Un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii din ţara noastră este elaborat în prezent de un grup de lucru ce activează sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Potrivit Biroului de comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului, membrii acestui grup de lucru au fost convocaţi, zilele trecute, de premierul Pavel Filip, cu scopul de a fi evaluată etapa la care se află acest proces şi de a fi asigurată respectarea termenelor preconizate.
Prim-ministrul a subliniat în context că reformarea sistemului de pensii este absolut necesară pentru ca lucrătorilor moldoveni să le poată fi garantate venituri suficiente şi conforme contribuţiilor achitate de fiecare în parte la sistemul de asigurări sociale. Astfel, un obiectiv esenţial al acestei reforme ţine de asigurarea echităţii sociale la calcularea pensiilor de vârstă.
Sistem de pensii atractiv
Potrivit informaţiilor prezentate de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în procesul de elaborare a proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii, pentru definirea noii formule de calcul a pensiei sociale, a fost solicitată asistenţă tehnică din partea partenerilor de dezvoltare şi a experţilor internaţionali.
Amendamentele legislative propuse de membrii grupului de lucru sus-menţionat prevăd perfecţionarea mecanismului de achitare a pensiilor, consolidarea structurilor instituţionale de administrare a sistemului de pensii şi reducerea inechităților sociale. Aceleaşi modificări se referă şi la formarea unui sistem de pensii mai atractiv, cu un nivel sporit de beneficii.
Procesul de elaborare a acestui proiect de lege a fost iniţiat după
aprobarea, la începutul lunii august a anului curent, a unui concept de reformă a sistemului de pensii. Documentul respectiv urmează a fi elaborat până pe 7 noiembrie 2016, după care va fi supus unui amplu proces de consultări cu părţile interesate.
Sindicatele doresc să fie elaborată
o formulă mai
simplă de calculare a pensiilor
Reprezentanţii sindicatelor au înaintat pe parcursul mai multor ani un şir de solicitări legate de această reformă, care se regăsesc în mare parte în conceptul aprobat luna trecută şi de care urmează să se ţină cont şi în proiectul de lege aflat în proces de elaborare, a precizat, pentru „Vocea poporului”, Sergiu Sainciuc, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
„Sindicatele, la fel ca şi celelalte părţi interesate, doresc să fie elaborată o formulă de calculare a pensiilor de vârstă care să fie simplă, pe înţelesul tuturor, pentru că cea de acum este foarte complicată. Reprezentanţii lucrătorilor au solicitat, pe parcursul mai multor ani, să fie perfecţionat sistemul de pensii şi să fie prevăzută şi recalcularea pensiilor în cazul salariaţilor care continuă să muncească după ce le sunt stabilite aceste plăţi”, a subliniat Sergiu Sainciuc.
Până acum, acest lucru nu s-a făcut niciodată, deşi în ţara noastră sunt peste 130 de mii de persoane care muncesc după ce le-a fost stabilită pensia de vârstă.
Recalcularea pensiilor
„Recalcularea pensiilor de vârstă a fost prevăzută în conceptul sus-menţionat şi sperăm că va fi stipulată şi în proiectul de lege elaborat în prezent. În caz contrar, sindicaliştii vor continua să insiste cu argumente ca lucrătorii să dispună de acest drept”, a adăugat Sergiu Sainciuc.
Concomitent, reprezentanţii sindicatelor au insistat să fie asigurate condiţii pentru sustenabilitatea sistemului de asigurări sociale de stat. Măsurile propuse în această privinţă ţin de lărgirea bazei fiscale, inclusiv prin combaterea muncii nedeclarate şi colectarea de contribuţii din toate plăţile salariale, în special, cele care sunt acum achitate „în plic” şi care constituie o rezervă enormă pentru completarea fondurilor de asigurări sociale de stat. În acest scop, în 2011, la insistenţa sindicaliştilor, a fost aprobat Planul de acţiuni privind minimalizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a „muncii la negru”.
Şi de acest aspect s-a ţinut cont atât la elaborarea conceptului, cât şi a proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii din ţara noastră, a mai specificat Sergiu Sainciuc.
Potrivit reprezentanţilor Guvernului, noul sistem de pensii ar urma să fie pus în aplicare începând cu 1 ianuarie 2017.