22 iulie 2024
Chisinau
Social

Remuneraţi în funcţie de performanţe. Ce spun medicii

Loading
Social Remuneraţi în funcţie de performanţe. Ce spun medicii
Remuneraţi în funcţie de performanţe. Ce spun medicii

medicina

 

Începând cu 1 iulie curent, medicii şi lucrătorii medi­cali vor fi remunerați în baza unui nou mecanism, fapt ce nu prea îi mulţumeşte pe aceştia.

 

Documentul prevede că salariile acestora se vor majora, în medie, cu 20%, iar tinerii specialişti vor fi cei care vor beneficia de cele mai mari creşteri. Salariul tinerilor specialişti cu un stagiu de muncă de până la zece ani va creşte cu 50 la sută şi chiar cu 100%.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, noul mecanism de salarizare se bazează pe performanţele profesi­onale individuale în muncă. Astfel, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publi­ce, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, va fi din partea fixă a salariului, partea variabilă a salariului şi alte norme şi garanţii salariale.

Pe de altă parte, atât medicii, cât şi sindicaliştii din ramură, cri­tică noul mecanism de remunerare a personalului medical. Potrivit consilierului principal pe proble­me relaţii de muncă, la Federația Sindicală ,,Sănătatea”, Ion Cucu, proiectul nu este nici pe departe produsul discuţiilor cu responsa­bilii din domeniu. El a spus că, ini­ţial, s-a propus ca acest proiect sa fie unul pilot şi urma să fie imple­mentat într-un singur raion.

„Să vedem care sunt avantaje­le și apoi să-l implementăm. Nici legea salarizării nu prevede așa noțiune ca: partea flexibilă, par­tea fixă. În țara noastră, totul este posibil. Noi, în 2012, am majorat coeficienții cu 10%, dar, de fapt, nu s-a majorat salariul pentru nimeni. Dacă e să vorbim de prețurile de consum, de creșterea tarifelor, să știți că salariul nostru s-a micșorat. Am un teanc de documente privi­tor la salarizare. În viața mea nu a fost așa ceva. Prin mâinile mele au trecut șase sisteme de plată a mun­cii. Eu sunt autorul sistemului care funcționează astăzi. Știu cum se elaborează un sistem, dar așa ceva încă nu am văzut”, a spus Ion Cucu pentru sănătate.info.

Prin această reglementare, Mi­nisterul Sănătăţii îşi propune ca scop să-i motiveze pe medici să rămână în sistemul de sănătate autohton, dar şi să excludă ine­chităţile la care sunt supuşi tinerii specialişti.

 

Medicii, nu prea încântaţi

 

Nici medicii nu par încântaţi de noul regulament. „Cei care au muncit la un astfel de regulament cred că nu au lucrat o zi ca medic, să fie bolnav ori să fie programat la medic. Nu cred să fie o reformă promiţătoare. Medicul trebuie să-şi facă categorie, pentru că timpul şterge multe lucruri învăţate. Ceea ce vrem noi este un lucru stabil, să avem posibilitate să

-i acordăm pa­cientului timpul şi atenţia de care are nevoie, să avem timp să citim şi să ne îmbunătăţim cunoştinţele în domeniul pe care îl profesăm. Sa­larizarea în funcție de performanţe va pune piedici medicilor”, ne-a spus medicul de familie Artimiza Cotea.

 

Și sindicaliştii sunt rezervaţi

 

Sindicaliştii sunt cam rezer­vaţi în ceea ce priveşte punerea în practică a regulamentului.

,,Scopul de bază a fost de a susţi­ne cadrele tinere. Ca să le reţină în sistem au recurs la acest pas. Este unul bun, doar că nu suntem siguri că vor exista finanţe pe viitor. Bine, până la sfârşitul anului s-au găsit bani, dar mai departe? Mutual s-a dat consimţământul, dar am fixat care este riscul?”, a spus pentru „Vocea poporului” Tudor Cărăruş, preşedintele Consiliului municipal al Federaţiei Sindicatelor ,,Sănă-tatea”.

,,295 de milioane prevăzute acolo ne ajung doar pentru cinci luni. Când am întrebat despre anul 2017, atât Ministerul Finanțelor, cel al Economiei, al Muncii, pre­cum și Compania Națională de Asigurări în Medicină, au spus că acești bani nu sunt. Trebuia anali­zată această problemă înainte de a fi votat noul regulament de salari­zare”, a declarat şi Ion Cucu.

 

Cheltuieli de milioane

 

Cheltuielile necesare pentru majorarea salariului în varianta propusă se estimează la 295,1 mi­lioane de lei. Acestea urmează să fie acoperite în limita mijloacelor contractate de către instituţiile medico-sanitare publice cu CNAM, precum şi din alte surse de venit permise de legislația în vigoare.

 

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand