22 iulie 2024
Chisinau
Social

Sănătatea în muncă, subiectul unei reuniuni a Comisiei de Femei a FSCRE

Loading
Social Sănătatea în muncă, subiectul unei reuniuni a Comisiei de Femei a FSCRE
Sănătatea în muncă, subiectul unei reuniuni a Comisiei de Femei a FSCRE
Vocea poporului

La 24 iunie curent, Comisia de Femei din cadrul Federaţiei Sindicatelor Lu­crătorilor din Industria Chimică şi Re­surse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) s-a întrunit la o masă rotundă cu genericul „Sănătatea femeii încadra­te în câmpul muncii, prin prisma Stra­tegiei privind egalitatea de gen pentru perioada 2020-2025”.

Sindicalistele din 21 de organizații sindi­cale primare au abordat subiecte ce țin de menţinerea corectă a sănătăţii femeilor la locul de muncă, formule si metode moder­ne de protecţie a sănătății.

În calitate de invitați și experți au par­ticipat: Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, Svetlana Moroz, medic ginecolog, Svetlana Spătaru, directorul Centrului de presă ProCurierMedia, Liliana Poiată, doc­tor, reprezentant al Comitetului Farmaceu­tic BAYER.

În mesajul de salut, Margareta Strestian, președinta FSCRE, a dat o apreciere înaltă activității Comisiei de Femei a FSCRE și a subliniat că sindicalistele participă în dez­voltarea dialogului constructiv cu partenerii sociali; se implică în procesul de negociere a Convenției Colective de muncă nivel ra­mural; sunt active în cadrul Comisiilor de Dialog Social și de negociere a Contracte­lor colective de muncă la nivel de unitate economică; au un rol important în procesul de informare continuă a activului sindical în ceea ce privește modificările în legislația muncii, particularitățile legate de actele le­gislative și normative în vigoare.

„Vreau să menționez că suntem mândri de faptul că în cadrul FSCRE cinci doamne sunt în postura de preşedinte al organizației sindicale primare, ceea ce constituie 25% din numărul total de funcții eligibile în sin­dicat. Sunt doamne foarte bine pregătite, cu o experiență vastă, care cunosc bine pro­blemele și necesitățile membrilor de sindi­cat, ale femeilor, mamelor cu copiii care ac­tivează în organizațiile-membre, pe care le reprezintă”, a relevat Margareta Strestian.

Activitatea a fost moderată de președinta Comisiei de Femei a FSCRE, Viorica Spînu, care a menţionat necesitatea desfășurării întrunirii cu femeile sindicaliste. Totodată, ea a menționat și despre respectarea obiec­tivelor strategice la capitolul „Asigurarea egalităţii de gen în sindicate” incluse în pro­gramul strategic al FSCRE pentru anii 2020-2025, aprobat de Congresul VII.

Lilia Franț a subliniat că „tematica abor­dată este una actuală, rolul femeii în soci­etate fiind important. Vocea femeii trebuie să fie auzită”.

Pe marginea subiectului s-a pronunțat și Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, care a accentuat că în prezent se atestă o statistică îngrijorătoare în ceea ce privește situația demografică și tendințele alarmante privind rata înaltă de îmbătrânire a populației și rata scăzută a natalității. Din aceste considerente, sindicalistele nu înce­tează să abordeze, la toate nivelurile, cele mai stringente probleme cu care se con­fruntă femeile din țară, cum este și această activitate, care pune accent pe sănatatea femeii încadrate în câmpul muncii.

Federația va susține în continuare acti­vitatea Comisiei de Femei a FSCRE, în ve­derea aplicării normelor internaţionale ale muncii, îmbunătăţirii condiţiilor de muncă ale salariaţilor, avansării la un nivel calitativ nou a educaţiei sindicale, pentru atragerea femeilor în activităţile sindicale şi promova­rea acestora în structurile sindicale de toate nivelurile.

De remarcat faptul că, de Ziua Universală a Iei, în cadrul evenimentului, sindicaliste­le s-au axat nu doar pe mesajul privind să­nătatea femeii la locul de muncă, dar și pe promovarea valorilor culturale. Astfel, par­ticipantele erau îmbrăcate în ie, fiecare cu specificul din zona pe care o reprezintă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand