Deşi în ţara noastră este implementată o strategie națională de dezvoltare a sectorului de tineret, rezultatele scontate nu pot fi atinse din cauza finanțării insuficiente a activităților planificate, iar tergiversarea reformelor duce la agravarea situației acestei categorii de persoane. Este una din concluziile unui barometru demografic, lansat recent la Chişinău.
Autoarea acestui studiu, Mariana Buciuceanu-Vrabie, cercetătoare în cadrul Centrului de Cercetări Demografice, a declarat că în Republica Moldova se înregistrează un grad înalt de excluziune socială a tinerilor. Astfel, aproape 30 la sută dintre ei nu urmează nici o formă de instruire sau pregătire profesională și nu sunt încadrați în câmpul muncii. Totodată, fiecare al treilea dintre tineri care lucrează prestează muncă informală, iar unul din 10 are contract individual de muncă.
În cadrul dezbaterilor publice pe marginea rezultatelor barometrului respectiv au fost propuse diverse recomandări pentru îmbunătățirea calității vieții tinerilor din ţara noastră şi, în special, pe soluții legate de sănătatea acestei categorii de persoane.
Astfel, integrarea problemelor tinerilor în politicile sectoriale, la etapa de elaborare a acestora, dar și monitorizarea modului în care sunt aplicate prevederile în cauză în domenii precum educația, sănătatea, piața muncii și bunăstarea ar fi mecanisme eficiente de asigurare a drepturilor tinerilor și ameliorarea calității vieții acestora.
De asemenea, creșterea gradului de participare a tinerilor la viața comunității şi stimularea activismului civic prin intermediul structurilor locale de tineret ar putea să asigure un loc pentru tineri în procesul de luare a deciziilor.
Alte propuneri lansate în context au fost extinderea serviciilor sociale şi de asistență medicală de calitate şi dezvoltarea serviciilor de asistență psihologică – de consiliere și de terapie, precum și de educație pentru viața de familie.