Reprezentarea și apărarea drepturilor fundamentale ale salariaților, promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale membrilor de sindicat, consolidarea dialogului cu partenerii sociali, dar și motivarea și recrutarea noilor membri de sindicat sunt doar câteva dintre prioritățile Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) pentru anul 2023.
Planul de activitate al Federației pentru anul viitor a fost anunțat în cadrul ședinței Consiliului General al FSCRE, care a avut loc în una din zilele trecute. La ședință a participat și președintele CNSM, Igor Zubcu.
Un an complicat, cu multe provocări
Sindicaliștii din ramura gaze au examinat Raportul de activitate al Consiliului General al FSCRE pentru perioada anului de referință și au aprobat Planul de activitate pentru 2023. Totodată, a fost aprobat Regulamentul Comisiei de cenzori a FSCRE și lista entităților economice incluse în planul vizetelor de lucru ale Inspectoratului Muncii al Sindicatelor pentru anul viitor.
Președinta FSCRE, Margareta Strestian, a menționat că anul 2022 a fost unul complicat și cu multe greutăți, dar sindica-tele s-au străduit să facă față acestor provocări.
„Am trecut cu toții o perioadă extrem de dificilă, fiind loviți de criza de sănătate din cauza răspândirii infecției Covid-19, din cauza situației social-economice din țară, ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, carburanți, precum și a creșterii în lanț a prețurilor la produsele alimentare și mărfurilor, care a afectat practic toate sectoarele din economia mondială și națională, respectiv, nivelul de trai al cetățenilor din Republica Moldova, în special, locurile de muncă și venitul salarial al lucrătorilor din toate ramurile. Însă, în pofida greutăților, Federația a reușit să negocieze și să semneze Convenția Colectivă pentru anii 2022–2026, în care au fost incluse mai multe beneficii și garanții legate de salarizare, de condiții de muncă, protecția drepturilor și a intereselor membrilor de sindicat. De asemenea, au fost organizate numeroase activități de instruire în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost întreprinse acțiuni legate de consolidarea parteneriatului social, de acordare a asistenței juridice, promovarea drepturilor femeilor și motivarea tinerilor specialiști, participarea la acțiuni de solidaritate organizate de mișcarea sindicală, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu organizații internaționale”, a menționat Margareta Strestian.
Rolul și importanța sindicatelor
În discursul său, Igor Zubcu a trecut în revistă realizările CNSM și a remarcat rolul și importanța activității desfășurate de sindicaliștii din ramura gaze în contextul depășirii crizei energetice, dar și realizările de care s-au bucurat în anul curent.
În semn de înaltă apreciere pentru contribuție deosebită în protejarea drepturilor și intereselor profesionale, economice, sociale și de muncă ale salariaților, președintele Confederației i-a înmânat Mariei Amarfii, președinta organizației sindicale primare de la SRL „Bălți-Gaz”, Insigna de Onoare a CNSM.
FSCRE întrunește în rândurile sale 6642 de membri de sindicat din cadrul a 21 de organizații sindicale primare, rata de sindicalizare constituind 97%. Tinerii cu vârsta de până la 35 de ani alcătuiesc 18% sau 1232 de membri de sindicat, iar femeile sunt 1855 la număr sau 26% din numărul total de membri de sindicat.