22 November 2024
Chisinau
Без рубрики

Profesorii pensionari, discriminaţi şi neglijaţi de autorităţi

Loading
Без рубрики Profesorii pensionari, discriminaţi şi neglijaţi de autorităţi
Profesorii pensionari, discriminaţi şi neglijaţi de autorităţi
sedinta-orhei

Foto: vocea.md

În Moldova, discriminarea e la ea acasă. Profesorii din raionul Orhei, membri ai sindicatului de ramură, au declarat recent, în cadrul unui seminar, că nu sunt de acord cu legile care prevăd că pensionarii pot lucra doar până la 65 de ani şi nu pot ocupa funcţii de conducere.

 

Pensionarii, neglijaţi de autorităţi

 

Într-o scrisoare ce a parvenit recent pe adresa redacţiei „Vocea poporului”, un grup de profesori care au participat la un seminar organizat de Sindicatul Educa­ţiei şi Ştiinţei din Orhei se arată indignaţi de faptul că autorităţi­le încearcă să pensioneze cât mai repede populaţia aptă de mun­că, iar în consecinţă ne luptăm cu insuficienţa cadrelor. Maria Globa este profesoară la şcoala primară din satul Pohărniceni, raionul Orhei. Aceasta afirmă că a rămas profund dezamăgită de deciziile luate de autorităţile pu­blice centrale, atunci când a aflat că în Rusia pensionarilor li se permite să lucreze. În plus, pen­sia li se majorează cu 20% după primii doi ani de muncă de la ieşirea la pensie şi cu 50% după cinci ani de muncă.

 

g_cnsm

Pensionarii nu trebuie neglijaţi, ci integraţi în societate

 

„Ştirea despre pensionarii din Rusia am văzut-o întâmplător la televizor şi m-am bucurat de soarta celor din Rusia, dar m-am întristat de soarta noastră. Eu mai am până la vârsta de pensi­onare, însă trebuie să ne gândim de pe acum ce vom face la bă­trâneţe. Vom fi şutaţi ca o min­ge de fotbal, numai să nu mai rămânem să activăm, dar vom auzi veşnic din gura ministrului Educaţiei că școala duce lipsă de profesori. Păi de ce nu le permit profesorilor care s-au dedicat o viaţă acestei profesii să lucreze şi după pensionare? O femeie la 57 de ani este în deplinătatea facultăţilor mintale, dar şi într-o formă fizică de invidiat, cum poate ea să fie alungată din câm­pul muncii, este ceva absurd”, a spus Maria Globa.

 

Sindicatele, ochiul de veghe al naţiunii

 

Liderul Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Orhei, Margareta Gotca, a declarat pentru „Vocea poporului” că s-au confruntat cu diverse probleme, odată ce Legea 301, privind angajarea în câmpul muncii, a fost adoptată și a intrat în vigoare. În majoritatea cazuri­lor, erau concediaţi pedagogi din şcolile în care veniseră la muncă tineri specialişti, îndrumaţi de către ministerul Educaţiei.

„Acum apele s-au mai liniştit. Dar cele mai multe cazuri le-am avut în anul în care au fost aprobate aceste legi. Atunci am primit foarte multe plângeri de la profesorii din teritoriu. Noi am mers acolo, am discutat cu directorii de şcoală, cu autori­tăţile publice locale şi le-am ex­plicat că legea prevede că ei pot fi lipsiţi de anumite înlesniri la angajare, dar în niciun caz nu pot fi concediaţi. În majoritatea cazurilor, profesorii au fost re­puşi în funcţie. Noi am contestat această decizie şi la Guvern şi la Ministerul Educaţiei. Împreu­nă cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor, am contestat legea şi la Curtea Constituţională, însă fără vreun rezultat. Dar sperăm că măcar directorii de şcoli, dar şi direcţiile de învăţământ, au înţeles că este foarte grav să con­cediezi un om care este încă în putere și vrea să muncească”, a spus Margareta Gotca.

 

g_cnsm

Jumătate dintre profesori sunt pensionari

 

Anterior, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu studenţii mem­bri ai sindicatelor, că va încerca să atragă cât mai mulţi tineri la facultăţile de pedagogie, pentru a avea cât mai mulţi tineri spe­cialişti în acest domeniu, asta în contextul în care jumătate din numărul pedagogilor sunt pen­sionari.

Pentru aceasta va fi sporit numărul de locuri finanțate din buget, va fi majorată bursa stu­denţilor şi, nu în ultimul rând, salariile profesorilor, a mai men­ţionat atunci Maia Sandu.

O altă temă de discuţie în ca­drul şedinţei de la Orhei a fost modul de integrare în societate a profesorilor care au ajuns la vârsta de pensionare, ținându-se seama de experienţa statelor ve­cine, România, Ucraina și chiar Rusia.

Tot aici s-a discutat despre modul de salarizare a pedagogi­lor pensionari şi despre numărul de ore lucrate, în funcţie de sta­rea lor fizică. Margareta Gotca a ţinut să prezinte şi un raport de activitate a sindicatului de ramură din Orhei, pentru anul 2013, dar şi să le aducă mulţu­miri tuturor profesorilor care s-au străduit să-şi facă cât mai bine munca.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand