22 iulie 2024
Chisinau
Vocea copiilor

S-a încheiat concursul de sensibilizare privind exploatarea copiilor prin muncă

Loading
Vocea copiilor S-a încheiat concursul de sensibilizare privind exploatarea copiilor prin muncă
S-a încheiat concursul de sensibilizare privind exploatarea copiilor prin muncă

 

 

concurs-desen-vocea-poporului

Foto: vocea.md

Redacția „Vocea popo­rului” a făcut bilanțul Concursului de sensibilizare națională 12 zile de combatere a exploatării mun­cii copiilor cu genericul: „Nu-mi fura copilăria”, ediția I, desfășurat sub patronajul Confederației Naționale a Sin­dicatelor din Moldova.

 

În mai multe numere ale ziarului „Vocea poporului” au fost publicate diferite materiale prin care ne-am străduit să sensibilizăm opinia pu­blică din țară privind combaterea ex­ploatării muncii copiilor. Convenția nr.138 prevede vârsta minimă generală de încadrare a persoane­lor în funcție sau folosire la muncă pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mică de 15 ani. Aceasta nu poate fi mai mică decât vârsta la care înce­tează școlarizarea obligatorie. Toto­dată, Convenția stipulează că o vâr­sta mai mică de 14 ani poate fi stabilită atunci când economia țării și instituțiile de învățământ nu sunt suficient de dezvoltate sau în cazul în care munca se consideră a fi ușoară. Orice tip de angajare sau muncă a tinerilor în orice sector al economi­ei este prevăzut în Convenție. Dacă ați citit atent, în unul din numerele noastre v-am informat că doar o sin­gură țară din lume, Bolivia, a accep­tat prin lege că vârsta la care copiii pot fi antrenați în munca este de 10 ani. Deși concursul s-a încheiat, oricum, prin intermediul publicației noastre, dvs., stimați cititori, puteți oricând să ne scrieți diferite situații de exploatare a copiilor, pe care le-ați cunoscut, iar noi vă promitem cercetarea acestor cazuri.

 

Jurizarea, transparentă și obiectivă

 

Tot în cadrul campaniei, redacția ziarului „Vocea poporului” a lansat pentru prima dată un Concurs de desen cu genericul: „Nu-mi fura co­pilăria”, la care au participat copii de la diferite școli, centre de creație a copiilor și licee. Expoziția a avut loc în holul Casei Sindicatelor, la parter. Ținând cont că trăim într-o țară democratică și pledăm pentru o transparență totală, tot acolo, în hol, a fost instalată o cutie în care au fost aruncate bilețele cu opțiuni și apre­cieri date desenelor. Juriul a putut desemna cu ușurință învingătorii concursului. Premiile au fost înmâ­nate oficial pe 2 septembrie curent de către vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova, Mihail Hîncu. Domnia sa le-a povestit elevilor că „munca copiilor” și „exploatarea muncii copiilor” sunt lucruri diferite. Orice copil trebu­ie să aibă abilități de a munci ca să fie pregătit de viață, să știe cum se câștigă banii, cum se administrează ei corect, că bunăstarea nu vine de la sine. Totodată, Mihail Hîncu a menționat că acest lucru nu înseam­nă ca să se exercite exploatarea copi­ilor prin muncă. Aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății copiilor.

 

O tabără de creație, în vara viitoare

 

Domnia sa le-a urat succese tutu­ror la învățătură, să persevereze în ceea ce le place, inclusiv în pictură, și, cu ajutorul creioanelor colorate sau al penelului, să scoată la iveală lucrări de valoare care să le exprime stările de spirit, cunoștințele.

Cine știe, poate că cineva dintre acești pici va ajunge un Picasso, un Salvador Dali. Oricum, desenele co­piilor te pun pe gânduri, te îndeam­nă la meditație.

În încheiere, Mihail Hâncu a pro­pus ca la anul să fie organizată o tabără de creație pentru toți copiii care au participat la concurs, idee primită cu entuziasm de copii și de părinți.

Copiii, la rândul lor, au mulțumit organizatorilor, menționând că au rămas plăcut surprinși când au aflat că desenele lor au fost apreciate, fi­indcă inițial, când li s-a propus tema respectivă, la sfârșitul anului școlar, în luna mai, s-au gândit că e un joc, un test la imagini și culori.

 

Nu contează vârsta, important e doar talentul

 

Precizăm că cel mai mic parti­cipant la concurs are 5 ani, iar cel mai mare – 16 ani. Locul I a fost împărțit de Bianca Bandalac, de 5 ani,

 

bandalac

 

și Cezara–Lidia Jalbă, elevă în cl. a IX-a la Liceul „Gh. Asachi” din capitală.

 

jalba

 

Locul II i-a revenit lui Ivan Andreev (cl. a VI-a, Liceul „I.S. Neciui-Levițki”),

 

andreev

 

iar locul III – lui Iulian Chiriță (cl. a V-a, Li­ceul „Waldorf).

 

chirita

 

Diploma „Simpatia juriului” și premii au fost acordate elevilor Ovidiu Lupan, Laurențiu Ciobanu, Sandra Sclifos și Ilinca Co­jocaru, toți în cl. a V-a la Liceul Wal­dorf. Concursul de desen cu generi­cul „Nu-mi fura copilăria” nu a avut perdanți, ci doar câștigători.

Cezara–Lidia Jalbă ne-a mărturi­sit că, pentru ea, concursul a însem­nat o șansă de a se exprima și de a contribui la informarea societății despre problemele care mai persistă în unele zone, țări. Este bine infor­mată, cunoaște cazuri scandaloase de exploatare a copiilor în China, Pakistan. Îi place pictura, fizica, ma­tematica, engleza, informatica, isto­ria și vrea ca toții copiii din lume să fie fericiți. Ivan Andreev a adăugat, în context, că mamă-sa i-a propus să participe la concurs după ce a citit anunțul în „Vocea poporului”. El s-a arătat indignat de faptul că în une­le țări copiii sunt exploatați, siliți să cerșească, aceasta fiind o bătaie de joc la adresa lor. A văzut pe internet multe cazuri de acest fel. Lui Ivan îi plac mai multe obiecte, printre care limba română, matematica, limba rusă, istoria. De desen, pur și simplu, e pasionat, la concursurile din școală ocupând mereu locuri de frunte. E pentru prima oară însă când partici­pă la un concurs național, inițiat de publicația „Vocea poporului”.

Înmânarea premiilor câștigăto-rilor concursului s-a încheiat cu o masă a la fourchette cu dulciuri și sucuri, la care au participat copii și părinți, precum și colaboratori ai ga­zetei „Vocea poporului”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand