22 iulie 2024
Chisinau
Social

Securitatea la locul de muncă, preocuparea partenerilor sociali și a OIM

Loading
Social Securitatea la locul de muncă, preocuparea partenerilor sociali și a OIM
Securitatea la locul de muncă, preocuparea partenerilor sociali și a OIM
libertatea.ro

Sănătatea și securitatea la locul de muncă este un drept fundamen­tal al fiecărui angajat. Sindicatele au solicitat anterior ca, în cadrul Conferinței OIM din iunie 2021, să­nătatea și siguranța să fie ridicată la cel mai înalt nivel al standardelor internaționale ale muncii, pentru a spori responsabilitatea guvernelor și a angajatorilor în ceea ce privește salvarea de vieți la locul de muncă și pentru a determina mai mult țări să ratifice convențiile vitale privind sănătatea și siguranța.

Comitetul European al Regiunilor a elaborat Cadrul strategic al UE privind să­nătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027, prin care își propune să redu­că numărul deceselor profesionale până în 2030 (așa-numitul obiectiv „viziune zero”), asigurând în același timp un mediu de lu­cru mai sigur și în conformitate cu noile nevoi care apar în special ca urmare a pan­demiei de Covid-19, dar nu numai.

Sănătatea și siguranța la locul de mun­că este, de fapt, una din principalele pre­ocupări ale sindicatelor din Republica Moldova. În acest context, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), ai Confederației Naționale a Patronatului din Moldova, Mi­nisterului Muncii și Protecției Sociale și In­spectoratului de Stat al Muncii, au avut, pe 7 februarie, împreună cu Valentin Mocanu, consultant al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o reuniune în cadrul că­reia au vorbit despre problemele cu care se confruntă țara noastră în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) și propunerile de îmbunătățire din punct de vedere legislativ și instituțional în Republi­ca Moldova.

Sergiu Iurcu, șef-adjunct al Departa­mentului protecție social-economică al CNSM, și Eugeniu Covrig, șeful Departa­mentului juridic al CNSM, le-au vorbit ce­lor prezenți despre Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, rolul și atribuțiile acestuia, despre laboratorul Controlul Factorilor de Risc, unde sunt efectuate măsurări in­strumentale ale factorilor fizici: iluminatul, microclimatul, zgomotul, vibrația, câm­purile electromagnetice de la terminalele video la locurile de muncă și mediul am­biant etc. Apropo, este singurul laborator de acest fel în Republica Moldova, iar ser­viciile sus-menționate sunt prestate gra­tis la entitățile unde activează organizații sindicale.

Dar să revenim la tema generală: să­nătatea și securitatea la locul de muncă. Valentin Mocanu, consultant al OIM, a menționat că a fost efectuată o analiză a cadrului legislativ care guvernează siste­mul de SSM din Republica Moldova. „Este important să percepem cum toți actorii implicați – Guvern, Sindicate, Patronat – înțeleg implementarea acestui sistem din perspectiva rolului instituției respective, care sunt carențele actuale și ce măsuri trebuie întreprinse pentru a schimba lu­crurile în direcția corectă”, a specificat Valentin Mocanu, referindu-se la scopul întrunirii.

Participanții la reuniune au abordat un spectru larg de subiecte, de la revenirea controlului de stat în domeniul securității și sănătății în muncă la Inspectoratul de Stat al Muncii, standardele și recomandările OIM în domeniul SSM, la acțiunile partenerilor sociali în acest domeniu, măsurile de prevenire a acci­dentelor de muncă, statisticile alarmante legate de numărul în creștere al acciden­telor de muncă, divergențele care există între partenerii sociali legate de SSM.

 

Măsurile de prevenire a accidentelor de lucru: trebuie înlăturate divergențele dintre părțile interesate

 

S-a discutat despre rolul și atribuțiile Inspectoratul de Stat al Muncii, mo­dul cum funcționează această instituție, problemele ce țin de sănătatea ocupațională, domeniu care necesită o mai mare atenție din partea autorităților, cele legate de eficiența controlului de stat în sfera inspecției muncii.

Cei prezenți la întrunire au subliniat că domeniul inspecției muncii se confruntă cu insuficiența de cadre calificate, în spe­cial, în domeniul sănătății ocupaționale, fiind necesară o clasificare mai detaliată a factorilor care influențează apariția bo­lilor profesionale și care sunt aceste boli, o actualizare insuficient de operativă a datelor, racordarea cadrului național la Directivele UE în domeniul SSM.

În urma analizei situației în domeniul SSM din Republica Moldova, Valentin Mocanu va elabora un raport detaliat care va conține mai multe recomandări din perspectiva îmbunătățirii condițiilor de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand