Salariile personalului auxiliar din sistemul medical vor crește până la cel minim pe țară, de cinci mii de lei. Guvernul a modificat Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Astfel, angajații care au primit, de la începutul anului curent, salarii mai mici de 5000 de lei vor beneficia de plăți compensatorii. Ala Nemerenco, ministrul Sănătății, spune că în sistem mai existau muncitori cu salarii sub nivelul celui minim.
„La sfârșitul anului a fost aprobat, printr-o hotărâre de Guvern, salariul minim pe țară, care nu poate fi mai mic decât 5000 de lei. Astfel, deoarece în unele munci necalificate, inclusiv în instituțiile medico-sanitare publice, avem muncitori și unele infirmiere care au un salariu de 4700 de lei, am dispus modificări la hotărârea de Guvern din 2016, care se referă la salarizarea personalului care activează în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Această modificare e ca să garantăm dreptul fiecărui angajat la salariul minim. Nu sunt foarte mulți, sunt doar muncitorii necalificați, hamali, dar trebuie să echivalăm salariile și pentru ei”, a punctat Ala Nemerenco.
Ea a precizat că banii vor fi alocați din bugetele instituțiilor medico-sanitare publice, constituite atât din mijloace financiare provenite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, cât și din alte venituri colectate de instituții. Pentru asta, vor fi necesare 21,6 milioane de lei în anul curent. Prevederea va intra în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024. În octombrie 2023, salariile angajaților din instituțiile medico-sanitare, finanțate prin Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, au fost majorate cu 15 la sută.