3 iulie 2024
Chisinau
Social

Profesorii din Chișinău, mărul discordiei între Guvern și primărie

Loading
Social Profesorii din Chișinău, mărul discordiei între Guvern și primărie
Profesorii din Chișinău, mărul discordiei între Guvern și primărie
diez.md

Noi tensiuni între Ministerul Educației și Cercetării și Primăria Chișinău. Cea din urmă acuză minis­terul că vrea să reducă numărul profesorilor din școlile mici. Este vorba de instituțiile cu mai puțin de 200 de elevi.

„Vorbim despre un ordin care preve­de că, începând cu luna august 2024, o bună parte din instituțiile școlare vor avea ca și număr al statelor de personal mult mai mic decât cel anterior. Or, numă­rul statelor de personal va fi în conformitate cu numărul de elevi care este în instituția respectivă, iar cele care vor avea de suferit sunt anume instituțiile mici”, spune Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției educație din cadrul Primăriei Chișinău.

Potrivit lui Pavaloi, cei mai vizați de modificări sunt directorii adjuncți, psi­hologii, dar și conducătorii de cercuri. Pe de altă parte, ministrul Educației și Cerce­tării, Dan Perciun, a precizat că acuzațiile primăriei sunt falsuri și că, în urma acestui ordin, numărul persoanelor angajate în școli va crește, de fapt.

„Este o încercare a primăriei de a dis­trage în continuare atenția de la faptul că a încetat finanțarea grupelor cu program prelungit. Ordinul este unul care aprobă statele de personal în învățământul general, în școli. Este un ordin care crește, de fapt, numărul persoanelor care pot fi angajate în școală, care pot fi în creștere. Ceea ce s-a schimbat este că ordinul stabilește anu­mite categorii maxim admisibile în funcție de numărul de copii. Anterior, era în funcție de numărul de clase. Mai mult ca atât, pentru prima dată în statele de personal în școală apar psihologii”, ne-a spus Dan Perciun.

Ministrul Educației mai spune că, înainte de aprobarea ordinului, au avut loc discuții și consultări cu managerii instituțiilor de învățământ din țară.

„Statele de personal au fost modifica­te în anul 2023, pentru prima dată, după 24 de ani de la elaborare. Înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău, iar versiunea finală reflectă toate pro­punerile constructive înaintate în cadrul dezbaterilor publice. Comparativ cu state­le de personal adoptate în 1999, actualul document prevede o creștere a numărului de persoane care pot fi angajate în instituțiile educaționale. A fost majorat numărul de unități de psiholog, în special, în școlile mici. Au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și ca­dre didactice de sprijin, care nu existau în documentul precedent. A fost majorat in­clusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici”, precizează Ministerul Educației și Cerce-tării.

Amintim că, în ultima perioadă, Minis­terul Educației și Cercetării a anunțat mai multe modificări la Codul Educației, meni­te să-i convingă pe părinți să-și dea copiii la școlile mari, cu mai multe oportunități. Sunt și măsuri pentru profesori. De exem­plu, pedagogii din instituțiile cu un număr mic de elevi vor beneficia de alocații dacă vor alege să predea în alta, mai mare. De asemenea, părinții care decid să-și transfe­re copilul într-o altă școală, cu mai mult de 50 de elevi, vor beneficia de o alocație lu­nară de 50 de euro. Iar săptămâna trecută, Guvernul a decis că elevii care vor merge la o altă școală decât cea din localitatea de domiciliu, aflată la o distanță mai mare de 2 km, vor avea transport gratuit, iar profe­sorii care îi vor însoți vor beneficia de un spor la salariu.

Anul de studii 2023-2024 în Republica Moldova a început cu un deficit de pes­te două mii de cadre didactice. Numai în Chişinău ar mai fi nevoie de vreo două sute de profesori, dar criză de personal există în aproape toate raioanele.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand