Astăzi, avem produse de care vrem și sunt din belșug pe piață. Găsim de toate pe rafturi în majoritatea magazinelor, dar prea puțin ne întrebăm cât de sigure sunt acestea și dacă nu prezintă pericol pentru sănătatea noastră. Experții trag un semnal de alarmă și susțin că în Republica Moldova se atestă o lipsă de control riguros din partea autorităților asupra siguranței alimentelor comercializate pe piața locală.
„Prea mult se discută despre exporturi, însă prea puțin vorbim despre asigurarea securității alimentare pe piața internă. Controlul asupra siguranței produselor alimentare comercializate pe tot parcursul anului, în special în piețele deschise, este actualmente slab”, a declarat Viorel Chivriga, expert în politici economice.
„Potrivit documentelor oficiale, nivelul sărăciei în spaţiile rurale ramâne a fi mai înalt decât în mediul urban. Astfel, acestea demonstrează că rata sărăciei în mediul rural este de circa opt ori mai mare decât în orașele mari. În 2014, opt din zece persoane sărace erau locuitori ai mediului rural, or se estimează că circa 335 de mii de persoane din acest mediu continuă să trăiască sub limita sărăciei. Respectiv, referinţele în cauză arată că sărăcia în Moldova are o nuanţă rurală pronunţată, or nivelul de securitate alimentară este scăzut anume în localităţile rurale. Cele mai sărace gospodării sunt de fapt sortite de a fi cele mai nesigure la produsele alimentare”, a punctat expertul economic Iurie Gotișan în studiul ,,Securitatea alimentară prin prisma unui sistem informaţional comun”.
Autorul studiului menționează și calitatea îndoielnică a alimentelor din Republica Moldova. Aceasta ar rezulta mai degrabă din cultura nutritivă desuetă a populaţiei decât din faptul că nu ar exista suficient acces la produsele de bază. Potrivit experţilor reprezentanţei Băncii Mondiale din Moldova, fiecare a opta gospodărie casnică din ţară este afectată cel puţin de o formă cronică de insecuritate ali-mentară.
Pasivi în problema securității alimentare
Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, susține că asigurarea securității alimentare este unul dintre cele mai importante subiecte pentru dezvoltarea durabilă a unei țări. ,,Tradițional, asigurarea securității alimentare aparține Ministerului Agriculturii și a agențiilor specializate, dar ar trebui să fie privită și ca o competență intrinsecă a președintelui țării, cel mai important oficial ales pe plan național. Ar fi curios să estimăm de câte ori foștii și actualii președinți de stat în Republica Moldova au ridicat problema securității alimentare sau de câte ori au intervenit atunci când accesul și disponibilitatea de produse alimentare a fost în pericol în ultimele decenii? Un stat modern trebuie să aibă capacități moderne de gestionare a securității alimentare, iar lucrurile simple, cum sunt și accesul la alimente de primă necesitate, sănătatea publică, apa potabilă sunt și cele mai importante pentru populație. Atunci când avem politici deformate, ineficiente, risipitoare, populația suferă și reneagă legitimitatea unor autorități publice, care nu-și îndeplinesc cea mai importantă competență politică – de a servi interesul public”, a spus Igor Munteanu.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicale ,,Sănătatea” din Republica Moldova, Aurel Popovici,
acest subiect trebuie să fie discutat, pentru că ultimele probleme care au apărut în acest domeniu ne-au demonstrat că există un şir întreg de carenţe la siguranţa alimentară.
,,Aici m-aş referi nu doar la siguranţa copiilor, ceea ce s-a mediatizat în presă privind cazurile regretabile care s-au întâmplat, dar, la general, siguranţa populaţiei. Cunoaştem cu toţii care este siguranţa şi la pieţele alimentare, cum se vând alimentele în stradă, fără să fie respectate norme elementare de igienă şi atunci, evident, apare această problemă. Totodată, apare şi problema conţinutului în alimente, pentru că astăzi avem un şir de alimente ambalate frumos, dar conţinutul lasă de dorit. Evident, pot apărea diferite intoxicaţii, se pot înregistra maladii care sunt provocate de conţinutul microelementelor din aceste produse. Cred că este un subiect extrem de important, care trebuie permanent să fie în vizorul organelor abilitate ale statului, pentru a preveni astfel de cazuri”, a spus pentru ziarul ,,Vocea poporului” Aurel Popovici.
În opinia sa, se întreprind unele măsuri la acest capitol, dar încă este mult de lucru. ,,Dacă e să vorbim despre controlul produselor alimentare, până nu demult, era efectuat în totalitate de Centrul de Sănătate Publică, ce dispunea de departamente în domeniul alimentar. În ultimul timp, de această problemă se ocupă și Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care este responsabilă de testarea şi examinarea tuturor produselor alimentare. Evident, parte din responsabilitate a rămas Centrului de Sănătate Publică, ce ar trebui, de fapt, să monitorizeze aceste aspecte la întreprinderile de alimentație publică, precum și în instituţiile şcolare și preşcolare. Cred că aici se face mult în acest sens, dar ar trebui să nu uităm de cazurile care au demonstrat lacune evidente în ceea ce privește securitatea alimentară, fiindcă este vorba de neglijență, de rea-credință uneori”, a conchis Aurel Popovici.
Consumatorul trebuie să fie protejat mai mult de lege
Orice produs alimentar destinat consumatorilor individuali sau unităților de alimentație publică trebuie să fie însoțit în mod obligatoriu de informații privind denumirea produsului, lista ingredientelor utilizate, cantitatea netă a acestuia, data limită de consum, condiții speciale de păstrare. Datele vor fi indicate pe ambalaj şi vizibile.
Aceasta prevede un proiect de lege privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, aprobat recent de Guvern. Scopul proiectului constă în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății consumatorilor și garantarea dreptului acestora la informare.
De asemenea, acesta include lista de alimente care pot cauza alergii și lista produselor alimentare care conţin adaosuri de ingrediente specifice. Printre acestea sunt cerealele care conțin gluten, siropurile de glucoză obținute din orez, crustaceele și produsele derivate, ouăle, peștele, gelatina de pește, arahidele, uleiurile și grăsimile de soia, dar şi alte produse.
Controlul pieţei privind respectarea cerinţelor de etichetare a produselor alimentare va fi asigurat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), iar noile prevederi vor responsabiliza agenții economici să asigure calitatea produselor alimentare comercializate. Supravegherea respectării cerinţelor de etichetare a produselor alcoolice, a produselor vitivinicole şi a berii va fi asigurată de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice.
Legea urmează să fie votată de Parlament și va intra în vigoare la șase luni de la data publicării. Impactul estimat al proiectului constă în faptul că va fi creat un cadru legislativ univoc şi coerent privind informarea consumatorilor vizând produsele alimentare, se va realiza corespunderea produselor alimentare autohtone și importate regulilor de etichetare, echivalente celor comunitare, și se vor responsabiliza operatorii din businessul alimentar privind prezentarea informației despre produsele alimentare plasate pe piață.