Republica Moldova se confruntă cu crize multiple. Cumulate, efectele post-pandemie Covid-19, criza energetică și războiul din Ucraina exercită un impact economic nemaipomenit și de durată. Crizele afectează pe fiecare cetățean în parte, însă grupurile vulnerabile le resimt cel mai mult, în special, cele cu venituri mici, care fac față cu greu costurilor vieții.
În anul 2022, rata inflației în Republica Moldova a înregistrat o creștere cu aproape 35 la sută, afectând substanțial salariile reale. Riscul sporit de sărăcie, erodarea veniturilor și deprecierea calității vieții rămân iminente. Salariul este cea mai importantă sursă de venit pentru majoritatea gospodăriilor. Pentru foarte mulți cetățeni, salariul este singura sursă de existență. Doar un salariu adecvat poate să garanteze angajaților un nivel de trai decent și să reducă sărăcia.
În anul curent, Guvernul a adoptat noi reglementări cu privire la unificarea salariului minim pe economie și a majorat cuantumul acestuia până la 3500 de lei, iar din 1 ianuarie 2023, acesta va fi de 4000 de lei.
Recent, un raport privind mecanismele noi de stabilire a salariului minim a fost consultat cu membrii Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective(CNCNC). La eveniment au participat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, precum și unii președinți ai centrelor sindicale național-ramurale. Studiul propune un șir de recomandări care, odată aplicate, vor restabili rolul social și de protecție al salariului minim, vor stabili echitatea în sistem, vor reduce discrepanța salarială dintre bărbați și femei, vor permite ajustarea nivelului salariului la nevoile angajaților și familiilor acestora.
De asemenea, studiul propune o nouă procedură de stabilire a salariului minim și consolidarea capacității tehnice a CNCNC pentru aplicarea acesteia. Documentul analizează impactul salariului minim național asupra grilelor de salarizare din sectorul public și sugerează introducerea unui salariu minim național care să fie deconectat de salariile generale în sectorul bugetar. Se propune și un cadru de suport pentru elaborarea grilelor salariale sectoriale aliniate la calificările din sector. Studiul acordă o mare importanță și dialogului social, negocierilor colective, precum și capacității de negociere a partenerilor sociali în procesul ajustărilor salariale. Documentul a fost elaborat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).