Recent, la Institutul Muncii a avut loc un eveniment marcant pentru mişcarea sindicală din Moldova. IndustriALL Global Union, unul din cele mai importante sindicate ramurale din lume, a organizat la Chişinău o reuniune subregională a organizaţiilor membre din ţările CSI. De menţionat că Uniunea Globală cuprinde circa 50 mln. de angajaţi din 146 de ţări ale lumii.
La conferinţa internaţională au participat reprezentanţi ai Belarusului, Kîrgîzstanului, Rusiei, Ucrainei şi Moldovei. În ţara noastră avem patru sindicate membre ale acestei organizaţii – Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii (FSCM), Federaţia „SINDICONS”, Federaţia „SINDRĂUTMAŞ”, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice.
În discursul său de deschidere, Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei
Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a salutat participanţii la conferinţa internaţională, a vorbit despre obiectivele şi problemele pe care le soluţionează Confederaţia pentru membrii sindicatelor din Moldova, a relatat despre Inspectoratul Muncii al sindicatelor instituit în ţara noastră – singura structură de acest gen din spaţiul CSI. Totodată, Mihail Hîncu a împărtăşit planurile de viitor ale Confederaţiei, inclusiv cele ce ţin de instituirea tribunalelor muncii.
Din adâncurile vremurilor
Oficial, Uniunea Globală IndustriALL există doar de trei ani, când s-au reunit trei organizaţii sindicale importante din domeniul metalurgiei, industriei chimice şi celei textile. În realitate, însă, istoria acesteia îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat.
„În realitate, avem o istorie de peste 100 de ani. La o privire mai atenta, constatăm că organizaţiile membre ale Uniunii au stat la izvorul mişcării sindicale de la finele secolului 18”, spune Vadim Borisov, reprezentant regional al Uniunii Globale pentru ţările CSI. Avem reprezentanţi ai industriei constructoare de maşini, automobile şi aparate, metalurgiei, industriei electronice, aerospaţiale, celei de textile. Tot ce ţine de extragerea, prelucrarea materiei prime până la furnizarea serviciilor finale către consumatori”. Apropo, în 2012, anul în care a fost instituită Uniunea Globală, Moldova deja era reprezentată în organizaţiile sindicale care s-au reunit.
Sensul adevărat al „climatului investiţional atractiv” din Moldova
„Obiectivul organizaţiei noastre rezidă în stabilirea unor contacte permanente cu uniunile de producţie din ţările CSI. Organizăm instruiri, conferinţe de genul celei de azi”, spune Vadim Borisov. Dacă e să vorbim despre obiectivele fundamentale, obişnuim să lucrăm la nivel global, în primul rând, cu companiile transnaţionale. Când acestea ajung într-o ţară sau alta, luăm legătura cu sindicatele locale, le ajutăm să organizeze instruiri privind modul de purtare a negocierilor colective cu companiile transnaţionale, îi învăţăm să negocieze problemele ce ţin de salariu, protecţia muncii etc.”.
Potrivit reprezentantului regional, pe parcursul istoriei seculare, sindicatele din ţările Europei de Vest au obişnuit angajatorii să fie responsabili, inclusiv în ceea ce ţine de achitarea unor salarii decente şi garantate. „Companiile transnaţionale din Germania, Franţa, din alte ţări sunt considerate vitrine sociale”, susţine el. Însă, când acestea ajung în regiunea noastră, ele tratează lucrătorii ca pe persoane de mâna a doua, cărora le poţi da salarii mizere şi, din păcate, guvernele noastre de multe ori le fac jocul. Declaraţiile lor privind „climatul investiţional atractiv” pentru marele business înseamnă, de fapt, condiţii de muncă de sclav. Noi ne pronunţăm categoric împotriva acestei stări de lucruri, sindicatele fiind interesate să-şi transmită experienţa de muncă altor sindicate”.
În opinia lui Vadim Borisov, obiectivul principal pentru salariați este consolidarea eforturilor. „Când vorbim despre solidaritate, ajutor, atunci totul poate suna ca un deziderat frumos. Însă oamenii care creează sindicate se unesc, ei conștientizează că un colectiv este o forță împotriva angajatorului și oricât de puternic și de „tare” ar fi acesta, el oricum nu îi poate sta în cale. Există și exemple pozitive în acest sens. Bunăoară, pe timpuri, în cadrul întreprinderii companiei „Ford” din orașul Vsevolojsk, regiunea Leningrad, oamenii au creat un sindicat. Ei au ieșit la grevă, au adus angajatorul la masa de negocieri. Evident, se întâmpla totul cu suportul unor instituții internaționale, este vorba de Sindicatele Globale. În prezent, întreprinderea are cel mai bun contract colectiv din industria constructoare de automobile din Rusia. Este important să nu-ți fie frică. Trebuie să înțelegi că, dacă ai niște revendicări, atunci trebuie să mergi până în pânzele albe”.
Un sector industrial dezvoltat este un fel de forță motrice pentru creșterea economică |
La conferința internațională a participat și Jyrki Raina, secretarul general al Uniunii Globale IndustriALL. În opinia acestuia, și țările mici își pot găsi „locul lor sub soare”, doar că este nevoie să fie „foarte inteligente și active”. Oficialul a evocat exemplul Georgiei, unde guvernul precedent practic a distrus legislația muncii, Inspectoratul Muncii și Sindicatele. În prezent, noul Cabinet de Miniștri depune eforturi susținute pentru a reface instituțiile care apără drepturile de muncă, se pronunță pentru crearea unor condiții sigure de lucru. Într-un interviu pentru ziarul „Vocea poporului”, acesta a mai amintit și despre situația din țările asiatice, unde Uniunea Globală a repurtat succese importante la capitolul apărarea drepturilor salariaților.
„Țările asiatice au început de la zero, ne spune Jyrki Raina. Pe timpuri, cele mai mari întreprinderi are industriei textile erau concentrate în Europa, apoi procesul de producție a fost transferat în sudul Europei, în Italia, Portugalia, după care a ajuns în Asia.
Să vorbim și despre exemplu pozitiv al Chinei. Acolo, încă acum un deceniu, muncitorii încasau câte 50 de euro pe lună. În prezent, în zonele industriale cele mai dezvoltate, salariații sunt remunerați cu 300 de euro pe lună. Potrivit unor studii, 40% dintre companiile europene prezente pe piața Chinei se retrag de acolo din cauza creșterilor salariale și identifică forță de muncă mai ieftină în Europa de Est. Deși, în cazul Chinei, problema rezidă nu doar în salariile mai mari, dar și în faptul că țara se află foarte departe, pe când Europa de Est e la doi pași”.
„Moldova are nevoie de o industrie care să producă, este de părere Jyrki Raina. Țara se bucură de o poziție geografică favorabilă. Forța de muncă este destul de ieftină. Iată de ce este posibil să fie atrași mai mulți investitori străine.
Potrivit secretarului general al IndustriALL, pentru a atrage capitalul străin în țară, este nevoie ca aceasta să întrunească anumite criterii. „Investitorii au nevoie de structură funcțională, de o țară liberă de corupție, de supremația legii, de forță de muncă calificată, de acces la energia electrică oferită la tarife accesibile. Noi, sindicatele, avem obiectivul să elaborăm idei și să determinăm guvernele să le implementeze. Or, dacă Moldova va avea un sector industrial dezvoltat, acesta va fi un fel de forță motrice care va impulsiona mișcarea și va ameliora domeniul serviciilor publice”, opinează oficialul.
Jyrki Raina a mai menționat necesitatea desfășurării conferinței internaționale. „Fiecare sindicat are propriile succese și bune practici. Grație întrunirilor de acest gen, sindicatele pot face schimb de ex-periență, pot învăța ceva util unele de la altele. În plus, însăși această organizație internațională contribuie la eficientizarea activității sindicatelor”.