Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2024 a fost aprobat în şedinţa de Guvern pe 1 decembrie. Documentul prevede atât venituri, cât şi cheltuieli, de peste 15 miliarde 420 de milioane de lei. În comparaţie cu suma aprobată pentru 2023, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu peste 9%.
Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu şi din alte recompense nu se modifică și urmează a fi păstrată la nivel de 9%. Totodată, prima în sumă fixă rămâne la nivelul de 12.636 de lei, iar persoanele obligate să se asigure în mod individual vor beneficia în continuare de facilități la achitarea acesteia în termenul prevăzut de legislație, adică până pe 31 martie.
Cea mai mare parte a veniturilor urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Este vorba de peste 15 miliarde de lei, cu 1 miliard 243 de milioane mai mult față de suma aprobată pentru acest an. Creșterea respectivă urmează să acopere inclusiv cheltuielile necesare în contextul majorării, începând cu 1 octombrie 2023, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. Suma planificată pentru serviciile medicale spitalicești va fi de circa 7 miliarde 737 de milioane de lei, cu circa 554 de milioane mai mult faţă de cea din anul 2023. Pentru asistenţa medicală oferită de echipa medicului de familie sunt planificate peste 3 miliarde de lei, cu aproape 208 milioane mai mult faţă de bugetul aprobat pe anul curent.
La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în valoare de circa 1 miliard 396 de milioane de lei, în creştere cu 155 de milioane. Pentru serviciile medicale urgente prespitalicești au fost planificate peste 1 miliard 312 milioane de lei, cu aproape 175 de milioane mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2023.
Totodată, sunt anunțate, în premieră, acțiuni noi, care vor fi parte a programului unic de asigurări medicale, printre care: realizarea screening-ului auditiv tuturor nou-născuților, introducerea sistemului de e-rețetă pentru medicamentele compensate, ce va permite și specialiștilor de profil îngust să prescrie medicamente, va oferi posibilitatea de a alege furnizorul de servicii medicale spitalicești planificate și altele.
Din bugetul de stat va fi asigurată plata indemnizaților pentru naveta personalului medical, în cazul deplasării la locul de muncă într-o altă localitate decât cea în care locuiesc, va fi creată rețeaua de farmacii la sate (pentru anul 2024, va fi anunțat lotul format din primele 150 de farmacii) și va fi îmbunătățită în continuare infrastructura instituțiilor medico-sanitare publice republicane și raionale, a căror fondator este Ministerul Sănătății.
Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2024 urmează a fi prezentat Parlamentului spre adoptare.