Paștele este sărbătoarea cea mai importantă din calendarul creştin. Pentru ortodocși, Paștele semnifică trecerea de la moarte la înviere și la viața veșnică. Viaţa şi moartea, învierea, poruncile lui Isus − exemplu sigur de urmat pentru toţi creştinii întru nemurire.
Focul Haric, cea mai mare minunea creştinătăţii
În fiecare an, creştinii ortodocşi din toată lumea sunt în aşteptarea miracolului care se întâmplă la Ierusalim – pogorârea Luminii Sfinte, care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Focul Haric este considerat de creştinii ortodocşi drept cea mai mare minune a creştinătăţii. El se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta Sfântă, ziua dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui
Isus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. Biserica Ortodoxă afirmă că Focul Haric este un foc imaterial care coboară ca un fulger prin cupola Bisericii Sfântului Mormânt după ce patriarhul grecesc înalţă în trei limbi rugăciunea „Să ne rugam să vină Lumina!”.
În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea.
O altă tradiție de Paște este că, în Joia Mare, gospodinele coc pască. Conform tradiției, în Moldova se coc două feluri de pască: pasca cu brânză și pasca dulce: cozonac.
Oul, simbol universal al nașterii
Pentru sărbătorile de Paște, creștinii vopsesc ouă. Originea acestui obicei se pierde în negura vremurilor. Oul este considerat drept simbol universal al nașterii, în cazul religiei creștine este atribuit mai frecvent simbolului renașterii, al nemuririi, făcând parte și din simbolurile reînvierii naturii și a vegetației.
Obiceiul de a vopsi ouă de Paște l-au practicat strămoșii noștri din timpurile cele mai vechi. La început, ouăle erau vopsite numai în culoarea roșie, dar cu timpul au început să fie utilizate și alte culori. La vopsirea tradițională a ouălor de Paști se folosesc coloranți naturali: flori, frunze, fructe și coji de copaci. Cu regret, astăzi unele metode de vopsire cu coloranți naturali au fost date uitării, fiind înlocuiți cu cei chimici, dăunători sănătății. Pe lângă vopsirea ouălor într-o singură culoare, se practică şi încondeierea ouălor cu diverse motive decorative. Este important de menționat că acest obicei s-a transformat în prezent într-o adevărată artă.
Slujba religioasă
În noaptea învierii, credincioşii merg la biserică pentru slujba religioasă și sfințirea bucatelor de Paște. În coșul de Paște gospodinele pun ouă roșii, pască, bucate din carne, caș etc. Alimentele aduse la biserică în această noapte sunt un simbol al reînvierii și al belșugului. În tradiția strămoșească era acceptat ca, la întoarcerea de la biserică, să se păstreze focul aprins, aducând lumina în casă și în gospodărie.
Ajunși acasă, înainte de a se așeza la masă, creștinii se spală cu apă proaspătă în care se pun un ou roșu, unul alb și o monedă de argint, „ca să fie curați, sănătoși, rumeni și bogați tot anul”.
Așezându-se la masă, creștinii mănâncă bucate sfințite, nu înainte de a se saluta „Hristos a înviat!”, răspunsul fiind „Adevărat a înviat!”.
Obiceiuri de Paşte, bucate tradiţionale în alte state
Ca şi la moldoveni, sărbătoarea Paştelui în Europa este dominată de simbolul renaşterii naturii, al primăverii, al unei noi vieţi. Acest simbol este exprimat prin oul roşu sau încondeiat la mai multe popoare creştine, care au păstrat unele tradiţii şi obiceiuri comune, mai ales atunci când vine vorba despre bucate.
În Italia, cozonacul preparat special pentru Paşte are forma unui porumbel şi poartă numele Colomba Pasquale. În centrul ţării se fac şi pizzelle, un fel de pască. În Napoli, de Paşte nu poate lipsi de pe mese pastiera, o prăjitură condimentată, îmbunătăţită cu ricotta.
În Spania, meniul tradiţional de Paşte conţine neapărat friptură de miel şi creme catalana, dar şi torrijas – o prăjitură dulce, preparată cu ulei de măsline, care se găseşte în această perioadă în toate brutăriile. În Madrid şi în împrejurimile metropolei, de Paşte se prepară Bartolillos madrilenos – un fel de budincă.
În Anglia, nu poate lipsi de pe masa festivă tortul Simnel. Cunoscut încă din Evul Mediu, tortul bogat în fructe şi marţipan este deopotrivă şi preferatul irlandezilor. Deasupra tortului se aşează 11 biluţe, care îi reprezintă pe adevăraţii apostoli ai lui Isus (evident, fără Iuda!).
În Polonia, mâncarea pregătită pentru masa de înviere este sfinţită de preot la sfânta liturghie. În coş se pun jambon, cozonac, ouă şi nelipsita zuzek – o ciorbă de cartofi acrişoară, specifică sărbătorii. Desertul de Paşte preferat de polonezi se numeşte mazurek – un chec cu nuci.
În Franţa, felul principal este friptura de miel, preparată cu lavandă, miere şi condimente.
În Germania, în Duminica Paştelui, de pe masa festivă nu poate lipsi mielul, dar nici Osterlamm, prăjitura în formă de miel.
În Portugalia, se prepară tradiţionalul folar – produsul de patiserie specific sărbătorii pascale. Se prepară în mai multe feluri, în diferite zone dominând aroma de lămâie, anason, scorţişoară, cuişoare sau caramel. În multe locuri, între împletiturile aluatului se ascunde câte un ou.
În Grecia, în Duminica Paştelui, mesele lungi întinse în umbra copacilor din grădini sunt umplute cu ouă, pâine, cozonac şi diferite salate. Cozonacul de Paşte împletit se numeşte tsoureki: acesta este presărat cu seminţe de susan şi împodobit cu ouă roşii.