Deputaţii au votat un proiect de lege în susţinerea întreprinderilor din sectorul HoReCa, în perioada stării de urgenţă în sănătate publică.
Documentul prevede reducerea până la 6% a cotei TVA pentru produsele alimentare şi băuturi, cu excepţia producţiei alcoolice, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoţite de servicii conexe care să permită consumul imediat al acestora, realizate în cadrul activităţilor care se atribuie la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei în perioada stării de urgentă şi a stării de urgenţă în sănătate publică.
Autorii proiectului, argumen-tează instituirea unui regim special de impozitare pentru agenţii economici din sectorul HoReCa prin faptul că, în urma multiplelor restricţii impuse la desfăşurarea diverselor activităţi, prestatorii au suferit pierderi enorme, care s-au reflectat inclusiv în micşorarea salariilor sau în general în reducerea locurilor de muncă.
Proiectul de lege cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităţilor atribuite la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei a fost aprobat în două lecturi, cu voturile a 53 de deputaţi.
În opinia Valentinei Chiriac, președinta Federației „Sind-LUCAS”, decizia Parlamentului este binevenită, dar pentru ca sectorul HoReCa să revină la o activitate normală trebuie să fie anulate și restricțiile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, deoarece până în prezent nu a fost depistat vreun caz care să demonstreze că cineva s-a îmbolnăvit pentru că a luat masa într-un restaurant sau cafenea.