O parte dintre moldoveni așteaptă cu nerăbdare concediul de vară pentru a se odihni la munte sau la mare. Sunt însă și dintre cei care preferă să-și întremeze sănătatea la stațiunile balneosanatoriale din Republica Moldova. Sanatoriul „Bucuria-Sind” de la Vadul lui Vodă este arhiplin în această perioadă. Atât moldovenii, cât şi turiști din străinătate, şi-au făcut rezervări până în toamnă. Conducerea instituției se laudă cu servicii bune, dar și cu un tratament special.
Sanatoriul „Bucuria-Sind” este situat la doar 20 de kilometri de Chișinău, într-o zonă de odihnă de o rară frumusețe. Străjuită de plopi înalți, care se întind până la plaja râului Nistru, înmiresmată deflorile care cresc în preajmă, aerul bogat în oxigen și ozon, stațiunea balneosanatorială oferă condiții excelente pentru tratament și odihnă.
Profilul de bază al sanatoriului „Bucuria-Sind” îl constituie afecțiunile sistemului cardiovascular, dar odată cu deschiderea noilor cabinete de tratament, cu utilizarea apei minerale, pacienții pot trata concomitent afecțiuni ale aparatului digestiv, urinar, locomotor, sistemului nervos central și periferic. Pentru a clarifica sau confirma diagnosticul funcţional, sunt utilizate şi rezultatele diagnosticului cu ultrasunete.
În acest an, sanatoriul se laudă cu proceduri inovative, printre care apiterapia – tratament cu produse apicole și cu venin de albine. Asistenta medicală Lidia Budima explică pacienților la ce este folositoare această procedură: în primul rând, pentru relaxarea sistemului nervos și a sistemului muscular. Oamenii simt efectul chiar de la primele proceduri.
La această procedură l-am întâlnit și pe Simion Morari. Bărbatul se află la „Bucuria-Sind” al șaptelea an consecutiv și spune că starea de sănătate i s-a ameliorat.
La sanatoriu oamenii mai beneficiază de masaj, acupunctură, băi, dar și de alte proceduri. Oamenii cu care am stat de vorbă ne-au spus următoarele.
Elena C.: „Toate procedurile le facem cu plăcere. Vin în fiecare an și mă simt tânără. Sunt tare mulțumită”.
Vasile N.: „Eu, fiind veteran de război, beneficiez de bilet gratuit la sanatoriu o dată la trei ani. După procesuri simt schimbări enorme. Când am venit, mă sprijineam de baston, iar acum merg fără baston”.
Ecaterina D.: „Mă simt foarte bine și nu este primul an când vin aici. M-am îndrăgostit de acest sanatoriu. Medicii sunt foarte atenți cu pacienții. Vin gârbovită și plec de aici dreaptă, frumoasă, întinerită”.
La „Bucuria-Sind” pacienții mai beneficiază de băi cu sare, tratament cu raze infraroșii, gimnastică de recuperare, masaj cu gheață și parafină, masaj suedez, detoxifiere cu cărbune. Totodată, aici se consumă doar alimente sănătoase și dietetice, iar oamenii au un regim personalizat în funcție de problemele de sănătate cu care se confruntă.
„Acupunctura este o ramură a medicinei tradiționale chineze, care este bazată pe bioenergia corpului uman. Reglează tensiunea arterială, îmbunătățește funcțiile organelor interne, normalizează starea psihoemoțională”, explică Viorica Cupocvo, medic acupunctor.
Asistenta medicală Aliona Cotoman ne-a vorbit, la rândul său, despre beneficiile dușului-masaj. „Este o procedură destul de plăcută și confortabilă pentru pacient. Îmbunătățește microcirculația sangvină, se folosește la stările de oboseală, depresie, insomnie, la maladiile sistemului cardiovascular”.
Directorul sanatoriului, Ion Munteanu, spune că majoritatea pacienților vin aici pentru 10 zile de tratament. „Suntem foarte satisfăcuți atunci când pacienții pleacă mulțumiți de serviciile pe care noi le oferim aici”.
Sanatoriul face totul pentru ca oamenii să se simtă cât mai confortabil. Instituția dispune de camere single, duble, apartamente confortabile, clinică, cantină, sală de concerte, bibliotecă, sală de sport etc.