Un program de formare a competenţelor de negociere în domeniul muncii a fost organizat, recent, pentru un grup numeros de lideri sindicali aleşi de curând în calitate de preşedinţi ai comitetelor sindicale ale organizaţiilor primare din componenţa Federaţiei Sindicale „Sănătatea”.
Aurel Popovici, preşedintele acestei federaţii, a menţionat că, pentru a-şi face bine munca de reprezentare a membrilor în relaţiile pe care le au aceştia cu angajatorii, liderii sindicali au nevoie de un bagaj de cunoştinţe şi de experienţă practică. Această misiune nu este una uşor de îndeplinit şi, de aceea, este necesar, în primul rând, ca liderii sindicali să beneficieze de instruire pentru a putea face faţă tuturor problemelor cu care se vor confrunta.
De asemenea, nu este posibil ca un singur om să rezolve toate problemele care apar într-o instituţie medicală, a apreciat Aurel Popovici. „Dacă vă veţi putea convinge colegii să fie uniţi şi să vă susţină, atunci veţi avea şanse mai mari de a obţine rezultatele dorite”.
Program licenţiat
Programul urmat de noii lideri sindicali din sectorul de ocrotire a sănătăţii este unul de studii superioare suplimentare şi este licenţiat. Tema acestuia este parteneriatul sindical în sfera muncii, iar specialitatea – negociatori sindicali, a precizat Mihail Dutca, consilier principal al Federaţiei Sindicale „Sănătatea”.
Toate clauzele negociate între angajator şi salariaţi au putere de lege |
Programul conţine patru sesiuni a câte trei zile de instruire. Primele două sesiuni au fost realizate pe parcursul seminarului cu genericul „Parteneriatul social în sfera muncii”, desfăşurat în perioada 30 septembrie – 2 octombrie curent.
Cea de-a treia sesiune ar putea avea loc până la sfârşitul acestui an, iar cea de-a patra – în prima jumătate a anului viitor, după care participanţilor le vor fi înmânate certificate de absolvire a acestui program.
Programul pentru primele trei zile de instruire a inclus următoarele teme: parteneriatul social în sfera muncii, dreptul muncii, remunerarea, arta comunicării şi psihologia negocierilor.
Agenda seminarului
Participanţii au fost familiarizaţi cu principiile, formele, nivelurile de parteneriat social prevăzute de cadrul legislativ şi normativ existent la nivel internaţional, precum şi cu toate reglementările naţionale în domeniu. Ei au luat cunoştinţă şi de sistemul de dialog social desfăşurat în prezent la nivel european, dar şi de aspectele legate nemijlocit de sectorul sănătăţii.
Programul a mai inclus aspecte legate de drepturile sindicale. Or, pentru a-şi cunoaşte drepturile şi a-şi îndeplini atribuţiile de preşedinţi ai comitetelor sindicale, participanţii trebuie să fie familiarizaţi şi cu un şir de prevederi consfinţite în actele normative ale dreptului internaţional.
Cea de-a treia zi a seminarului a inclus chestiuni legate de abc-ul sindical, în particular, contabilitatea sindicală, aspecte legate de organizarea unei adunări sindicale, de întocmirea unui proces-verbal etc.
Dreptul muncii
Igor Zubcu, vicepreşedinte al Federaţiei „Sănătatea”, a remarcat, cu referire la dreptul muncii, precum că, în cadrul raporturilor de muncă, acesta conţine clauze obligatorii şi negociabile. Cele obligatorii sunt clauze legale, prevăzute de actele normative adoptate de diferite autorităţi, pe când cele negociabile sunt individuale şi colective.
Clauzele individuale sunt negociate de salariaţi şi angajatori şi sunt prevăzute în contractul individual de muncă, iar cele colective – în convenţiile colective de nivel naţional şi de ramură, dar şi în contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate.
Constituţia ţării noastre prevede că dreptul la negociere în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate.
Astfel, salariaţii sau reprezentanţii acestora şi angajatorii pot negocia, adiţional la clauzele prevăzute de actele normative şi legale, garanţii suplimentare pentru salariaţi.
Prin clauzele negociabile se pot obţine doar drepturi şi garanţii mai mari decât cele minime prevăzute în actele normative şi legislative. Codul muncii stipulează că acele clauze care duc la înrăutăţirea normelor prevăzute de acest cod şi de alte acte normative sunt nule din start, din cauza că prin negocieri nu putem să limităm din drepturile salariaţilor.
Sunt obligatorii spre executare de către angajatori nu doar clauzele legale prevăzute în actele normative, ci şi cele negociate şi stipulate în contractele individuale de muncă şi în contractele colective de muncă. Legislaţia muncii prevede că salariaţii nu pot renunţa la drepturile lor şi nici negocia drepturi pentru ei sub prevederile legale.
Este important şi faptul că toate clauzele negociate între angajator şi salariaţi au putere de lege. Codul muncii prevede că atât convenţiile, cât şi contractele colective de muncă, au aceeaşi putere ca şi celelalte acte normative elaborate şi adoptate de către structurile de stat.
Sistemul de remunerare
Ion Cucu, consilier principal al Federaţiei „Sănătatea”, a constatat că sistemul actual de plată a muncii angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în asigurările obligatorii de asistenţă medicală se bazează pe o hotărâre de Guvern, aprobată în 2003.
Noul sistem trebuie bazat pe funcţii, responsabilitate şi costul real al muncii |
„La acel moment, sistemul în cauză satisfăcea situaţia ce ţine de plata munci în raport cu responsabilitatea, calitatea, volumul şi pregătirea profesională a specialiştilor. Situaţia s-a schimbat însă şi el nu mai face faţă salarizării angajaţilor în raport cu costul real al muncii. Sistemul acesta realizează plata muncii în raport cu sursa financiară disponibilă, nu cu valoarea reală a muncii lucrătorului”, a apreciat Ion Cucu.
În prezent, este elaborat un nou sistem de remunerare a muncii în sistemul de ocrotire a sănătăţii.
„Tindem să elaborăm un sistem de plată pentru fiecare dintre funcţiile pe care le avem în sistemul de sănătate. În acest caz, va fi o diferenţiere a plăţii muncii, axată în primul rând pe funcţia ocupată”, a subliniat Ion Cucu.
Un proiect al noului sistem de remunerare a muncii în sistemul de sănătate a fost deja elaborat şi discutat la Colegiul Ministerului Sănătăţii. În context, au fost date indicaţii ca, până pe 15 octombrie, să mai fie concretizate unele chestiuni, după care să fie propus din nou spre dezbateri.
Poziţia Federaţiei „Sănătatea” coincide cu cea a actualului ministru al Sănătăţii, Ruxanda Glavan, a concretizat Ion Cucu.
Rezultatul acestei activităţi va depinde mult de sursa de finanţare ce va fi alocată pentru sistemul de ocrotire a sănătăţii, or, cea de acum nu este suficientă. Pentru ca lucrurile în acest domeniu să funcţioneze normal, prima de asigurare medicală ar trebui să fie de cel puţin 12 la sută, faţă de nouă la sută, în prezent. Pentru ca sistemul de sănătate să satisfacă cerinţele cetăţenilor, care să poată beneficia de asistenţă medicală de calitate, la timp şi în volumul necesar, această primă ar trebui să constituie 14 la sută, a afirmat sursa citată. Deşi mai este încă un volum mare de lucru, reprezentanţii sindicatului „Sănătatea” speră că noul sistem de remunerare a muncii în sistemul de ocrotire a sănătăţii va fi definitivat şi aprobat până la finele acestui an, pentru a fi implementat din ianuarie 2016.