3 iulie 2024
Chisinau
Social

Retrospectiva anului 2023

Loading
Social Retrospectiva anului 2023
Retrospectiva anului 2023
Vocea poporului

În retrospectiva anului 2023, asistăm la un parcurs complex și captivant, marcat de schimbări semnificative și evenimente remarcabile a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Descoperă în detaliu momentele cheie care au marcat anul ce tocmai s-a încheiat.

 

Igor Zubcu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Regional Pan–European al ITUC

perc.ituc-csi.org

Pe 5 decembrie, în cadrul celei de-a 5-a Adunări Generale a Consi­liului Regional Pan–European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), care s-a desfășurat la Bruxelles (Belgia), Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a fost ales în calitate de președinte al PERC.

Această alegere va servi, cu siguranță, drept un imbold pentru acti­vitatea în continuare și pentru realizarea unor rezultate palpabile de că­tre sindicatele din țara noastră. Consiliul Regional Pan–European al ITUC servește, totodată, drept o platformă importantă pentru promovarea va­lorilor sociale și economice, general umane pe continent. Acesta consti­tuie, totodată, o voce de care țin seama guvernele țărilor europene, este o forță!

E pentru prima dată când un președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova este ales în această funcție, CNSM fiind mem­bră a ITUC din anul 2010.

Consiliul Regional Pan–European al Confederației Internaționale a Sindicatelor a fost înființat în anul 2007 pentru a consolida activitatea membrilor ITUC din regiune, precum și pentru a aborda diverse probleme specifice țărilor din Europa și Asia Centrală.

 

O întrevedere ce denotă continuitate în politica OIM față de Republica Moldova

După alegerea noii conduceri a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldo­va, imaginea și rolul sindicatelor în plan național, dar și în relațiile cu structurile internaționale, este într-un trend ascendent. O dovadă în acest sens a fost și vizita din luna februarie la Casa Sindicatelor a delegației Organizației Internaționale a Muncii, condusă de Gilbert F. Houngbo, director general al OIM.

La întrevedere au participat conducerea Confederației, reprezentată de Igor Zubcu, președintele CNSM, vicepreședinții CNSM Sergiu Sainciuc și Lilia Franț, precum și membrii Comitetului Confederal al CNSM.

În cuvântul de salut, Igor Zubcu a remarcat că aceasta este o vizită istorică: „E pentru prima dată când un director general al OIM vine la noi în țară. De aceea, dorința ambelor părți este de a ne informa reciproc despre problemele și eventualele soluții la acesteaîntr-o perioadă dificilă, într-o o regiune măcinată de un război care nu are nici o justificare, ca orice război”.

La rândul său, Gilbert F. Houngbo a ținut să menționeze că a rămas profund impresio­nat de modul în care mișcarea sindicală din R. Moldova, împreună cu întreaga societate, s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, care au fugit din calea războiului. Directorul general al OIM a anunțat că scopul principal al vizitei sale este de a discuta des­pre activitatea mișcării sindicale, de a se documenta, de a afla opiniile tuturor partenerilor sociali.

 

Secretarul general al ETUC la Chișinău: o vizită istorică pentru sindicaliști

La sfârșitul lunii noiembrie, Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Domnia sa a avut  întrevederi cu factori de decizie din statul nos­tru, una din întâlnirile de suflet fiind cea de la Casa Sindicatelor, cu membrii Comitetului Confederal al CNSM.

În debutul acestei întâlniri, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat: „Dragi co­legi, s-a împlinit un an de când suntem membri ai ETUC și iată că astăzi avem o vizită istorică. Esther Lynch este activist sindical din anii 1980, cu competențe deosebite în negocierile colective, în promovarea egalității de gen și, desigur, datorită integrității sale, calităților de lider realist, optimist, cunoscător foarte bun al problemelor la nivel european, a fost aleasă în calitate de secretar general la congresul din martie anul trecut, la care am participat și noi. Esther Lynch este liderul nostru sindical la nivel european, cu o poziție foarte importantă în promovarea dialogului social. Bine ați venit!”.

În cuvântul său de salut, Esther Lynch a mulțumit că CNSM a aderat la marea familie sindicală europeană și că le-a oferit posibilitatea să-l aibă pe Igor Zubcu în componența PERC. „Vreau să vă spun că am rămas impresionată de întrevederile pe care deja le-am avut cu oficiali de la Chișinău. Este clar că Guvernul respectă sindi­catele și îmi imaginez că acest respect a fost câștigat prin munca pe care ați depus-o fiecare dintre dvs.”.

 

Cooperarea sindicatelor de pe ambele maluri ale Prutului capătă noi valențe

sindicate.md

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), conducerea CNSM, au efectuat, în perioada 18-20 ianuarie 2023, o vi­zită de lucru în România pentru a face schimb de experiență și de bune practici cu co­legii sindicaliști de la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” din România.

Sindicaliștii au abordat situația social-economică din cele două state în contextul crizelor multiple, impactul acestora asupra salariaților membri de sindicat, perspectivele de colabo­rare în diferite domenii și prioritățile pentru următoarea perioadă.

Reamintim că, în octombrie 2022, CNSM și Confederația „Cartel ALFA” au semnat un Acord de colaborare, valabil în perioada 2022–2026.

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA şi Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova – „SINDASP”, în aplicarea Acor­dului de colaborare ṣi sprijin reciproc dintre CNS Cartel „ALFA” ṣi CNSM, au încheiat, pe 19.01.2023, un Acord de colaborare cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administra­ţie din România şi cu Federația Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova. Conform prevederilor documentului, părțile se declară de acord să colaboreze, să întreprindă acțiuni comune sau coordonate pentru realizarea sarcinilor statutare și a scopu­rilor prevăzute în programele proprii.

 

Mii de sindicaliști au participat la un miting în susținerea oamenilor muncii

Cu ocazia Zilei Internaționale a solidarității oamenilor muncii, marcată anual pe 1 mai, CNSM a organizat, în fața Palatului de Cultură al Feroviarilor, un miting cu genericul „Muncă decentă – viitor european!”. Sindicaliștii au subliniat că drepturile celor care muncesc și contribuie la dezvoltarea țării trebuie respectate și că această zi reprezintă o oportunitate de a atrage atenția întregii societăți asupra acestui aspect.

De asemenea, CNSM a cerut condiții mai bune de lucru, cum ar fi salarii mai mari, ega­litate de șanse și îmbunătățirea măsurilor de protecție a sănătății angajaților. Sindicaliștii și-au propus să scoată în evidență necesitatea asigurării condițiilor de viață și de muncă eu­ropene pentru salariații din Republica Moldova. Totodată, participanții la miting au subliniat importanța promovării păcii, a muncii decente, solidarității și valorilor europene.

„Ținând cont de faptul că scopul primordial al sindicatelor este reprezentarea și proteja­rea drepturilor și a intereselor social-economice, profesionale, de muncă ale membrilor de sindicat, precum și pornind de la statutul Republicii Moldova de țară candidată pentru ade­rarea la Uniunea Europeană, susținem perspectiva europeană ce poate asigura bunăstarea cetățenilor, realizând modelul european de dezvoltare care prețuiește libertatea, onestitatea și munca decentă”, a accentuat Igor Zubcu.

 

Ratificarea Convenției nr. 190, imperativă pentru a combate violența în muncă

sindicate.md

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat, în ultimii ani, mai multe acțiuni cu genericul „Promovarea ratificării Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă – obiectiv comun al parte­nerilor sociali”.

Una dintre aceste acțiuni a fost și Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, în timpul căreia CNSM a atras atenția asupra importanței inițierii procedurii de ratificare а Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și а hartuirii la locul de muncă.

Este de menționat faptul că Convenția nr.190 și Recomandarea nr. 206 sunt primele stan­darde juridice internaționale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la о muncă liberă de violență și de hărțuire, inclusiv violentă și hărțuire de gen.

Acest standard internațional al muncii, adoptat la 21.06.2019 în cadrul celei de-a 108-а sesiuni а Conferinței OIM, definește în general termenul de violență și hărțuire, care include nu doar abuzul fizic și verbal, ci și riscurile psihosociale și practicile abuzive de muncă.

Potrivit lui Igor Zubcu, președintele CNSM, sindicatele consideră ratificarea și punerea în aplicare corespunzătoare a Convenției nr. 190 ca fiind imperativă pentru a combate flagelul violenței și hărțuirii în lumea muncii, în special, a violenței de gen. Până în ianuarie 2023, Convenția respectivă а fost ratificată de 25 de țări, inclusiv șase state din Europa.

 

FSCRE se alătură Campaniei „16 zile de activism împotriva violenței”

Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptu­rilor omului. Deși în ultimele 10 luni ale anului 2023 s-a atestat o ușoară scădere a numărului de cazuri înregistrate de violență în familie. Totuși, potrivit datelor Minis­terului Afacerilor Interne, au fost comise 822 de infracțiuni de violență în familie, cu 14 cazuri mai puține decât anul precedent în aceeași perioadă.

În contextul activităților dedicate Campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resur­se Energetice (FSCRE) a organizat un eveniment prin care se alătură campaniei împotriva violenței față de femei și fete. Președinta FSCRE, Margareta Strestian, a ținut să aprecieze rolul campaniei respective în combaterea acestui flagel, menționând că doar unindu-ne eforturile vom izbuti.

„Noi sprijinim această inițiativă a Comisiei de Femei a FSCRE, care are scopul de a con­solida poziția femeilor sindicaliste, de a contribui la construirea unei societăți mai bune, mai sigure. Campania are drept obiectiv să pună în prim plan vocile femeilor sindicaliste, care pledează pentru drepturile lor și aduc exemple pentru acele femei care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței. Dvs. sunteți cele care veți veni în organizațiile în care activați, veți aduce informația în colectivele de muncă și veți informa sindicalistele despre această campanie”, a menționat Strestian.

 

Cadrele didactice cer salarii decente și protecție față de violența din școală

„Investiți în educație!”, „Ocrotiți pedagogii prin lege!”, „Stimă și respect pedagogu­lui!” – sunt doar câteva dintre mesajele lansate de mai mulți profesori din Republica Moldova, care au organizat un flashmob, scopul căruia a fost să sensibilizeze opinia publică și Guvernul asupra urgentării adoptării Legii împotriva violenței asupra ca­drelor didactice și necesității majorării salariilor angajaților din ramură.

În acest sens, în intervalul de timp 8:45–9:00, în timpul pauzei între ore, profesorii și con­ducerea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) au venit cu mesaje de chemare la solidaritate pentru soluționarea problemelor din sistemul educațional. Manifestații au avut loc la liceul teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, precum și în alte 300 de instituții de învățământ din raioane. Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, a ținut să accentueze că sindi­catele au insistat mereu către autorități să fie majorare salariile pedagogilor. Câte ceva s-a obținut, dar nu e suficient.

„Noi avem o insuficiență de peste șapte mii de cadre didactice, oamenii pleacă din sis­tem, pentru că nu sunt motivați. Avem foarte multe cazuri când profesorii pleacă la muncă chiar și în țara vecină, România. Nu vrem să recurgem la acțiuni de protest, deși suntem gata, dorim să dialogăm, să găsim un compromis prin negocieri civilizate. Dacă la aceste acțiuni vom avea un mesaj din partea guvernării în discordanță cu așteptările noastre, s-ar putea să întreprindem și alte acțiuni”, a menționat Ghenadie Donos.

 

Remunerarea funcționarului public cu statut special: noi abordări

sindicate.md

În Republica Moldova există un deficit de peste 1.300 de polițiști sau 14% din totalul posturilor disponibile, care se menține în ultimii cinci ani. Efectivul de polițiști este acum de 301 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă 87% din media europeană, se arată în Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, aprobată de Guvern.

Pentru a sensibiliza opinia publică, instituțiile naționale și cele internaționale cu privire la problemele ce vizează discrepanța dintre efortul depus de funcționarii publici cu statut special și nivelul retribuirii muncii acestora, pe 11 decembrie, Federația Sindicatelor din Mol­dova „SINDLEX” a organizat Conferința internațională cu genericul „Remunerarea muncii funcționarului public cu statut special. Noi abordări în era multiplelor crize”.

Angela Otean, secretar general al Federației „SINDLEX”, a specificat că „condițiile de risc permanent pentru viață și sănătate, pericolele la care se expun funcționarii publici cu statut special sunt o realitate ce necesită o implicare plenară a statului în ceea ce privește protecția drepturilor social-economice ale acestor categorii de angajați”.

 

Școala de femei a PERC, întrunită la Chișinău

Situația femeilor din Ucraina, țară aflată în război, dar și a celor din RepublicaMoldova, aflată în imediata apropiere de război, a fost discutată, în perioada 7-8 noiembrie, la Chișinău, la lucrările ediției Școlii de femei a Consiliului Regional Pan-European al ITUC. La eveniment au participat sindicaliste din peste 20 de țări din Europa și Asia. Genericul activității a fost „Grupuri vulnerabile și politici de remu­nerare/pensionare și alte politici de eradicare și discri­minare în funcție de gen”.

Roya Garayeva, președinta Comitetului de Femei PERC, a subliniat că activitatea a fost organizată anume la Chișinău, pentru a fi mai aproape de surorile din Ucraina, a le susține și a le arăta solidaritate.

Când punctele de trecere a frontierei au fost luate cu asalt de refugiați ucraineni, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova le-a oferit acestora cazare și îngrijire în sanatoriile pe care le are în gestiune. O parte dintre ei și-au rezolvat problemele și au plecat în alte țări europene, dar o altă parte a fost găzduită luni de zile de sindicate. „Este o plat­formă a păcii, egalității și a valorilor umane”, a menționat Igor Zubcu, președintele CNSM, referindu-se la Școala de femei PERC.

 

Consiliul Republican al FSSM a făcut un bilanț al activităților desfășurate

La data de 7 aprilie 2023, a avut loc ședința Consiliului Republican al Federației Sin­dicale „Sănătatea” din Moldova (FSSM). Agenda ședinței a inclus diverse subiecte, inclusiv evaluarea activității Federației din anul 2022, prioritățile pentru anul 2023, precum și alegerea organelor de conducere ale Federației, funcția de vicepreședinte fiind vacantă.

Aurel Popovici, președintele FSSM, a prezentat raportul anual de activitate a sindicatului și revendicările Consiliului Republican al Federației înaintate către organele de conducere ale Republicii Moldova.

„În realizarea obiectivelor sale, Federația Sindicală „Sănătatea” acordă o deosebită atenție acțiunilor de sensibilizare și informare a celor interesați asupra necesității respectării legislației muncii, securității și sănătății în muncă, precum și despre prejudiciul pe care îl provoacă nerespectarea și încălcarea legislației din domeniu. Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova reprezintă o echipă care activează în numele legii, ocupându-și locul în socie­tate, în ansamblu, și în monitorizarea raporturilor de muncă, în particular ”, a menționat în discursul său președintele Aurel Popovici.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand