20 November 2024
Chisinau
Social

Retrospectiva anului 2022. Evenimente semnificative în activitatea mișcării sindicale

Loading
Social Retrospectiva anului 2022. Evenimente semnificative în activitatea mișcării sindicale
Retrospectiva anului 2022. Evenimente semnificative în activitatea mișcării sindicale
Vocea poporului

Refugiații din Ucraina au găsit căldură și compasiune la sanatoriile sindicatelor

Au găsit refugiu în Republica Moldova, dar nu și-au recăpătat liniștea. Miile de refugiați ucraineni care au ajuns în Republica Moldova, fugind de războiul din patria lor, au fost primiți cu mul­tă căldură de către conaționalii noștri. Aceștia și-au deschis ușile caselor și i-au primit ca pe niște frați aflați în suferință. Fugind din calea urgiei răz­boiului, fiecare refugiat are propria dramă a vieții.

În această perioadă extrem de grea pentru vecinii ucraineni, CNSM a primit refugiați în sanatoriile pe care le deține: „Nufărul Alb” din Cahul, „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă și „Codru” din satul Hârja­uca, raionul Călărași. Membrii Comitetului Confederal al CNSM au luat această decizie fără a sta mult pe gânduri. Fiecare are în Ucraina un coleg, prieten, rudă, sindicaliști cu care au luptat cot la cot pentru a proteja drepturile salariaților.

Administratorii celor trei instituții bal­neosanatoriale au fost împuterniciți să pună la dispoziția structurilor teritoriale de asistență socială cel puțin o sută de locuri de cazare, cu titlu gratuit, pentru plasarea temporară a refugiaților din Ucraina.

„Este un gest frățesc de a-i ajuta pe cei aflați în suferință, nevoiți să-și părăsească domiciliul pentru a le proteja viața copiilor. Le vom acorda tot sprijinul posibil acestor oameni năpăstuiți de soartă, în speranța că în curând se va termina acest calvar și se va reinstaura pacea în această zonă greu încer­cată”, a menționat Igor Zubcu, președintele CNSM.

 

Campanie dedicată muncii decente și salariilor juste, la Călărași

Sărbătoarea recoltei, Toamna de Aur au adunat, la Călărași, sute de oameni dornici de a gusta din deliciile recoltei și a servi tradiționalele plăcinte și câte puțin vin, care încă pișcă de limbă. La eveniment au participat toate primă­riile din raion, dar și oaspeți veniți de prin împrejurimi. Iar colective artistice au avut grijă de buna dispoziție a vizi­tatorilor.

Și deoarece orice distracție e urmată de muncă, reprezentantele Comisiei de Femei a CNSM au mers la Călărași și au vorbit populației despre conceptul de muncă de­centă. „Muncești decent, poți să te distrezi apoi liniștit”, spuneau în glumă cei care treceau pe la cortul CNSM, unde mai întâi erau informați despre drepturile lor salari­ale, apoi li se ofereau pliante informative și câte un ziar „Vocea poporului”.

Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, le-a vorbit oamenilor des­pre drepturile lor sociale, ce trebuie să facă atunci când le sunt încălcate aceste drep­turi, unde să se adreseze. De asemenea, le-a spus vizitatorilor să nu accepte salariile în plic și ce urmări pot surveni dacă acceptă munca la negru.

Angela Otean, vicepreședintă a Comisiei de Femei a CNSM, președintă a Sindica­tului „Demnitate”, le-a mărturisit vizita­torilor despre drepturile salariale, despre posibilitățile pe care le au atunci când de-vin membri de sindicat și cum sunt protejați de această organizație mare și puternică.

 

Sindicatele cer mai multă protecție pentru cei care asigură ordinea publică

Mai mulți polițiști au fost răniți în timp ce încercau să disperseze mulțimea și să înlăture de pe carosabil corturile amplasate în fața Președinției și a Pro­curaturii Generale de către participanții la protestele organizate în ultima peri­oadă de un partid politic. Sindicatele din ramură au tras un semnal de alar­mă și au atenționat protestatarii că ne­supunerea și rănirea polițiștilor este o încălcare gravă.

„În timpul altercațiilor, mai mulți colabo­ratori ai poliției nu doar au fost ultragiați, au fost chiar atacați, li s-au cauzat leziuni corporale care sunt documentate în modul stabilit de lege. Persoanele responsabile vor fi trase la răspundere, vor achita acele amenzi care vor fi aplicate de organele abi­litate”, a declarat Mihail Lașcu, președintele Federației Sindicatelor din Moldova „Sindlex, într-o conferință de presă. Mihail Laşcu a cerut „respectarea drepturilor la se­curitate a polițiștilor și carabinierilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la asigurarea ordinii publice”.

Liderul sindical i-a îndemnat pe organi­zatorii protestelor să desfășoare acţiunile în strictă conformitate cu litera legii, pentru a preveni infiltrarea în rândurile manifes-tanților a persoanelor inadecvate, predis­puse la violență și provocări. Mihail Laşcu a reamintit că poliția și polițiștii de frontieră, reprezentanți ai altor departamente ale MAI, au fost „pe prima linie” la primirea refugiați-lor din Ucraina vecină, aflată în război.

 

Cei mai buni, distinși cu titlul„Maestru în Tehnologia Informației și Comunicații”

Pe 17 mai, întreaga comunitate a ce­lebrat Ziua Mondială a Telecomunica­ţiilor şi Societăţii Informaţionale. Cu această ocazie, mai mulți angajați din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor au obținut titlul onori­fic „Maestru în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor” și au primit diplome de onoare pentru merite deosebite în dezvoltarea ramurii.

Premiile au fost decernate în cadrul unei ședințe solemne organizate de Federația Sindicatelor din Comunicații (FSCM). La eveniment au participat conducerea FSCM și cea a CNSM, reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, con­ducerea patronatului din ramură, conducă­tori de întreprinderi.

Elizaveta Iurcu, președinta FSCM, a adre­sat sincere felicitări cu ocazia sărbătorii profesionale și pentru efortul pe care îl de­pun angajații în dezvoltarea sectorului Teh­nologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) și în edificarea unei societăți informaționale moderne în Republica Moldova.

La eveniment a participat și Igor Zub­cu, președintele CNSM. Liderul sindical a subliniat, în discursul său, importanța sec­torului TIC pentru dezvoltarea economiei naționale, care în perioada pandemică a avut un rol primordial pentru întreaga so­cietate. Domnia sa a apreciat înalt calitatea parteneriatului social din ramură, care poa­te servi drept exemplu de bune practici și pentru alte ramuri, domeniul TIC fiind unul dintre cele mai dezvoltate și dinamice din R. Moldova.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand