20 November 2024
Chisinau
Oficial

Reprezentanții CNSM au avut o întrevedere cu premierul desemnat, Dorin Recean

Loading
Oficial Reprezentanții CNSM au avut o întrevedere cu premierul desemnat, Dorin Recean
Reprezentanții CNSM au avut o întrevedere cu premierul desemnat, Dorin Recean
facebook.com

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a avut, marți, 14 februa­rie, o întrevedere cu prim-ministrul desemnat, Dorin Recean. Părțile au discutat despre prioritățile în do­meniul protecției social-economice a angajaților și au convenit să dez­volte o colaborare deschisă pentru a crește productivitatea muncii și bunăstarea populației.

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președintele CNSM, s-a referit la necesitatea dez­voltării unui dialog social continuu, eficient, la toate nivelurile, atât în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri co­lective, la nivel național, cât și la nivel ramu­ral și teritorial.

În context, sindicaliștii au subliniat ne­cesitatea creșterii nivelului de salarizare, astfel încât acesta să asigure un trai decent populației și să fie contracarate efectele inflației. În legătură cu aceasta, sindicaliștii au reiterat solicitarea de a crește nivelul sa­lariului minim la 5000 de lei, egal cu 50% din salariu mediu lunar, conform preve­derilor Cartei Sociale Europene (revizuită). De asemenea, ei au pledat pentru elimi­narea lacunelor care mai există în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sec­torul bugetar, pentru creșterea salariilor în sectorul real.

Liderii sindicali au vorbit și despre ne­cesitatea imperativă de a asigura conso­lidarea instituțională a Inspectoratului de Stat al Muncii și a Casei Naționale de Asi­gurări Sociale. În același timp, ei s-au pronunțat pentru racordarea legislației naționale la Convențiile Organizației Internaționale a Muncii, în special, în domeniul securității și sănătății în muncă și protecției sociale.

Reprezentanții mișcării sindicale au atras atenția asupra problemei cu privi­re la taxa de înregistrare de stat pe care trebuie să o achite organizațiile sindicale (de 1149 de lei), care reprezintă o îngră­dire a dreptului de asociere a salariaților și trebuie eliminată. Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a vizat participarea sindicatelor la procesele legate de integrarea europeană a Republicii Moldova.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand