Sancţiunile aplicate agenţilor economici care nu respectă legea, nu achită salariile la timp sau angajează lucrători fără a le perfecta contracte individuale de muncă ar putea fi înăsprite în timpul ap-ropiat. Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat, la o conferinţă de presă, susţinută la începutul acestei săptămâni, că reprezentanţii Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) au primit indicaţii ca, până la 1 mai, să elaboreze astfel de măsuri.
În dialogul purtat cu reprezentanţii Guvernului, sindicaliştii au dat drept exemplu experienţa mai multor state vecine, precum şi cea a Germaniei, în ceea ce privește sancţiunile pentru încălcarea de către angajatori a legislaţiei şi a drepturilor lucrătorilor.
„De ani de zile, abordăm problema economiei informale şi, cu părere de rău, nu sunt luate măsuri drastice ca în ţările vecine. În consecinţă, starea de lucruri din acest domeniu categoric nu este bună, pentru că 14-15 miliarde de lei se află în permanenţă în zona gri”, a remarcat Oleg Budza.
Preşedintele CNSM a mai dat drept exemplu şi faptul că statisticile au indicat, pentru 2014 şi 2015, un salariu mediu în sectorul bugetar mai mare cu aproximativ 700 de lei decât în cel privat, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o aberaţie, o minciună.
Totodată, în ţara noastră sunt înregistrate în prezent restanţe salariale în valoare de 160 de milioane de lei. În aceste condiţii, sindicaliştii se întreabă cum ar putea oamenii să achite plăţile comunale, cele pentru grădiniţă, hrană sau transport, de vreme ce nu şi-au primit lefurile şi nu le-a fost respectat unul dintre drepturile constituţionale primordiale.
Controale inopinate
Reprezentanţii sindicatelor au abordat în cadrul discuţiilor cu factorii guvernamentali şi problema dreptului inspectorilor de stat ai muncii de a efectua controale inopinate. Acest drept este garantat de convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificate de ţara noastră, dar este îngrădit în prezent de legislaţia naţională.
Scopul urmărit de sindicate este ca locurile de muncă să fie verificate, pentru a fi depistate şi înlăturate riscurile de accidentare sau îmbolnăvire a angajaţilor. Cu toate acestea, doar în cazul a 19 la sută din locurile de lucru existente au fost evaluate riscurile respective.
Oleg Budza s-a arătat îngrijorat de faptul că
mulţi oameni lucrează în condiţii grele şi nocive, fără a fi conştienţi de acest lucru. În consecinţă, mulţi dintre ei se aleg cu tot felul de maladii, intoxicaţii şi chiar cancer şi, de multe ori, riscă să nu-şi mai poată recupera sănătatea.
Drepturi pentru lucrători
O altă iniţiativă a sindicatelor ţine de instituirea unor tichete de masă pentru lucrători. Este vorba despre alocarea de către angajatori a unor mijloace financiare a câte 50-60 de lei zilnic pentru fiecare salariat, bani care nu vor fi impozitați, după exemplul altor ţări.
Săptămâna trecută, a avut loc prima şe-
dinţă a experţilor în această chestiune. Astfel, în 2016, urmează a fi elaborată baza normativă, pentru ca, de la 1 ianuarie 2017, tichetele de masă să devină o realitate pentru ţara noastră, a subliniat Oleg Budza.
În timpul apropiat, reprezentanţii sindicatelor preconizează să se întâlnească şi cu ministrul Justiţiei, pentru a discuta despre posibilitatea instituirii în ţara noastră a unor instanţe specializate în litigii de muncă.
„În prezent, apar diferite probleme în ceea ce priveşte soluţionarea litigiilor de muncă. Şi, ca să ajungă mai puţine dosare de acest fel la CEDO, e mai bine să creăm condiţii pentru a le rezolva în ţara noastră”, a opinat Oleg Budza.
Preşedintele CNSM a mai pledat în context pentru sporirea alocaţiilor bugetare către fondul forestier, în condiţiile în care mijloacele necesare pentru întreţinerea acestei ramuri sunt insuficiente şi se recurge la suplimentarea lor pe seama tăierii pădurilor.
Este important
să avem în ţara noastră un nivel cât mai înalt
de salarizare
La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al CNSM, a accentuat că, în prezent, pentru majoritatea lucrătorilor moldoveni principala sursă de venit este salariul şi, de aceea, este important ca în ţara noastră să existe un nivel cât mai înalt de salarizare.
Sergiu Sainciuc s-a referit, în context, la salariul minim pe ţară, care este în prezent de doar 1000 de lei şi constituie sub 22 la sută din cel mediu pe economie pentru 2015. Salariul minim pe ţară nu a fost modificat de la 1 octombrie 2014.
La o recentă şedinţă a Consiliului General al CNSM, a fost adoptată o declaraţie cu privire la majorarea salariului minim pe ţară. În caz că acest lucru nu se va întâmpla, majoritatea bugetarilor nu vor fi cuprinşi de majorările salariale ce vor fi operate în anul curent, a opinat Sergiu Sainciuc.
O modalitate de sporire a nivelului de salarizare este şi preconizata majorare, începând cu 1 mai anul curent, de la 1900 la 2100 de lei a cuantumului minim garantat în sectorul real al economiei. În acest scop, a fost elaborat un proiect de hotărâre a Guvernului, care a fost avizat pozitiv de reprezentanţii CNSM.
Două niveluri minime de salarizare
Sergiu Sainciuc a constatat că, în prezent, în ţara noastră există două niveluri minime de salarizare, unul în sectorul public şi altul în cel real al economiei. În sectorul real, salariul minim va fi de peste două ori mai mare decât în cel bugetar, ceea ce nu este corect. Or, ţara noastră a ratificat standardele internaţionale, care prevăd că pentru o muncă egală trebuie să existe şi o remunerare egală.
Totodată, începând cu 1 aprilie, au fost indexate pensiile şi alte prestaţii de asigurări sociale de stat. Astfel, pensia minimă pentru limita de vârstă va constitui 949 de lei sau aproape un salariu minim. Dacă acesta nu va fi majorat, s-ar putea întâmpla ca, în anul viitor, pensia minimă pentru limita de vârstă să fie mai mare decât salariul minim, ceea ce nu este corect, pentru că cel care munceşte trebuie să dispună de o motivare a muncii mai mare.
Sergiu Sainciuc a mai afirmat că sindicatele vor cere şi în continuare ca salarul minim pe ţară să fie majorat. El a citat drept argument şi faptul că acest indicator este cel mai scăzut la nivelul Uniunii Europene, pe când la cel al Comunităţii Statelor Independente se află pe unul din ultimele trei sau patru locuri.
Menţinere a nivelului salariilor
Un instrument important de îmbunătăţire a nivelurilor de venituri ale populaţiei este politica bugetar-fiscală. Proiectul acesteia pentru 2016 nu prevede majorarea scutirilor personale ale celor care achită impozite pe venit.
De aceea, reprezentanţii CNSM au solicitat ca, în cazul în care nu va fi majorat salariul minim pe ţară, cel puţin să fie stabilite scutirile personale mai mari pentru lucrători, ca metodă indirectă de menţinere a nivelului salariilor. În caz că acest lucru nu va fi acceptat, inflaţia va micşora la maximum veniturile reale ale lucrătorilor.
În context, Sergiu Sainciuc a mai menţionat că, după ce anul trecut a avut loc o pauză în dezvoltarea dialogului social, în 2016, acest dialog s-a înviorat la nivel naţional şi de ramură. Astfel, a avut loc o şedinţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, iar săptămâna viitoare, membrii acesteia urmează să se întrunească din nou.
„Ne-am înţeles cu partenerii sociali să avem întâlniri sistematice. Premierul a promis ca, o dată la două luni, să ne întâlnim şi să discutăm problemele ce ţin de protecţia social-economică a lucrătorilor. Am convenit ca toate problemele să fie abordate la o masă de discuţii, de negocieri şi să fie soluţionate într-un mod amiabil”, a mai remarcat Sergiu Sainciuc.