În perioada 16-17 octombrie curent, la Belgrad, capitala Serbiei, s-a desfășurat Forumul regional al țărilor balcanice în domeniul securității și sănătății în muncă, organizat de Institutul European al Sindicatelor. La această întrunire au fost prezenți reprezentanți ai structurilor sindicale din Serbia, Albania, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia, Muntenegru și Republica Moldova.
În cadrul forumului au fost abordate cele mai stringente probleme ce vizează securitatea și sănătatea în muncă la etapa actuală. Participanților li s-a adus la cunoștință care sunt provocările și ce se propune a întreprinde la următoarele subiecte: perspectivele de contracarare a cancerului ocupațional; riscurile psihosociale la locul de muncă; impactul schimbărilor climatice asupra situației ce ține de securitatea și sănătatea la locul de muncă și rolul sindicatelor în tranziția verde; obiectivele pentru viitor ale rețelei regionale în domeniul securității și sănătății în muncă.
La primul subiect, participanților li s-a adus la cunoștință despre impactul condițiilor nocive asupra îmbolnăvirii cu cancer. S-a comunicat că demonstrarea legăturii îmbolnăvirii de cancer și condițiile de la locul de muncă este foarte dificilă, dar în mai multe țări este deja stabilită o listă de locuri de muncă și factori care conduc la apariția cancerului.
De asemenea, s-a discutat despre insuficienta informației privind cazurile constatate, dar în baza unor studii și extrapolarea datelor se poate vorbi de o medie europeană de 50 de decese de cancer provocat de condițiile nocive de muncă la 100 de mii de lucrători. Rămâne totuși o problemă lipsa unor date statistice reale despre situația vizând cancerul ocupațional.
La subiectul al doilea, participanții au fost informați despre diversitatea riscurilor ce țin de domeniul psihosocial. Ca exemplu, a fost adusă acceptarea tacită de către lucrători a locului de muncă cu condiția „rezissecuritateatent la situații de stres”. Acest fapt urmează a fi combătut de sindicate în activitatea lor. De asemenea, la riscurile psihosociale se referă violența și hărțuirea la locul de muncă. Institutul European al Sindicatelor a prezentat participanților două lucrări vizând rolul sindicatelor în depistarea și combaterea acestor riscuri. Suplimentar, Confederația Sindicală Europeană optează pentru adoptarea unei directive UE care ar viza riscurile psihosociale la locul de muncă.
La subiectul privind impactul schimbărilor climatice asupra condițiilor de muncă s-a discutat despre reglementarea existentă în diferite țări a evitării expunerii la temperaturi extreme. Astfel, a fost prezentat exemplul Greciei, care are reglementări în acest domeniu. Este de notat faptul că expunerea la temperaturi înalte este măsurată prin combinarea mai multor factori: temperatura, umiditatea, vântul și radiația ultravioletă. De asemenea, s-a menționat că menținerea ritmurilor de utilizare a hidrocarburilor în procesele industriale și de producere a energiei va conduce la creșterea medie anuală a temperaturii cu 1,5 grade Celsius până în 2030, și cu până la 5 grade Celsius până în 2050.
Menținerea ritmului în schimbările climatice va conduce la pierderea locurilor de muncă în agricultură, construcții, turism, servicii ș. a. Iată de ce este necesar ca sindicatele să devină mai active în implementarea tranziției la locuri de muncă „verzi” și să solicite guvernelor implementarea agendei ce ține de schimbările climatice.
În concluzie, trebuie menționat că CNSM joacă un rol activ, prin specialiștii săi în securitatea și sănătatea în muncă, în înlăturarea, soluționarea problemelor discutate la Forumul țărilor balcanice în domeniu. Ultimul cuvânt îl au de spus autoritățile, care trebuie să răspundă la demersurile sindicatelor.institutul securita
Sergiu IURCU, consilier superior, Departamentul protecție social-economică al CNSM