Dacă nu îşi vor primi salariile, de Ziua Feroviarilor, prima duminică din august, când vor trebui să sărbătorească, angajații CFM vor ieşi la un protest de amploare. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din R. Moldova, Ion Zaporojan.
Întruniţi recent la un seminar cu activul sindical, unde s-a discutat despre apărarea drepturilor şi a intereselor membrilor de sindicat în condiţiile economiei de piaţă, principala problemă de care s-au plâns cei prezenţi a fost tergiversarea achitării salariilor.
Potrivit lui Ion Zaporojan, la ultima ședință a sindicatelor cu conducerea Căii Ferate, sindicaliștii i-au înaintat acesteia din urmă mai multe revendicări și au decis să-i acorde un răgaz de trei luni pentru ca să soluționeze solicitările, în caz contrar, vor ieși la proteste.
„Am solicitat ca salariul să fie achitat perioada 1-10 a fiecărei luni, nu cum achită ei, o dată într-o lună și jumătate, dar așa cum prevede Codul muncii. A doua solicitare prevede ca atunci când persoanele ies în concediu să li se achite, conform graficului aprobat, și ajutorul material și indemnizațiile. Să i se dea imediat, nu peste patru luni. În plus, cerem și compensații pentru neachitarea la timp a salariului. Ultima solicitare prevede majorarea salariului minim așa cum prevede hotărârea de Guvern”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Ion Zaporojan.
Președintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova a ținut să accentueze că
plata garantată ar trebui să fie de la 2380 de lei în sus.
„Atunci când am discutat cu oficiali de la BERD, ni s-a spus să ajungem la un numitor comun, altfel ar fi putut bloca alocarea unor tranșe de bani pentru a procura niște locomotive noi și pentru optimizare. Le-am dat acest răgaz pentru a nu ne acuza că am pus piedici. Acum urmează să vedem ce se va întâmpla. În caz contrar, de Ziua Feroviarilor, în loc să sărbătorim, vom ieși la un protest de amploare”, a conchis Ion Zaporojan.
Prezentă la seminar, Liuba Rotaru, preșe-dinta Consiliului de Femei al CNSM, șefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din sectorul Centru al capitalei, a spus că sindicaliștii trebuie să fie bine informați despre drepturile lor, astfel ca să știe să și le revendice de la angajator.
„Noi, liderii sindicalişti, avem o menire sfântă, de a informa membrii de sindicat, de a le aduce la cunoștință informaţii utile, actuale pentru ei. Da, trăim într-o ţară săracă, într-o ţară cu multe probleme, dar câteodată, necunoscând legile, oamenii nu beneficiază de acel puţin care îi este garantat de stat. Şi e adevărat, dacă el nu-şi cunoaşte drepturile sale, nu își poate apăra poziţia în faţa conducătorului, care face tot posibilul să obțină profit fără să-i pese de cei care muncesc în sudoarea frunții. De aceea, este foarte important să informăm oamenii. Aceștia trebuie să cunoască de care riscuri sunt asigurați și cum trebuie să beneficieze de anumite garanții”, a spus Liuba Rotaru.
Potrivit acesteia, acum a venit momentul când toți ar trebui să înțeleagă că nu e în beneficiul nimănui să se lucreze cu salariul jumătate în plic și jumătate oficial.
„Odată cu modificarea legii privind pensionarea, începând cu 1 aprilie, de când se stabilesc pensiile după formula nouă, vor avea pensii decente cei care au salarii bune. Este în interesul omului să fie transparență în ținerea contabilității, iar acei care spun că ei nu mai au mult până la pensie şi că nu se ştie dacă voi ajunge până atunci, greșesc. Nu sunt doar pentru pensie aceste contribuții, dar şi pentru naştere, certificat medical, pierderea capacităţii de muncă, toate se achită din bugetul asigurărilor sociale”, a spus Liuba Rotaru.