Salariile cadrelor didactice şi ale corpului profesoral din învăţământ ar putea fi majorate cu trei la sută. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, recent, de Guvern şi urmează a fi adoptat de Parlament. Majorarea trebuia pusă în aplicare din 1 septembrie 2015 şi ar putea fi operată, până la urmă, tot de la această dată, numai că în mod retroactiv.
Conform Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, începând cu anul 2014, salariile lunare ale cadrelor didactice și ale corpului profesoral din învățământ sunt reexaminate şi majorate anual, de la 1 septembrie. Majorarea are loc pe măsura creşterii procentuale a salariului mediu prognozat pe economia naţională pentru anul gestionar faţă de salariul mediu al cadrelor didactice din învăţământ, real atins în trimestrul patru al anului precedent.
Salariul mediu prognozat pentru 2015 a fost stabilit în cuantum de 4500 de lei pe lună. În același timp, conform informației Biroului Național de Statistică, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituțiile de învățământ preuniversitar în trimestrul patru al anului 2014 a constituit 4366,3 lei.
În consecinţă, pentru a atinge nivelul salariului mediu prognozat pe economie, salariile cadrelor didactice urmează a fi majorate cu trei la sută.
Pentru executarea prevederilor legale respective sunt necesare mijloace financiare suplimentare în valoare de aproximativ 10 milioane de lei lunar. Astfel, pentru cele trei luni ale anului curent urmează să fie alocate 30 de milioane de lei, care au fost prevăzute la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2015.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au adoptat, în septembrie, o listă de revendicări menite să amelioreze situaţia social-economică a salariaţilor membri ai acestei organizaţii.
Una dintre aceste revendicări este ca în proiectul Legii bugetului de stat pentru 2016 să fie prevăzute surse financiare pentru majorarea cu 70 la sută a salariilor pentru cadrele didactice. Totodată, sindicaliştii cer ca din aceleaşi surse să fie egalat, de la 1 ianuarie 2016, cuantumul categoriei de salarizare a angajaţilor remuneraţi conform reţelei tarifare unice cu mărimea minimului de existenţă, care este acum de 1667 de lei.