Părinții cu copii în vârstă de până la 10 ani, care sunt nevoiți să stea acasă, pentru că instituțiile de învățământ sunt închise, ar putea să primească o indemnizație de carantină. Un proiect de modificare a Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații sociale a fost înregistrat în Parlament. Autorul documentului însă nu a precizat care ar urma să fie mărimea acestei alocații.
În nota informativă a documentului se spune că la necesitatea elaborării și a promovării proiectului respectiv s-a ajuns în contextul în care, în situații de epidemie, poate apărea nevoia de a sista temporar activitatea instituțiilor de învățământ și de a plasa copiii la domiciliu.
Tot în nota informativă se precizează că în țară sunt 276.500 de copii cu vârsta între trei și 10 ani. Numărul copiilor care frecventează instituțiile de educație timpurie este de 149.513. La începutul anului 2018, erau 282.500 de persoane care aveau cel puțin un copil de vârstă preșcolară, dintre care 150.000 bărbați și 132.600 femei. Autorul proiectului a mai precizat că un calcul financiar exact pentru plata acestor indemnizații este imposibil.
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova susține inițiativa în cauză.
„Orice formă de protecție a familiilor cu copii este binevenită, iar aceasta este importantă în condițiile în care o parte dintre angajați nu vor avea mijloace de existență, din cauza situației legate de coronavirus”, a spus Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.
„Este important ca aceste indemnizații să fie utilizate pentru copii – fie pentru procurarea produselor alimentare, fie pentru achiziționarea rechizitelor școlare sau a altor lucruri pentru dezvoltarea elevilor. Trebuie să investim, dacă vrem educație de calitate. Ar fi bine să fie elaborat un regulament care să prevadă ce categorii de familii vor beneficia de aceste alocații. Totodată, trebuie să se țină cont de faptul câți copii sunt în familia respectivă – dacă e o familie în care este educat un singur copil, e vorba de o anumită indemnizație, iar dacă sunt educați cinci copii, de exemplu, indemnizația trebuie să fie mai mare, evident”, a opinat liderul sindical.
„Bineînțeles, e nevoie de mai multe programe de susținere a familiilor cu copii, dar trebuie să ținem cont și de posibilitățile financiare ale statului”, a adăugat Petru Chiriac.