3 iulie 2024
Chisinau
Social

Reușesc și la muncă, și acasă: sindicalistele din FSCRE – exemplu pentru tineri

Loading
Social Reușesc și la muncă, și acasă: sindicalistele din FSCRE – exemplu pentru tineri
Reușesc și la muncă, și acasă: sindicalistele din FSCRE – exemplu pentru tineri
sindicate.md

Au venit să împărtășească practici po­zitive: cum femeile sindicaliste reușesc și în carieră, și în viața de familie, dar și să revendice mai multe garanții so­ciale pentru salariate. În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, Federația Sin­dicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat o masă rotundă, la care au  participat mai multe femei-lideri din sindicatul din ramură.

La eveniment au participat și deputa­tele Angela Munteanu-Pojoga, secretară a Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, Iulia Dascălu, membră a Comisiei mediu, climă și tranziție verde.

Femeile continuă să muncească în sec­toare care sunt mai prost plătite. Conform statisticilor, în anul trecut, decalajul din­tre salariul femeilor și al bărbaților a fost de 15,5%. Sunt strigătoare la cer multi­plele cazuri de violență în familie în ulti­ma perioadă. Statisticile arată că fiecare a treia femeie din Republica Moldova a fost abuzată cel puțin o dată în viață în mod fizic sau verbal. Deși cadrul legal în acest sens a fost îmbunătățit, e nevoie de mai multe eforturi pentru a preveni violența față de femei, a menționat Viorica Spânu, președinta Comisiei de Femei din cadrul FSCRE.

Potrivit Vioricăi Spânu, Comisia de Femei a FSCRE a expediat unor factori de decizie demersuri prin care a cerut îmbunătăți-rea prevederilor ce țin de reproducere și aju­torul de deces. Aceste chestiuni vor fi inclu­se în agenda de lucru a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

 

Tot mai multe femei la conducere

Margareta Strestian, președinta FSCRE, a spus că, de la proclamarea independenței Republicii Moldova și până în prezent, au fost înregistrate progrese importante în domeniul egalitate de gen. În 2020, pentru prima dată în Republica Moldova, o feme­ie a fost aleasă la funcția de președintă a țării. În prezent, R. Moldova înregistrea­ză cel mai mare număr de femei deputa­te din istoria sa ca stat independent – 42. Pentru prima dată, la conducerea CNSM este și o femeie – Lilia Franț este unul din­tre cei doi vicepreședinți ai CNSM. Femeile reprezintă 1/3 dintre membrii Consiliului General al FCSRE și 27% dintre membrii Biroului Executiv al federației. În Convenția colectivă la nivel de ramură sunt prevăzute facilități și garanții sociale pentru salariatele care au copii, dar și pentru angajații cu ne­voi speciale.

Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a subliniat că principiul egalității de gen este promovat și va continua să fie promovat în toate politicile CNSM, inclusiv la nivel de federații de ramură. În comisiile de consultări și negocieri colective, la nivel național, exisă o paritate de voturi la femei și la bărbați. Femeile reprezintă mai mult de jumătate dintre liderii organizațiilor sindicale primare, peste 65% dintre reprezentanții CNSM în teritoriu, aproape jumă­tate dintre membrii Consiliului General al CNSM și 30% dintre membrii Comitetului Confederal al CNSM.

Angela Otean, președinta Comisiei de Femei din cadrul CNSM, a solicitat depu­tatelor participante la masa rotundă ca aleșii poporului să stabilească un morato­riu asupra vârstei de pensionare, astfel ca femeile să se poată pensiona la 61 de ani, și nu la 63, așa cum urmează peste câțiva ani. Este discriminatoriu ca femeile să se pensioneze la 63 de ani, la fel ca și bărbații, deoarece femeile mai nasc și cresc copii, a atenționat Angela Otean.

Legea prevede că de la 1 iulie 2024 fe­meile urmează să se pensioneze atunci când ating vârsta de 61 de ani, iar ulteri­or, în fiecare an, această vârstă va crește cu 6 luni.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand