Ultimele prognoze ale experţilor Băncii Mondiale privind evoluţia social-economică a ţării i-a pus pe jar pe parlamentarii noştri. Astfel, Comisia pentru economie, buget şi finanţe a Parlamentului a decis să-i convoace într-o şedinţă urgentă pe miniştrii de Economie şi de Finanţe, pentru a prezenta un raport vizavi de perspectivele dezvoltării economice a ţării până la finele acestui an şi pe termen mediu.
Colaps economic
Deci, cât de sumbre sunt previziunile Băncii Mondiale de i-a făcut „să tresare” pe deputaţii din Parlament şi să se neliniştească în privinţa evoluţiei economice a ţării? În opinia lui Ruslan Piontkivsky, economist superior la oficiul Băncii Mondiale la Chișinău, pentru anul curent se prevede o reducere de 2% a economiei Republicii Moldova. Ar reieşi că, după o creştere a PIB-ului de mai bine de 4% în primul semestru, în a doua jumătate a anului de faţă se aşteaptă o contracţie de peste 6%.
O primă cauză ar fi, în viziunea reprezentantului BM, temperaturile ridicate din anul acesta, care au compromis recoltele agricole în ţară. Practic, recoltele la toate culturile agricole s-au dovedit mai mici în comparaţie cu anul trecut, ceea ce va avea un impact negativ asupra creşterii economice. Al doilea motiv, care explică prognozele pesimiste privind dezvoltarea economică a țării, în opinia lui Ruslan Piontkivsky, ar fi recesiunea care a cuprins economiile partenerilor externi de la Est şi constrângerile sub aspectul politicilor monetare.
Scade puterea de cumpărare a populaţiei, cresc cheltuielile bugetare
Potrivit acestuia, consumul a scăzut vizibil în prima jumătate a anului şi nici nu se prevede creşterea acestuia, din cauza diminuării cu 20% a fluxului de bani trimişi în ţară de către moldovenii care lucrează peste hotare şi a expansiunii volumului creditelor scumpe la nivel local. Din păcate, a avertizat Ruslan Piontkivsky, aceste tendinţe se vor menţine şi în a doua jumătate a anului. Doar anul viitor, a declarat reprezentantul BM, este posibilă o redresare a economiei naţionale în proporţie de 2,5%. Singura sursă de creştere a PIB-ului ţării ar putea fi, conform prognozei acestuia, exporturile. Acestea ar putea spori ca urmare a devalorizării monedei naţionale, care face ca mărfurile moldoveneşti să fie mai competitive pe pieţele din Europa.
Drept urmare a acutizării acestor fenomene negative în economia noastră, Ruslan Piontkivsky presupune că va creşte presiunea fiscală, ceea ce va genera mai multe probleme, îndeosebi în ce priveşte identificarea unor resurse de mijloace băneşti pentru a face faţă avalanşei de cheltuieli bugetare, pentru care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea. Una dintre cele mai mari bătăi de cap vine din nevoia alocării unor sume gigantice de bani pentru susţinerea băncilor din ţară, aflate în dificultate. În context, a spus acesta, Guvernul se va confrunta cu dificultăţi fiscale create de sectorul bancar, care se vor menţine şi pe termen mediu.
Riscurile care ameninţă stabilitatea ţării
Principalele riscuri care ameninţă economia ţării, populaţia ţării, a remarcat reprezentantul BM, continuă să rămână instabilitatea sporita la nivel regional, deoarece partenerii tradiţionali ai Republicii Moldova – Rusia, Ucraina, Belarus – au mari probleme în ce priveşte dezvoltarea economică, situaţia financiară. Mai apoi, a spus Ruslan Piontkivsky, intervin şi anumiţi factori la nivel naţional, care generează riscuri adiţionale de ordin macroeconomic, precum costurile monetar-fiscale dictate de soluţiile de redresare a sistemului bancar. Toate aceste riscuri, a subliniat el, subminează stabilitatea macroeconomică înregistrată în ultimii ani.
Scade „imunitatea” țării faţă de şocurile financiare externe
Mai grav, a constatat Ruslan Piontkivsky, Republica Moldova dispune de posibilităţi infime de a rezista în faţa eventualelor şocuri, deoarece a cheltuit o bună parte din rezervele sale valutare. În acelaşi timp, datoriile publice au crescut în mod considerabil şi este de aşteptat ca acestea să se mărească până la sfârşitul anului curent cu peste 30%. Nu sunt excluse şi alte riscuri, pe care Republica Moldova nu le poate preveni şi nici gestiona, precum trendul negativ de dezvoltare a partenerilor externi. De aceea, Banca Mondială recomandă Guvernului să se concentreze pe eliminarea ameninţărilor de ordin intern, precum starea dezastruoasă din mediul de afaceri, deoarece persistenţa acestora ar putea să ne provoace probleme mult mai mari.
Păturile sărace, cele mai expuse în faţa colapsului economic
Banca Mondială a realizat şi anumite prognoze în ceea ce priveşte efectul crizei economice asupra nivelul de trai al populaţiei. Ruslan Piontkivsky a dat de înţeles că efectele ritmului avansat de descreştere a economiei va fi suportat în primul rând de către păturile nevoiaşe ale populaţiei. El a spus că în următorii doi ani nivelul sărăciei în ţara noastră va fi în continuă creştere. Amintesc că, în cadrul recentei întrevederi cu membrii misiunii FMI, CNSM a insistat asupra ridicării nivelului de trai al populaţiei ţării prin majorarea salariilor şi a pensiilor, drept singura măsură eficace de combatere a sărăciei în ţară.