În scurt timp va începe un nou an de studii și problema lipsei unor cadre didactice e una actuală deja de mai mulți ani.
„Noi avem un deficit de cadre didactice, fiind circa 2.000 de locuri vacante. Deficitul este mai pronunțat la anumite materii, în special, la cele cu profil real. Acum, problema aceasta e una istorică, pe de o parte, iar pe de altă parte, una care urmează să se agraveze, având în vedere ponderea semnificativă a profesorilor care au deja o vârstă pensionară”, a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Ministrul afirmă că în cazul în care îmbătrânirea sistemului capătă un caracter tot mai pronunțat, și problema deficitului o să fie una din ce în ce mai mare. Singura soluție e atragerea tinerilor specialiști. Dan Perciun și echipa sa și-au luat angajamentul să dubleze numărul de tineri specialiști care aleg, după absolvirea facultății, să meargă în instituțiile de învățământ. Astăzi, doar circa 25 la sută dintre absolvenți ajung în școală.
„Și aici sunt câteva instrumente pe care le-am putea utiliza. În primul rând, e important să convingem mai mulți absolvenți de liceu să meargă la Pedagogie. Media de admitere va fi un instrument prin care să transmitem foarte clar mesajul că la pedagogie merg cei mai buni și e o chestiune prestigioasă. De asemenea, bursele pentru studenții de la Pedagogie sunt foarte importante și acum facem calcule, stabilim exact cu cât am putea să le majorăm. În al doilea rând, învățământul dual la pedagogie este un lucru pe care vrem să-l implementăm. Ne gândim să mai analizăm acea indemnizație, care a fost deja majorată la 200 de mii de lei”, a enumerat ministrul Educației lucrurile care urmează a fi întreprinse. Apropo, indemnizația nu se acordă doar celor care optează pentru localități rurale, dar și pentru centre raionale, orașe, inclusiv pentru Chișinău.
Pe 12 august este Ziua mondială a tineretului; pe 15 august – Ziua financiarului. În a doua duminică a lunii august – Ziua lucrătorului din construcții.
Acum două săptămâni, ministrul Perciun s-a întâlnit cu absolvenții de la Pedagogie și spune că a constatat că într-adevăr salariile sunt importante, dar tinerii au mai vorbit și despre atmosfera din școală, despre felul cum sunt acceptați aceștia în colectiv. Acum este examinată posibilitatea ca proaspătul angajat în primii trei ani să-și poată schimba școala, dacă nu se simte confortabil la locul de muncă.
Educația este temelia, cheia de boltă pentru orice societate civilizată
În același timp, Guvernul își propune să redea prestigiul meseriei de pedagog. Dan Perciun a declarat că va fi introdusă o medie minimă pentru admiterea la pedagogie. Potrivit ministrului, o mare parte dintre elevii cu o medie a studiilor îndoielnică aleg pedagogia, fapt ce nu contribuie la consolidarea prestigiului acestei meserii.
Potrivit ministrului, începând cu anul viitor, dosarele absolvenților de liceu care au medii mici nu vor mai fi admise la instituțiile de învățământ superior cu profil pedagogic. Și nu e vorba de discriminarea unora, ci de o strategie de stat. Dan Perciun spune că mai mulți factori, printre care salariile mici și plățile neformale colectate în instituțiile de învățământ, au știrbit din prestigiul meseriei de dascăl.
„Circa 25% din cei care merg la buget, la pedagogie, au o medie de admitere mai mică de șapte. Unul dintre lucrurile pe care le vom face în primul rând, dar deja începând cu admiterea de anul viitor, este introducerea unei medii minime de admitere la pedagogie. Cred că este important să comunicăm societății că cei mai buni elevi merg să devină viitori pedagogi. Pedagogia trebuie să fie văzută ca o profesie prestigioasă din punct de vedere financiar și o profesie apreciată de către societate și la nivel de discurs, și la nivel de percepție publică. Trebuie să redăm prestigiul profesorului”, a subliniat Dan Perciun.
Potrivit ministrului, Educația este unul dintre domeniile în care statul investește cele mai multe fonduri, iar din acest motiv banii ar trebui gestionați mult mai eficient.
„Educația este sectorul care consumă cel mai mult din bugetul de stat, concurează din greu cu protecția socială. Sigur că sunt necesare resurse, dar totodată trebuie să gestionăm mai bine ceea ce avem în acest moment. Ne bucurăm de suportul partenerilor externi. De exemplu, în această săptămână am anunțat un nou proiect în învățământul general, cumulativ fiind vorba de 60 de milioane de dolari sau 1,2 miliarde de lei, bani care vor fi destinați pentru construcția de noi instituții de învățământ, renovări, dotări, formări pentru cadrele didactice. Dar, în același timp, resursele noastre din interior trebuie cheltuite mai bine, mai eficient”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.
Banca Mondială a oferit Republicii Moldova aproape 60 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de învățământ. 40 de milioane de dolari sunt oferite în calitate de împrumut și 19,8 milioane de dolari – sub formă de ajutor nerambursabil. Potrivit proiectului, urmează să fie construite trei licee noi și reabilitate 15 școli și 15 grădinițe.