22 iulie 2024
Chisinau
Social

Salarizarea, principala îngrijorare a angajaților din învățământ

Loading
Social Salarizarea, principala îngrijorare a angajaților din învățământ
Salarizarea, principala îngrijorare a angajaților din învățământ
freepik.com

Plenara Centrului Teritorial Chișinău al FSEȘ, care a avut loc re­cent, a pus în discuție probleme­le considerate majore în educație. Sindicaliștii au reclamat lacune în sistemul de salarizare, eficiența re­dusă a negocierilor și inutilitatea poliței de asigurare medicală obli­gatorie.

Sindicaliştii din raioanele Strășeni, Ia­loveni, Criuleni și Dubăsari au realizat o sinteză a reușitelor privind apărarea drep­turilor și intereselor profesionale, econo­mice și sociale ale membrilor de sindicat și au trasat sarcini pentru viitor. Ei au abor­dat mai multe probleme vizând situația social-economică din ramură. Alături de ei au fost Igor Zubcu, președintele CNSM, și Ghenadie Donos, președinte-le FSEȘ.

Mihai Paladi, președintele Centrului Teri­torial Chișinău al FSEȘ, a prezentat o amplă sinteză a ultimelor realizări: modificări în actele normative ce vizează salarizarea per­sonalului din sistemul bugetar, modificări în Legea bugetului pentru 2022 și 2023, majorarea valorii de referință, majorarea clasei de salarizare pentru unele categorii de angajați, alocația de 4000 de lei pentru asigurarea eficientă a procesului instructiv-educativ. El a exprimat îngrijorările legate de Legea bugetului 2023, care nu pre­vede surse suficiente pentru acoperirea creșterilor salariale, sistemul de salarizare inechitabil și defectuos, existența proble­melor ce țin de sănătatea și securitatea muncii.

În alocuțiunea sa, Igor Zubcu a subliniat statutul prioritar al educației și pedagogu­lui într-un stat, dezechilibrul din Legea 270, care este discriminatorie și care necesită a fi revizuită. Dânsul a menționat revendică­rile prezente pe masa de negocieri și tergi­versarea negocierilor și a  relevat ideea că doar împreună suntem o forță.

 

Probleme și priorități strategice

Majoritatea vorbitorilor, reprezentanți de la diferite instituții educaționale din raioanele menționate, au abordat teme vizând asigurarea respectării drepturilor salariale ale membrilor de sindicat, pre­cum ar fi concediul suplimentar plătit, concediul medical sau cel pentru mamele cu doi și mai mulți copii minori. Cum se recalculează pensia de vârstă angajaților pensionari care încă mai activează? Cum se repartizează biletele de tratament balneo­sanatorial în instituții? S-a subliniat în con­text că o soluție ar fi trecerea instituțiilor de învățământ în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.

Ghenadie Donos a oferit răspunsuri la unele  întrebări adresate de pedagogi și a specificat chestiunile asupra căror se poar­tă acum negocieri, menționând prioritatea problemelor legate de dreptul la salarizare. „Importantă este verticalitatea și fermitatea poziției sindicatului la negocieri”.

Sesiunea a fost încununată de Rezoluția ședinței Consiliului în plen, prezentată de Galina Cozic, vicepreședinte al CTC al FSEȘ, care a rezumat dezideratele enunțate în ședință și a anunțat  prioritățile strategice pe domenii de activitate, care vor asigura acțiuni concrete pe următoarele dimen­siuni: formarea și informarea sindicală, direcția parteneriatului sindical, manage­mentul organizațional, dreptul muncii și stabilirea raporturilor de muncă. Totoda­tă, s-a elaborat textul unui demers către președintele CNSM, Igor Zubcu, și către președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, prin care se solicită implicarea organelor sin­dicale ierarhic superioare în soluționarea problemelor semnalate de către liderii sin­dicali în cadrul ședinței.

Printre acestea se numără: Modifica­rea Legii 270; necesitatea revizuirii treptei de salarizare a colaboratorilor Direcțiilor raionale de învățământ, a bibliotecarilor, lucrătorilor medicali, a metodiștilor și con­ducătorilor muzicali angajați în instituțiile de educație timpurie; revenirea la plata premiului anual în mărime de 100%; recal­cularea anuală a pensiei cadrelor didactice pensionate care activează în sistem; perso­nalizarea parțială a poliței medicale pe un card sau un cont, ca sumele disponibile să fie utilizate după necesități de către asigu­rat sau de rudele acestuia; protejarea prin lege a cadrelor didactice de violența ver­bală și fizică; elaborarea statutului cadrului didactic ș. a.

 

Svetlana BORȘ, președintele Organizației sindicale primare de la Liceul ,,Mihai Stratulat” din Boșcana, Criuleni

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand