Proiectul Strategiei Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2017-2022 a fost prezentat în cadrul Consiliului General al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE). Şedinţa Consiliului a avut loc recent la Casa Sindicatelor.
Tamara Mirovschi, şefa Departamentului organizare, educaţie şi informare din cadrul CNSM, a menţionat că în următorii cinci ani activitatea CNSM se va axa pe mai multe direcţii, între care protecţia salariaţilor şi a veniturilor populaţiei, ocuparea şi protecţia pe piaţa forţei de muncă, combaterea economiei informale, securitatea socială, dialogul social, apărarea drepturilor sindicale şi a dreptului la muncă, securitatea şi sănătatea în muncă, strategii pentru tineret, asigurarea egalităţii de gen în sindicate, activitate informaţională, colaborarea internaţională. Strategia urmează a fi aprobată la Congresul III al CNSM.
Ion Preguza, şeful Departamentului juridic al CNSM, a prezentat, în cadrul şedinţei, propuneri de modificare a Codului muncii, înaintate de investitori străini. Potrivit Margaretei Stres-tian, preşedinta federaţiei, conducerea FSCRE se pronunţă categoric împotriva acestor modificări, întrucât sunt în detrimentul salariaţilor. De exemplu, se propune completarea articolului 63, alineatul 2: „Angajatorul nu are obligaţia să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă”.
În cadrul şedinţei, Margareta Strestian, preşedinta FSCRE, Iuri Ivanov, vicepreşedinte al federaţiei, preşedintele comitetului sindical al SRL „Lukoil-Moldova”, şi Inga Gâscă, preşedinta Organizaţiei de Femei din cadrul federaţiei, au fost
desemnaţi în componenţa Consiliului General al CNSM. Margareta Strestian, Iuri Ivanov, Inga Gâscă, Gheorghi Efteni, preşedintele comitetului sindical al SRL „Gagauz – Gaz”, Viorel Fortună, preşedintele comitetului sindical din cadrul SA „Farmaco”, şi Doiniţa Babalâc, preşedinta Comisiei de Tineret al FSCRE, vor reprezenta federaţia la Congresul III al CNSM, care va avea loc în luna iunie anul curent.
Proiecte și realizări
În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost aprobată modificarea componenţei nominale a Consiliului General al FSCRE. Astfel, au fost validate mandatele de membru al Consiliului General al federaţiei pentru Doiniţa Babalâc, preşedinta Comisiei de Tineret al FSCRE, Rodica Volovei, preşedintă a comitetului sindical al SA „Moldova-Gaz”.
Mai mulţi preşedinţi ai organizaţiilor sindicale primare au prezentat activităţile pe care le-au desfăşurat în 2016 şi în primul trimestru al anului 2017, precum şi planurile de perspectivă pentru a doua jumătate a anului curent.
Nicolae Ţurcanu, preşedintele OS SRL „Ştefan Vodă – gaz”, a participat la Şcoala proiectelor, în cadrul căruia au elaborat un plan care ţine de amenajarea unui cabinet unde se desfăşoară instruirea privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Natalia Tăvăluc, preşedinta OS SRL „Orhei–Gaz”, a menţionat că a organizat controlul medical a peste 50 de salariaţi la Centrul de diagnostic de la Institutul Muncii. În curând, alţi 25 de angajaţi ai întreprinderii respective urmează să efectueze astfel de investigaţii.
Cheltuielile pentru controlul medical al membrilor de sindicat sunt suportate de CNSM. Doiniţa Babalâc a menţionat că tinerii sindicalişti au colectat cărţi care au fost donate ulterior orfelinatului din satul Hârbovăţ, raionul Anenii Noi.
Alexandru Chelaru, președinte al comitetului sindical din cadrul SRL „Florești-gaz”, a apreciat înalt metodele aplicate de federaţie în instruirea membrilor de sindicat, în special, seminarele desfăşu-rate în teritoriu.