Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat, în ultimii ani, mai multe acțiuni cu genericul „Promovarea ratificării Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM)nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă – obiectiv comun al partenerilor sociali”.
Una dintre aceste acțiuni a fost și Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, în timpul căreia CNSM a atras atenția asupra importanței inițierii procedurii de ratificare а Convenției Organizației Intenționale а Muncii (OIM) nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și а hartuirii la locul de muncă.
Este de menționat faptul că Convenția nr.190 și Recomandarea nr. 206 sunt primele standarde juridice internaționale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la о muncă liberă de violență și de hărțuire, inclusiv violentă și hărțuire de gen.
Acest standard internațional al muncii, adoptat la 21.06.2019 în cadrul celei de-a 108-а sesiuni а Conferinței Organizației Internaționale а Muncii, definește în general termenul de violență și hărțuire, care include nu doar abuzul fizic și verbal, ci și riscurile psihosociale și practicile abuzive de muncă. Convenția protejează toți lucrătorii din economia formală și informală. Include protecția împotriva violentei și hărțuirii terților, precum și protecția împotriva efectelor violenței domestice în lumea muncii, se arată într-un demers al CNSM, expediat Parlamentului și Guvernului, pe 30 noiembrie 2022.
Potrivit lui Igor Zubcu, președintele CNSM, sindicatele consideră ratificarea și punerea în aplicare corespunzătoare a Convenției nr. 190 ca fiind imperativă pentru a combate flagelul violenței și hărțuirii în lumea muncii, în special, a violenței de gen. Doar prin eforturi conjugate putem să avem această Convenție ratificată.
Până la ora actuală, Convenția respectivă а fost ratificată de 22 de țări, inclusiv șase state din Europa.
Astfel, pornind de la evoluțiile social-economice din țară, sindicatele consideră ratificarea și punerea în aplicare a Convenției nr. 190 și Recomandarea nr. 206 ca fiind iminente pentru а combate flagelul violenței și hărțuirii în lumea muncii, în special, а violenței de gen. Or, această Convenție stabilește pașii pe care guvernele și partenerii sociali îi pot întreprinde pentru а atenua impactul violentei și hărțuirii la locul de muncă.
„În acest context, intervenim cu solicitarea de а accepta inițierea procedurii de ratificare а Convenției OIM nr. 190 și а demara procesul de consultări pe marginea acesteia cu partenerii sociali”, se mai arată în demersul CNSM.
Reacția ministerului de resort
Ministerul Muncii și Protecției Sociale а examinat demersul din 30 noiembrie 2022 și a expediat Confederației Naționale а Sindicatelor din Moldova, precum și Secretariatului Parlamentului și Guvernului, un răspuns semnat de Corina Ajder, secretar de stat la minister, în care comunică următoarele.
„Menționam faptul că Convenția OIM nr.190/2019 și Recomandarea 206 sunt primele instrumente internaționale care își propun să pună capăt hărțuirii în lumea muncii și primele standarde juridice internaționale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la о muncă liberă de violență și hărțuire, inclusiv violență și hărțuire de gen.
Analiza oportunității ratificării Convenției OIM nr. 190/2019 privind violența și hărțuirea în lumea muncii este inclusă în Planul de Acțiuni аl Guvernului 2023 și în Programul de țară pentru munca decentă 2021-2024.
Așadar, în urma consultărilor și discuțiilor între CNSM și Confederația Națională а Patronatului, în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, la 6 ianuarie 2023, s-a ajuns la о роzițiе comună pe acest subiect, considerându-se oportun de а elabora și prezenta Parlamentului un proiect de lege pentru ratificarea Convenției nr. 190”, se menționează în răspunsul ministerului.