A aderat la mișcarea sindicală încă de pe băncile facultății, când era studentă la Filologie Rusă din cadrul Universității de Stat din Tiraspol. De atunci a manifestat un interes deosebit față de activitatea sindicală și a participat activ la diverse ateliere de lucru și activități interactive. Ulterior, a devenit membru al organizației sindicale primare a Liceului Teoretic „Titu Maiorescu”, unde a continuat să se implice în susținerea drepturilor colegilor săi.
Vorbim despre Rodica Tataru, președinta organizației sindicale primare de la Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, cu o vechime în această organizație de 23 de ani. Funcția de lider o deține din anul 2017.
„De-a lungul acestei perioade, prioritatea mea a fost apărarea drepturilor și promovarea intereselor profesionale, economice, sociale și culturale ale tuturor membrilor de sindicat. Totodată, m-am implicat activ în negocierea unor condiții decente și echitabile de muncă și salarizare pentru toți colegii din sindicat”, ne spune Rodica Tataru.
Atragerea tinerilor în sindicat – o provocare
Întrebată despre provocările, dar și despre problemele cu care se confruntă, Rodica Tataru ne spune că acestea au fost multe. „Una dintre acestea fiind gestionarea conflictelor minore între membrii de colective, care pot afecta coeziunea și eficiența sindicatului. De asemenea, atragerea și menținerea tinerilor în sindicat reprezintă o altă provocare, mai ales când vine vorba de implicarea lor activă în acțiuni colective și în proiecte. Totuși, una dintre principalele probleme rămâne nivelul scăzut al salariilor, care nu reflectă suficient munca depusă, ceea ce se reflectă asupra scăderii numărului de angajați. O problemă semnificativă este necesitatea modificării clasei de salarizare pentru mai multe categorii de angajați din cadrul Direcției noastre, precum și creșterea salariilor”, a punctat președinta organizației sindicale de la DGETS.
Rodica Tataru ne spune că organizația sindicală primară a DGETS colaborează eficient și constructiv cu Centrul Sindical Ramural Teritorial Chișinău din domeniul Educației și Științei, condus de Maria Sârbu.
„Împreună, ne concentrăm pe implementarea și promovarea unor politici și strategii care să consolideze corpul didactic. Datorită acestei conlucrări, au fost semnate 11 acorduri adiționale pentru completarea și modificarea Convenției Colective de Muncă la nivel municipal pentru anii 2021-2025. Organizăm întâlniri periodice cu administrația DGETS pentru a discuta problemele și nevoile angajaților”, menționează Tataru.
Pasiune și devotament sindical
În cadrul Concursului organizațiilor sindicale primare, desfășurat de CNSM, Rodica Tataru a ridicat premiul trei la Categoria „Pasiune şi devotament sindical”.
„Cu adevărat, a fi lider sindical implică o mare responsabilitate față de colegii pe care îi reprezint. Participarea noastră la concurs și obținerea unui loc premiant este o realizare semnificativă, ce reflectă dedicația mea și a echipei în activitățile sindicale. Împreună, am organizat diverse activități culturale și excursii, consolidând astfel colectivul. Prezența constantă și activă în mijlocul membrilor a întărit încrederea și solidaritatea. Îmi doresc să continui să exprim aceste valori în calitate de președinte al comitetului sindical. Câștigarea concursului a avut un impact profund atât pe plan profesional, cât și personal. Acest trofeu reprezintă realizarea întregii echipe cu care lucrez zi de zi pentru dezvoltarea relațiilor eficiente și consolidarea colectivului sindical. Motivarea fiecărui nou angajat să se alăture sindicatului și menținerea angajamentului membrilor este esențială pentru activitatea noastră. Acest premiu este o onoare și o sursă de inspirație pentru a continua să promovez mișcarea sindicală. Această recunoaștere mă motivează să continui eforturile în sprijinul colegilor și al valorilor sindicale”, a conchis Rodica Tataru.