Se știe, principalul rol al sindicatelor constă în apărarea drepturilor și promovarea intereselor propriilor membri, precum și în negocierea unor condiții de muncă decente și salarizare echitabilă pentru toți.
Anume pentru informarea membrilor de sindicat despre aportul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în apărarea drepturilor social-economice a salariaților, în calitate de reprezentant al CNSM în raionul Hâncești, am organizat marți, 28 februarie 2023, un seminar cu genericul „Protecția social-economică a membrilor de sindicat, în vizorul CNSM”.
La activitate au participat 40 de sindicaliști, angajați în structuri din domeniile educației, administrației publice, sănătății, culturii, apărării naționale, silviculturii și comunicațiilor. Indiferent din ce ramură au venit, participanții la seminar au fost interesați de informațiile oferite de către Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al CNSM. Salarizare, pensii, indemnizații, alocații – majorări și înlesniri obținute prin inițiativele și revendicările înaintate de către sindicate – sunt lucruri pe care le-au însușit și le vor putea fi de ajutor în activitatea de zi cu zi în calitate de lideri ai organizațiilor sindicale primare.
Bineînțeles, au fost abordate și probleme ce țin de implementarea legislației în domeniul salarizării, mai ales de sporul pentru performanță. Aceste aspecte care, din cauza birocratizării excesive, tulbură apele în procesul de salarizare, generând conflicte de muncă. Până la urmă, din păcate, introducerea acestui spor în salarizare, după părerea sindicaliștilor prezenți, nu-și atinge scopul – cel de stimulare individuală a personalului pentru obținerea rezultatelor optime în activitate.
Probleme de interes comun
Liderii sindicali au venit cu propuneri referitoare la micșorarea vârstei de pensionare pentru femei, la calculul perioadelor de activitate ce întrunesc stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei, inclusiv a celei anticipate, personalizarea unei părți a poliței de asigurare medicală ș. a.
Activitățile organizate în comun cu sindicaliști din diferite ramuri le oferă liderilor sindicali să audă și să înțeleagă mai bine problemele colegilor, să se solidarizeze și să se susțină reciproc, consolidând astfel mișcarea sindicală în ansamblu.
În încheiere, țin să mulțumesc Consiliului Raional Hâncești pentru faptul că ne-a oferit sala „Constantin Stere” pentru desfășurarea seminarului. Este o dovadă de conlucrare între sindicate și autoritățile publice locale pentru binele comun, al tuturor membrilor comunității, ai locuitorilor raionului.
Ana CIMPOIEȘU, reprezentant al CNSM în raionul Hâncești