20 November 2024
Chisinau
Social

Profesorii nu vor tolera atitudinea discriminatorie și vor acționa în consecință

Loading
Social Profesorii nu vor tolera atitudinea discriminatorie și vor acționa în consecință
Profesorii nu vor tolera atitudinea discriminatorie și vor acționa în consecință
Vocea poporului

Problema modificării proiectului Legii bugetului pentru anul 2023 pentru lectura a doua, prin care să fie planificate mijloace financiare suplimentare pentru acordarea sporului lunar în valoare fixă de 1300 de lei și pentru personalul din instituțiile publice care activează în regim de autogestiune financiar-economică, a fost adusă nu doar la cunoștința premierului, dar și a Legislativului.

Cerința sindicaliștilor a fost enunțată chiar de la tribuna Parlamentului, în ședința în care deputații au votat în prima lectură proiectul de lege.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a fost întrebat de Dan Perciun, deputat PAS, cum vede soluționarea acestei probleme și câți bani sunt bugetați în acest sens.

„Salarizarea în sectorul bugetar la noi este cumva împărțită în două părți. Una se referă la Legea 270 privind sistemul uni­tar de salarizare în sectorul bugetar și pe alte acte secundare. În cazul de față, este vorba de Hotărârea de Guvern 1234 din 12.12.2018 privind condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţământ care funcționează în regim de autogestiu­ne financiar-economică. În această situație, o parte din bugetari sunt finanțați direct de la buget, prin legea 270, dar alții, prin comanda de stat sau prin alte mecanisme, granturi, subvenții acordate instituțiilor in­dependente sau aflate la autogestiune. Cât privește școlile profesionale, colegiile, universitățile, noi am prevăzut o majorare a comenzii de stat vizând sume care vor fi uti­lizate de către aceste instituții în baza unei hotărâri de Guvern care urmează a fi mo­dificată și ele vor putea beneficia de aces­te majorări. Suma totală destinată sectoru­lui este de 269 de milioane de lei”, a spus Budianschi.

Un demers în acest sens a fost expediat și de către Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM) pe adresa Parlamentului Republicii Moldova, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Comisiei parlamentare protecție socială, să­nătate și familie, fracțiunilor parlamentare.

„Este necesar de accentuat faptul că per­sonalul din instituțiile menționate este lezat în drepturi, inclusiv la acordarea și a altor garanții destinate sectorului bugetar, cum ar fi: compensația pentru perfecționarea profe­sională, plata unică cu caracter excepțional, premiul anual”, se arată în demersul CNSM.

 

FSEȘ, îngrijorată de noile prevederi din bugetul de stat

Subiectul în cauză a fost discutat și la Biro­ul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), care a avut loc în una din zilele trecute.

Sindicaliștii își exprimă îngrijorarea gene­rată de multiplele nemulțumiri, apeluri ale salariaților vizați.

„Astfel de acțiuni ale Guvernului, prin care sunt neglijate drepturile personalu­lui din instituțiile cu autogestiune financi­ară, nu sunt acceptate de salariați. În cazul nesoluționării problemei abordate și al lipsei unui răspuns explicit oferit reprezentanților FSEȘ, aceștia își rezervă dreptul e a organi­za, la cerința membrilor de sindicat pe care îi reprezentă, acțiuni de protest în conformitate cu prevederile legale”, se spune răspicat în scrisoarea FSEȘ.

Joi dimineață, 15 decembrie, reprezentanți ai FSEȘ, în frunte cu președintele Ghena­die Donos, vicepreședinta Nadejda Lavric, reprezentanți ai sindicatelor, dar și contabili din cadrul unor instituții de învățământ pro­fesional  tehnic postsecundar și postsecun­dar nonterțiar, superior, care activează în re­gim de autogestiune financiar-economică și autonomie universitară, au avut o întrevede­re, la Parlament, cu ministrul Educației și Cer­cetării, Anatolie Topală, cu ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, dar și cu Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. De asemenea, la întâlnire a participat și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM. Solicitarea sindicaliștilor a fost una fermă: cea de a se stabili în Legea bugetului pentru anul 2023 sporul lunar în valoare fixă de 1300 de lei pentru categoriile sus-menționate de salariați.

De asemenea, FSEȘ a adresat o scrisoare Lilianei Nicolaescu-Onofrei, prin care a cerut ca să se înainteze, pentru lectura a doua, un amendament cară se prevadă expres acest lucru.

„Ne facem griji pentru această categorie de angajați și vrem să fie echitate. Acești bani trebuie bugetați, dar să găsiți modali­tatea cum să o faceți. Trebuie să fie prevăzuți expres în lege. În caz contrar, nu vedem de­cât o discriminare. Există precedente în acest sens și nu ne mai dorim astfel de cazuri”, a menționat președintele FSEȘ, Ghenadie Do­nos.

La rândul său, ministrul Educației și Cerce­tării, Anatolie Topală, a dat asigurări că acești bani au fost bugetați printr-o altă normă și că fiecare cadru didactic din instituțiile de învățământ menționate le va primi. Urmea­ză ca ulterior să fie definitivată și să se vină cu unele clarități în legea care se referă la finanțarea instituțiilor care activează în regim de autogestiune financiar-economică.

Legea bugetului de stat pentru anul 2023 urmează să fie votată în lectura a doua în ședința de săptămâna viitoare.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand