Federaţia Sindicatelor din domeniile Cooperaţiei de Consum, Comerţului şi Antreprenoriatului „Moldsindcoop-comerţ”, în parteneriat cu Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum „Moldcoop” şi Uniunea Internaţională a Salariaţilor din Domeniul Alimentaţiei, Agriculturii, Hoteluri şi Restaurante (IUF) au desfăşurat recent un şir de seminare, incluse în Platforma „Sănătatea şi securitatea la locul de muncă”.
La evenimentele respective au participat liderii sindicali, conducătorii entităţilor economice, responsabili pentru sănătatea şi securitatea în muncă de la întreprinderile cooperatiste din raioanele Căuşeni, Anenii Noi, Cimişlia, Basarabeasca, Ştefan Vodă, Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Leova, Cahul, Cantemir, Hânceşti. În calitate de formatori ai seminarelor din zona de sud a țării au fost antrenaţi Vasile Siloci, inspector principal, şi Vladimir Gorban, inspector al Inspectoratului Sindical al Muncii.
Potrivit Valeriei Tricolici, preşedinta federaţiei „Moldsindcoopcomerţ”, activităţile din cadrul seminarelor au avut drept scop de a crea condiţii de muncă sigure şi sănătoase şi se înscriu printre măsurile de prevenire a eventualelor accidente la locul de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale.
„Ne dăm bine seama că, atunci când sunt organizate măsuri de prevenire în mod permanent, costurile sunt mult mai mici decât în cazul producerii unor accidente la locul de muncă”, a spus în context Vasile Carauş, preşedintele Biroului Executiv al „Moldcoop”.
Ana Cocerva, preşedinta organizaţiei sindicale din cadrul Uniunii Cooperativelor de Consum din Căuşeni, şi-a împărtăşit
experienţa de prevenire a riscurilor profesionale implementate în Cooperativa de consum din Tighina. În cadrul seminarelor, cei circa 200 de cursanţi au fost familiarizaţi cu elementele sistemului de management în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, cu actele normative la acest capitol. Totodată, ei au fost sensibilizaţi că vor purta răspundere în caz de nerespectare a actelor normative respective.
Un grup de pompieri le-a arătat participanţilor la seminar cum se utilizează stingătorul. De asemenea, angajaţi de la asistenţa medicală de urgenţă au demonstrat cum se efectuează respiraţia artificială şi masajul indirect al inimii, în cazuri de arsuri, intoxicare cu monoxid de carbon, electrocutare etc.
Un seminar informativ a fost organizat şi în cadrul aparatului centralei „Moldcoop”, la care Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Sindical al Muncii, a participat în calitate de formator.
De asemenea întreprinderile „Grisan–Hamb” SA şi „Dalmors Grup” SRL au găzduit cel de-al şaselea seminar, la care angajatorii şi activiştii sindicali au fost familiarizaţi cu legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă, cu responsabilităţile personalului implicat în activităţile domeniului vizat, cu factorii de risc profesionali, evaluarea şi prevenirea acestora.
Aceste seminare au fost organizate pentru ca participanţii să-şi perfecţioneze cunoştinţele în materie de sănătate şi securitate în muncă, a menţionat Natalia Chirilova, specialist principal al Federaţiei Sindicatelor „Moldsindcoopcomerţ”.