3 iulie 2024
Chisinau
Social

Seceta prelungită din vara anului curent compromite aratul și semănatul de toamnă

Loading
Social Seceta prelungită din vara anului curent compromite aratul și semănatul de toamnă
Seceta prelungită din vara anului curent compromite aratul și semănatul de toamnă
zdg.md

Seceta prelungită din vara anu­lui curent pare să compromită și lucrările de toamnă. Fermierii se plâng că, din cauza pămân­tului uscat, nu pot băga plu­gul în sol pentru arat. În aces­te condiții, nu pot începe nici semănatul de toamnă. Or, asta ar însemna deja o întârziere de aproximativ o lună. Situația s-ar putea agrava și mai mult, întrucât temperatura medie a aerului este mai mare cu două trei grade decât cea obișnuită pentru această perioadă a anu­lui, iar Serviciul Hidrometeoro­logic de Stat nu prognozează ploi serioase până la sfârșitul acestei luni.

Fermierul Eugen Sprâncean din satul Hîrtopul Mic, raionul Criu­leni, care deține peste 1500 de hectare de teren pe care crește în mod tradițional grâu, orz,  floarea-soarelui, porumb, spune că nu a mai văzut ploaie de aproape patru luni. Din această cauză, în sol au apărut multiple crăpături, unele ajungând chiar până la adânci­mea de un metru. Acum, singu­ra speranță a fermierului este să plouă, altfel iar compromite serios și culturile deja semănate.

„Unele porțiuni sunt răsărite, în altele semințele nu au încolțit de­loc. Dacă nu va fi o ploaie bună să aibă umiditate, va fi compromisă recolta. Uitați-vă, el are rădăcină deja, dar dacă nu va avea umidita­te, aici practic e zero, doar a ajuns să încolțească. Dacă nu vom avea ploaie, în următoarea săptămână există riscul să se usuce. Pe alt te­ren, avem vreo trei săptămâni de când am treierat și nu putem face nimic, nu putem lucra. Agregatul merge în aer și nu intră în pământ deloc. Priviți, discurile au intrat la doi centimetri în sol și nu se duc mai adânc, fiindcă este uscat pă­mântul, nu avem umiditate. Ideal ar trebui să intre în sol de vreo 15-20 centimetri, ca să putem pregăti bine solul și semănătura să fie de calitate”, ne spune Eugen Sprân­cean.

Și acesta nu e singurul necaz al fermierilor. Din cauza că pământul este tare, și uzura utilajelor este foarte mare. „Schimbăm cuțitele cu altele noi, Facem vreo 10-20 de hectare, dar nu are sens, un complet de cuțite costă la vreo 15 mii de lei. Cu discurile nu putem face lucrarea, plugul nici atât nu poate, el se rupe, nu ține, e foarte uscat solul și ies bulgării mari”, ne mărturisește fermierul.

 

Raioanele din centru și din sud, cele mai afectate

Serviciul Hidrometeorologic deStat precizează că, în perioada lunilor august-octombrie, sece­ta a afectat cel mai mult raioa­nele din centru și sud. Aici, pe alocuri, precipitațiile au fost dedoar 15 procente din norma ne­cesară.

„Coeficientul hidrotermic cores­punde unei secete severe. Pentru moment, rezervele de umezeală productivă în stratul solului arabil sunt joase, izolat, în raioanele din sudul țării, sunt complet epuizate și condițiile create afectează nega­tiv semănatul, creșterea  și dezvol­tarea culturilor de toamnă. Până la sfârșitul lunii nu sunt progno­zate ploi și regimul termic este de asemenea ridicat”, menționează Ecaterina Ursu, inginer principal în Direcția Agrometeorologie de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Meteorologii susțin că țara noastră s-a mai confruntat cu o astfel de situație în anul  2018, când, de asemenea, nu a plouat, iar temperaturile de afară au fost peste media normală. Precizăm că, la nivel global, în luna septem­brie, temperatura medie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât cea normală.

Anomalii de temperatură fără precedent au fost înregistrate în luna septembrie, contribuind la probabilitatea ca anul 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată în istoria omenirii. Con­statările indică faptul că anomalia de temperatură este cu aproxima­tiv 0,9°C peste media perioadei 1991-2020. Acest set de date este rezultatul unei analize detaliate a datelor de temperatură colectate de la mii de stații meteorologice din întreaga lume. Conform aces­teia, luna septembrie 2023 a fost cea mai caldă lună începând cu 1850, de când se fac observații. Noi recorduri de temperatură au fost stabilite pentru 77 de țări, cele mai multe din Europa sau de la tropice.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand