3 December 2024
Chisinau
Editorial

Programul minim pentru oamenii de creație din redacție

Loading
Editorial Programul minim pentru oamenii de creație din redacție
Programul minim pentru oamenii de creație din redacție
gazetadecluj.ro

Dragi prieteni, ca la început de an, un gospodar bun își face planuri pentru viitorul apropiat. Noi, gazetarii, rămâ­nem fideli misiunii noastre, de a relata despre activitățile sindicaliștilor, despre evenimentele mai importante din so­cietate, ziarul nostru va fi oglinda veridică a realității care ne înconjoară.

Mie personal, îmi sunt foarte dragi proverbele românești, care conțin înțelepciunea concentrată a avuției spirituale a poporului. De aceea, voi împăna în continuare ideile și gân­durile noastre de bine cu astfel de perle, parafrazându-le un pic acolo unde va fi nevoie.

Așadar, în anul care și-a intrat în drepturi, promitem so­lemn că nu vom bate apa-n piuă, ci vom bate fierul cât e cald. Nu vom cânta cuiva în strună, ci vom încerca să despicăm firul în patru, sperăm să nu călcăm pe bec și să nu ne ajungă cuțitul la os pentru adevărul spus, care este întotdeauna la mijloc.

Nu ne vom face treaba în doi peri, ci vom lucra cinstit, conștiincios. Nu vom da bir cu fugiții când vom da de greu, ci ne vom ajuta singuri și Domnul ne va ajuta.

Chiar dacă se spune că bătaia e ruptă din rai, vom încerca să evităm astfel de situații și ne vom conduce de principiul bine faci, bine găsești, iar ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.

Înțelepciunea nu se cumpără, ci se acumulează cu timpul, de aceea, cine nu are un bătrân, să își cumpere. Știm că cine se aseamănă, se adună și cine se scoală de dimineață, departe ajunge, dar nu uităm: câinele moare de drum lung și prostul de grija altora, prin urmare, o să ne ferim de proști, pentru că au mintea odihnită.

Ei bine, cum îți așterni așa dormi, iar cu răbdarea treci și marea. De obicei, excepția confirmă regula.

Sindicaliștii cunosc, probabil, proverbul: „Dacă copilul nu plânge, mama nu-i dă țâță”. De aceea, ei trebuie să-și revendice drepturile de la patron, de la stat, acolo unde își au serviciul. Trebuie să-i dai cezarului ce-i al cezarului (și Lui Dumnezeu, ce-i al Lui Dumnezeu – fiindcă așa spune Sfânta Scriptură, de unde au luat oamenii proverbul respectiv).

Suntem conștienți de faptul că omul sfințește locul, nu lo­cul pe om, că omul face haina și nu haina pe om, că omul har­nic, silitor, de pâine nu duce dor, că încetul cu încetul se face oțetul, iar lucrul, odată început, e pe jumătate făcut.

Mai știm că meseria e brățară de aur, lucru dovedit în orice domeniu. Iar gazetăria nu e o excepție în acest sens. Chiar dacă nimeni nu e profet în țara lui, uneori nu aduce anul ce aduce ceasul. Totodată, se cunoaște că nu mor caii când vor câinii și nu tot ce zboară se mănâncă, dar nu lăsăm lucrul de azi pe mâine, deoarece baltă rămâne. Oricum, obrazul subțire cu cheltuială se ține.

De aceea, vă reamintim că prietenul la nevoie se cunoaște și unde-s mulți, puterea crește, vorba dulce mult aduce, iar vorba lungă, sărăcia omului. Ziua bună se cunoaște de dimineață, iar începutul de an, așijderea.

În încheiere, dragi prieteni, vă urăm un an bun, cu belșug, pace în familie și în țară, dragoste și multă sănătate, că-i mai bună decât toate. Iar cei care, din anumite motive, nu au reușit să perfecteze abonamentul la „Vocea poporului”, o pot face și în luna ianuarie, iar ziarul îl vor primi din luna februarie.

 

Cu plecăciune, al dumneavoastră
Ilie LUPAN

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand