoace accidente de muncă, este nevoie de res­ponsabilitate atât din partea angajatorilor, cât și din partea salariaților”.

În cadrul activității, Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM, a prezentat studiul „Provocările legate de sănătatea și securitatea la locul de muncă în Republi­ca Moldova”, constituit din șapte capitole, pe care l-a realizat în comun cu  expertul în domeniu Alexandru Ghețu.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, participanții au abordat subiecte cu privire la aplicarea în practică a cerințelor în dome­niul securității și sănătății în muncă, precum și prioritățile partenerilor sociali în dome­niul SSM la etapa actuală.

În discursul său la panelul III de lucru, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a prezentat unele puncte de reper la prioritățile partenerilor sociali în domeniul SSM la etapa actuală. Printre acestea se nu­mără: dreptul la condiții sigure și sănătoase de muncă – drept fundamental. Racordarea legislației naționale din domeniul SSM în procesul de aderare la UE.

Sergiu Sainciuc a subliniat că „Acordul de asociere RM-UE a vizat transpunerea în legislația națională a 25 de directive din domeniul SSM. Practic, toate aceste direc­tive au fost transpuse. Cu regret, este mai slabă aplicarea în practică a acestor acte normative. Pentru perioada ce urmează în cadrul procesului de aderare la UE urmează a fi realizat Planul național de acțiuni pen­tru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027, care, de ase­menea, prevede transpunerea în legislația națională a circa 16 directive europene ce vizează domeniul SSM”.

Pe agenda sindicatelor rămâne proble­ma aplicării în Republica Moldova a pre­vederilor Convențiilor OIM nr. 81 și nr.129, și anume, ce vizează realizarea de către Inspectoratul de Stat al Muncii a controa­lelor inopinate. „Am făcut un pas în per­miterea controalelor inopinate în scopul depistării muncii nedeclarate, dar trebuie să mergem mai departe”, a punctat Sergiu Sainciuc.

Printre alte măsuri ce urmează a fi imple­mentate, liderul sindical a pomenit despre crearea unui mecanism consolidat (statistic) de raportare a accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale, eficientizarea dialogului social în domeniul SSM.

De asemenea, ar mai fi vorba de eficien­tizarea activității Inspectoratului Muncii al Sindicatelor ș. a. În context, Sergiu Sainciuc a relevat că inspectorii IMS realizează anu­al circa 350-400 de vizite la entitățile unde sunt constituite organizații sindicale. Rolul de bază al IMS este informarea și preveni­rea accidentelor. De activitatea IMS benefi­ciază anual circa 25 de mii de salariați.

În cadrul vizitelor de lucru se constată circa 8-10 mii de abateri de la prevederile cadrului legal, dintre care circa 90 la sută sunt legate de nerespectarea cerințelor din domeniul SSM.

Ziua Mondială pentru Securitate și Sănă­tate la Locul de Muncă este organizată anu­al de OIM, iar ediția din acest an pledează pentru un mediu de lucru sigur și sănătos ca principiu și drept fundamental la locul de muncă în contextul efectelor schimbărilor climatice în lumea muncii.

Precizăm că această masă rotundă a fost organizată de CNSM cu suportul Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor (DTDA) și New Democracy Fund.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand