22 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Școala sindicală: „Democrația are nevoie de democrați”

Loading
Без рубрики Școala sindicală: „Democrația are nevoie de democrați”
Școala sindicală: „Democrația are nevoie de democrați”

 

 

scoala-sindicala

Foto: vocea.md

Săptămâna trecută, 16 persoane au primit certi­ficate de absolvire a Şcolii Sindicale din Moldova, ca urmare a finalizării Pilotu­lui II „Democraţia are ne­voie de democraţi”. Este un proiect implementat de In­stitutul Muncii cu suportul financiar al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în cooperare cu Agenţia pentru Dezvol­tare Austriacă, Confede­raţia Naţională a Sindica­telor din Austria. Efectiv, studiile au fost organizate în spiritul şcolii sindicale austriece.

 

Scopul acestui proiect, conform declaraţiei lui Dorin Suruceanu, șeful Direcției educaţie şi cercetare de la Institutul Muncii, este de a consolida capacităţi­le organizaţiilor sindicale din ţară, de a contribui la aplicarea unor practici mo­derne în activitatea acesto­ra şi de a forma o nouă ge­neraţie de lideri sindicali.

Şcoala Sindicală din Moldova, potrivit lui Oleg Budza, preşedintele Con­federaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova, reprezintă o parte compo­nentă a parcursului euro­pean din perspectiva afili­erii Republicii Moldova la structurile UE. Dumnealui şi-a exprimat speranţa că toate cunoştinţele şi expe­rienţa acumulată pe par­cursul a unui an şi jumăta­te, cât au durat studiile, în cadrul proiectului inspirat de colegii din Austria, vor fi apreciate la un nivel înalt în domeniile în care acti­vează sindicaliştii ce au ob­ţinut certificate ale Şcolii Sindicale din Moldova. Ei vor contribui la dezvoltarea democraţiei, la implicarea tineretului în procesul de rezolvare a numeroaselor probleme sociale care s-au acumulat la momentul de faţă în ţara noastră.

 

g_cnsm

Unii absolvenţi au reuşit deja să transpună în practică cunoștințele obținute în cadrul Pilotului II al Şcolii Sindicale din Moldova

 

De asemenea, Oleg Budza a mai punctat că noua promoţie de absolvenţi ai Şcolii Sindicale din Moldova îşi va aduce obolul la consolidarea capacităţilor or­ganizatorice a sindicatelor din ţară, la extinderea mişcării sin­dicale din Republica Moldova, care ia proporţii pe an ce trece, ceea ce este foarte important din perspectiva apărării drep­turilor omului, a intereselor membrilor de sindicat.

Modelul de şcolarizare aus­triacă este unul nou pentru sindicatele din Moldova. Deşi a început să fie pus în aplicare cu doi ani în urmă, acesta prinde rădăcini în ţara noastră, ne-a relatat Ala Petrea, manager de proiect. „Programul de studii include module cu un conţinut tematic bogat, axat pe princi­palele preocupări şi zone de interes ale activităţii sindicale, precum drepturile sindicale, economia de piaţă şi sindica­tele, elemente de negociere, se­curitate şi sănătate la locul de muncă.

 

Citește și: Sepp Wall-Strasser: Abordarea în grup a problemelor este misterul acestei şcoli

 

În afară de aceasta, cele 16 persoane implicate în proiect au frecventat ore de dezvolta­re generală multilaterală ce ţin de ecologie, egalitatea de gen, mobilitate şi migrare, integrare europeană”, a precizat Ala Pe­trea.

 

Un proiect reuşit

 

„Finalizăm un proiect de doi ani, care s-a dovedit foarte reuşit”, a constatat Sepp Wall-Strasser, ofiţer de proiect ce reprezintă Confederaţia Naţio­nală a Sindicatelor din Austria. „Prin realizarea Pilotului II li se dă oamenilor posibilitatea să realizeze nişte schimbări atât în contextul vieţii personale, al locului de muncă, cât şi din perspectiva activităţii sindica­le”, a mai precizat sindicalistul austriac. De altminteri, unii dintre absolvenţi au mărturisit că deja au reuşit să beneficieze de avantajele pe care le-au ofe­rit studiile în cadrul Pilotului II al Şcolii Sindicale din Moldo­va. Astfel, Veronica Cojocari a recunoscut că nu demult şi-a pierdut locul de muncă. Însă, graţie cunoştinţelor şi experi­enţei acumulate în calitate de participant la proiectul de şco­larizare derulat de sindicatele din ţară, nu doar nu a ajuns şomeră, ci a reuşit să obţină o funcţie bine plătită la aceeași întreprindere . După aceasta, a declarat Veronica Cojocari, mai bine de 150 de prieteni, colegi de-a ei au depus cerere pentru a deveni membri de sindicat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand