Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) cere ca salariile cadrelor didactice să fie majorate. Despre aceasta a comunicat Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, în cadrul Conferinței a VIII-a de raportare și alegeri a Centrului Sindical Ramural Teritorial Chișinău din domeniul educației și științei, care a avut loc pe 21 noiembrie la Institutul Muncii din Chișinău.
Ghenadie Donos a precizat pentru „Vocea poporului” că aspecte privind majorarea salariilor cadrelor didactice vor fi abordate la ședința Comisiei tripartite pentru consultări și negocieri colective, care urmează să se desfășoare la 30 noiembrie.
Sindicatul de ramură propune ca valoarea de referință în învățământ să fie majorată cu cel puțin 300 de lei, adică de la 2100-2300 de lei, cât este în prezent, la 2400-2600 de lei.
„Aceasta va conduce la mărirea salariilor cu 15 la sută. Va fi și un prim pas pentru a reduce diferența dintre salariul mediu pe economie, care în prezent constituie 14700 de lei, și salariul mediu din educație, care constituie la etapa actuală circa 11 mii lei”, a menționat liderul sindical.
Ghenadie Donos nu a exclus faptul că sindicatul de ramură va ieși la proteste, în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun cu autoritățile publice centrale în ceea ce privește mărirea retribuțiilor lunare ale pedagogilor.
Mai mulți pedagogi au vorbit despre salariile și condițiile de muncă ale cadrelor didactice. A munci cu copiii este foarte greu în ziua de azi, bullying-ul și violența au crescut în rândurile elevilor, în ultima perioadă. Tinerii pedagogi au salarii de doar 4-5 mii de lei, cadrele didactice trebuie să prezinte o mulțime de ra-poarte. În asemenea condiții, un profesor de educație fizică preferă să lucreze într-o sală de sport, unde i se propune o leafă mai mare, a subliniat Daniela Vacarciuc, directoarea Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău. Managerul instituției de învățământ a mai cerut ca școlile să fie securizate.
Prezent la ședință, Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a spus că instituția pe care o conduce conlucrează cu Ministerul Finanțelor pentru ca salariile cadrelor didactice să fie majorate. Au fost luate mai multe măsuri, pentru debirocratizarea sistemului, a fost anulată evaluarea externă a școlilor. Se va continua munca privind debirocratizarea, iar pedagogii trebuie să spună ce exact trebuie schimbat în acest sens, a adăugat Dan Perciun.
În cadrul Conferinței a VIII-a a Centrului Sindical Ramural Teritorial Chișinău din domeniul educației și științei, Maria Sârbu a fost realeasă în calitate de președintă, iar Oleg Ivanov a fost reales în calitate de vicepreședinte al centrului, până în anul 2029.
Maria Sârbu a prezentat realizările centrului sindical în perioada 2019-2024. „Încă din 2019 am cerut condiții mai bune de muncă și salarii echitabile. Ne-am angajat într-o luptă continuă pentru respectul și protejarea celor care activează în acest domeniu, deși au fost provocări. În educație, fiecare pas înainte aduce noi nevoi și provocări, cerându-ne răspunsuri, soluții și perseverență. Nu este ușor, dar în viață nu există perioade ușoare”, a subliniat liderul sindical.
Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a menționat că Federația Sindicală a Educației și Științei rămâne a fi una dintre vocile forte din cadrul CNSM. Este important ca ceea ce planificăm să cerem să fie realizat, a subliniat Lilia Franț.
Centrul Sindical Ramural Teritorial Chișinău din domeniul educației și științei are în componența sa 331 de organizații sindicale primare și circa 17 mii de membri de sindicat.