În perioada 7-9 martie, la Berlin, s-a desfășurat Târgul Internațional de Turism, ITB Berlin, care a adunat peste 10.000 de expozanți din 180 de țări.
Republica Moldova a fost prezentă la eveniment cu un stand de țară, grație suportului din partea Ministerului Culturii și a partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, finanțat de USAID Moldova. Oferta cultural-turistică a țării noastre a fost prezentată de șapte operatori de turism, dar și de implementatorii proiectului transfrontalier Heripreneurship, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.
Aflat în vizită la Berlin în această perioadă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vizitat târgul și standul colectiv al țării.
„Pentru Ministerul Culturii este o prioritate promovarea sustenabilă a Republicii Moldova ca destinație turistică autentică pe piețele țintă, în special, prin dezvoltarea parteneriatelor între agențiile de turism din Republica Moldova și cele din străinătate în sensul creșterii fluxului turiștilor străini care vor vizita țara noastră. Vom investi în participarea noastră la cele mai importante târguri internaționale de turism, precum și în calitatea pachetelor turistice oferite turiștilor străini”, a declarat ministrul Prodan.
La standul Moldovei au fost distribuite materiale informative despre Agenda cultural-turistică „Pomul Vieții” 2023, care conține 40 de evenimente culturale ce oferă experiențe atractive și de calitate, de interes pentru turiști, dar și ofertele turistice precum: tururi vinicole, gastronomice, itinerare. Totodată, cetățenii germani au aflat despre destinațiile turistice din Moldova și cu ajutorul tururilor virtuale.
În cadrul expoziției de la Berlin, Moldova a lansat și SmartGuide, primul său ghid audio digital pentru călători. Astfel, din data de 7 martie 2023, turiștii care vizitează Moldova vor putea folosi acest ghid audio digital, grație unei aplicații mobile, SmartGuide, care încadrează 500 de ghizi, tururi audio ghidate, hărți offline și itinerare, unde fiecare explorator poate asculta povești captivante în timp ce admiră drumețiile – un ghid în mai multe limbi, cu audio și text.
La ITB Berlin a fost prezentat un traseu cultural cu accent pe promovarea patrimoniului intangibil UNESCO, „Tehnica tradiţională de realizare a scoarței în România şi Republica Moldova”.