Cadrul juridic, managementul activității în domeniul securității și sănătății în muncă, factori de risc profesional, dar și care ar fi răspunderea pentru încălcarea actelor normative ale securități în muncă și care ar fi primul ajutor în caz de accidentare au fost temele discuției în cadrul unui seminar care a avut loc timp de două zile și unde au luat parte circa 60 de manageri și cadre didactice. De asemenea, aceștia au fost instruiți cum ar trebui să aibă loc atestarea locurilor de muncă în cadrul instituției.
„Vreau să vă spun că, în urma unor verificări, s-a adeverit că nu este corect atestat locul de muncă. Formatorii noștri i-au instruit cum să fie efectuată corect această atestare”, ne-a spus Margareta Sârbu, președinta Consiliului municipal Chișinău al Federației Sindicale a Educației și Științei.
Condițiile nocive: mai bine să fie înlăturate decât compensate
O altă temă pusă în discuție în cadrul seminarului a fost: condițiile nocive de muncă. „Dacă în Republica Moldova nu ar fi locuri nocive de muncă, ar fi cu mult mai bine. Ar fi bine să avem un salariu decent, locuri de muncă normale, însă pentru aceasta mai avem mult de făcut. Astăzi scopul nostru este să depistăm condițiile nocive de muncă și să veghem ca acestea să fie compensate, dacă nu le putem înlătura. În condiții nocive muncesc bucătăresele, bibliotecarii, laboranții etc.”, susține Margareta Sârbu.
Referindu-se la condițiile nocive de muncă, șefa Inspectoratului Sindical de Muncă, Elena Carchilan, a spus că
sindicaliștii tind ca locurile de muncă să corespundă cerinţelor minime de securitate şi sănătate, nu promovează compensarea muncii pentru condiții nocive, dar atâta timp cât nu sunt înlăturate, să se achite acel spor la salariu pentru munca în condiții nocive. Inspectoratul Sindical de Muncă are drept sarcină principală „asigurarea aplicării dispoziţiilor actelor legislative şi a altor acte normative referitoare la condiţiile de muncă şi la protecţia salariaţilor în exercitarea atribuţiilor lor, ca persoanele să nu aibă diferite consecințe asupra sănătății la locul de muncă”.
„Sporul pentru munca prestată în condiții nefavorabile se stabilește conform Regulamentului cu privire la evaluarea condițiilor de muncă și modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.1335 din 10 octombrie 2002. Atestarea locurilor de muncă urmează a fi efectuată de către o comisie formată din cel puțin trei persoane, care reprezintă angajatorul şi salariaţii şi care au pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”.
De ce managerii instituțiilor de învă-țământ au fost chemați să fie instruiți? Pentru că anume ei se fac responsabili de sănătatea și securitatea la locul de muncă și trebuie să cunoască actele legislative și normative în acest domeniu.
„Pentru că este vorba de lucrul cu copiii, sunt multe cerințe. Angajatorul trebuie să asigure ca fiecare salariat să beneficieze de o pregătire suficientă și adecvată în privința securității și a sănătății. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le cunoască mai întâi un director de liceu. Deoarece angajatorul, conform legii, este responsabil și obligat să implementeze actele normative ce țin de securitate și sănătatea în muncă, dar și salariații, la rândul lor, trebuie să însușească și să respecte instrucțiunile respective”, a spus Elena Carchilan.
Nu au lipsit din discuții nici chestiuni ce țin de regimul de muncă și de odihnă. Întrebați dacă respectă cadrul juridic și normele privind securitatea și sănătatea în muncă, managerii instituțiilor de învățământ susțin că le respectă… în măsura posibilităților.
„Facem tot ce este posibil, deoarece condițiile de muncă și cele de realizare a sarcinilor unui cadru didactic sunt baza succesului. Vreau să-mi exprim regretul că în ultima lună au fost sistate plățile pentru muncă nocivă. Motivul este lipsa de bani, dar sper că de la 1 ianuarie se va reveni la compensații”, ne-a spus Boris Volosatâi, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală. El a ținut să precizeze că ,,astfel de seminare sunt binevenite, pentru că apar noi prevederi legale care trebuie respectate, implementate, altfel rămânem în urma trenului”, a conchis Boris Volosatâi.