Subiecte legate de modificările în legislația muncii pe parcursul anului 2022, salarizarea în sectorul bugetar și cel real, plata indemnizațiilor, condițiile de ieșire la pensie și de reexaminare a pensiilor, au fost abordate, pe 7 februarie, de peste 50 de lideri și activiști sindicali din raionul Anenii Noi, în cadrul unui seminar organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Obiectivul general al activității a fost de a contribui la consolidarea cunoștințelor și capacităților sindicatelor de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor salariaților. La seminar, în calitate de formatori, au participat Sergiu Morari, consilier principal al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior al Departamentului protecție social-economică al Confederației.
Sergiu Morari a adus la cunoștința participanților informa-ții relevante cu privire la modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022, modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice, inclusiv modificările operate prin Legea nr. 243 din 28.07.2022, pe care sindicatele nu le-au susținut, propuneri de modificare a Codului muncii la care s-a renunțat datorită argumentelor aduse de CNSM și de Biroul Internațional al Muncii.
Un subiect aparte, de interes pentru participanții la seminar, a vizat situația legată de incertitudinea în care se află autoritățile publice locale în legătură cu plata sporului în mărime fixă de 1300 de lei pe segmentul bugetar. Sergiu Iurcu a comunicat poziția Confederației referitor la această chestiune, pomenind și de recentul demers adresat de CNSM Ministerului Finanțelor, a vorbit despre pensii, despre indemnizația de îngrijire a copilului.
Daria Bostan, reprezentantă a CNSM în raionul Anenii Noi, a subliniat că evenimentul a fost util pentru participanți, care au avut posibilitatea să obțină răspunsuri la întrebările pe care le au, să afle despre activitățile desfășurate de CNSM în ultima perioadă în cadrul procesului de consultări și negocieri cu partenerii sociali, precum și obiectivele pentru următoarea perioadă.
Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Susținerea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel teritorial în asumarea rolului lor în mecanismele de consultare colectivă și negocieri”, implementat de CNSM cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.